Užderėjo naujų restoranų

„Salvete City“ – trejus metus Europos centro golfo klube šiltuoju metų laiku veikiančio restorano „Salvete Golf“ „miestietis“ brolis. Lyginti abu restoranus sudėtinga, nes vienas jų veikia golfo sezono metu, kitas dirbs visus metus. Be to, juose lankosi skirtinga publika. Vis dėlto, pasak restoranus valdančios UAB „Remgas“ direktorės Alvydos Eigminienės, abu jie turi nemažai bendrų vardiklių. Vienas tokių – patiekalai iš avienos ir upėtakių, užaugintų p. Eigminienei ir jos vyrui Arvidui priklausančiame ūkyje.
Vieta nesiskundžia
Gedimino prospekto dalies, kurioje prieš mėnesį įkurtas „Salvete City“, traukos centru nepavadinsi, sutinka p. Alvyda, tačiau sako kol kas neturinti kuo skųstis. „Naujasis restoranas sulaukia daug ir įdomių lankytojų, jie džiaugiasi, kad prospekte pagaliau atsirado vieta, kur galima skaniai pavalgyti“, – sako p. Alvyda. Jos teigimu, šioje miesto dalyje nėra taip sunku rasti vietą automobiliui, kaip daug kas mano, juolab vakarais ar savaitgaliais iš anksto vietas užsisakę klientai automobilius gali pasistatyti vidiniame restorano kieme.
„Salvete City“ vienu metu priima 70 svečių: didžiojoje salėje yra 50, mažojoje – 20 vietų, pastaroji tinkama nedideliems šeimos pobūviams. Restoranas dirba septynias dienas per savaitę iki pat vidurnakčio.
Darbo laikas ir kita informacija – „www.salveterestoranas.lt“.
Anot p. Alvydos, „Salvete City“ skirtas žmonėms, kuriems nesvetimi lėtojo maisto (angl. „slow food“) principai. Valgiaraščio pagrindą sudaro įvairių Europos šalių virtuvių patiekalai, tačiau ypač juntama Viduržemio jūros regiono virtuvės įtaka. Tai neatsitiktinumas: kuriant abiejų restoranų valgiaraščius restorano šeimininkus ir virėjus konsultuoja, patiekalų kokybę prižiūri 20 m. Italijos restoranuose dirbęs albanas Euglenas Gjeci.
Valgiaraščio ypatumai
Pašnekovė didžiuojasi, jog restorane ruošiamos pas mus dar retai sutinkamos didelės brusketos (5 rūšių, nuo 4 Eur) su įvairiais įdarais. „Lietuvoje įprasta patiekti mažytes brusketas, o Italijoje dabar į madą atėjo didelės. Planuojame ateityje gaminti dar daugiau jų rūšių“, – dėsto „Salvete City“ savininkė.
Restorane siūloma „Paccheri“ rūšies makaronų (6 Eur), kurių, pasak p. Eigminienės, kituose šalies restoranuose nėra. Į „Salvete City“ iš Italijos jie vežami pagal specialų užsakymą.
„Salvete“ užkandžio ypatumas – jūros gėrybių ir daržovių – pankolių, morkų, cukinijų ir kt. – derinys, valgytojų dėmesio jau sulaukė aštuonkojų ir bulvių derinys. Pasak p. Eigminienės, gaminant kai kuriuos patiekalus naudojamos ne šviežios, o šaldytos jūrų gėrybės – virtuvės meistras žino puikų būdą tinkamai joms paruošti, kad skonis būtų geras, o apie tai, kad buvo naudoti šaldyti produktai, restorano lankytojai yra informuojami.
Vis dėlto labiausiai restoranas didžiuojasi savo ir kolegos Giedriaus Prakapavičiaus ūkyje užaugintos ėrienos ir avienos patiekalais, kurie pažymėti specialiu ženklu. Tai – ėrienos kepenėlių paštetas su spanguolių uogiene (6 Eur), ėrienos sriuba su raugintais kopūstais (4 Eur), ėrienos šonkauliukai su „Demi Glace“ padažu bei garintomis, apkeptomis daržovėmis (13 Eur) ir kt. Dalis šių patiekalų ruošiami pagal senovinius lietuviškus receptus. Brangiausias restorano patiekalas – jūros gėrybių ir žuvies (p. Eigminų ūkyje užauginto upėtakio) rinkinys, keptas ant grotelių (20 Eur).
Vyno sąrašą, padedama virėjų ir restorano administratoriaus, parinko pati p. Alvyda. Putojančio, baltojo ir raudonojo vyno rūšis ji suskirstė į 3 kategorijas: klasikinis, rekomenduojamas paragauti ir „atradimas“. Valgiaraštyje nurodyta, prie kokio patiekalo konkretus vynas tinka, išvardytos jo savybės. Vyno butelis restorane kainuoja nuo 14 iki 200 Eur.
Baras vilioja kepsniais
Pramogų verslo atstovams gerai žinomo Vilniaus kokteilių baro „Absento fėjos“ patalpose veikia ne tik gėrimus, bet ir maistą siūlantis grilio baras „Atelier Grill“. Kasdien nuo 11.30 val. iki pat vidurnakčio čia siūloma kepsninėje ruoštų mėsos, žuvies, jūros gėrybių, daržovių patiekalų.
„Kadaise „Absento fėjos“ dirbo 6 dienas per savaitę, paskui darbo dienų vis mažėjo. Keletą metų kokteilių baras dirba tik penktadieniais ir šeštadieniais. Nenorėjau, kad patalpos tokioje geroje vietoje beveik visą savaitę stovėtų tuščios, todėl sumaniau pirmajame aukšte įrengti grilio barą“, – VŽ „Savaitgaliui“ pasakojo šiuos abu senamiesčio barus valdančios UAB „Oba“ vadovas Džiugas Dubaka.
Pasak jo, „Atelier Grill“ kainos nėra labai aukštos, palyginti su kitomis panašiomis maitinimo įstaigomis. „Nesistengiame apiplėšti savo klientų. Daugelyje vietų didkepsnis vidutiniškai kainuoja 20 eurų, mūsų bare jį galima suvalgyti už 16 eurų“, – skaičiuoja p. Džiugas.
„Atelier Grill“ dieną lankytojams siūlomi verslo pietūs, į kuriuos įeina sriuba ir karštasis patiekalas, kainuoja 5,20 Eur.
Padėtį taisys gausa
Klaipėdos senamiestyje, Žvejų g. 7-ajame name, kur ilgą laiką veikė kavinė, atidarytas alaus baras „Seven“.
„Uostamiestyje trūksta naujų ir įdomių vietų – dažnai tenka išgirsti, kad Klaipėdoje nėra kur nueiti. Tikiuosi, bent kiek pataisysime padėtį“, – VŽ „Savaitgaliui“ sakė Martynas Rupšlaukis, barą „Seven“ valdančios UAB „Slibinų kalnas“ direktorius ir bendraturtis.
Naujojoje aludėje galima paragauti 12-os pilstomo ir 33-ų buteliuose išpilstyto alaus rūšių – pasak pašnekovo, tokio didelio pasirinkimo Klaipėdoje iki šiol nesiūlė nė vienas baras. Pusė litro alaus čia kainuoja nuo 2,10 iki 2,70 Eur. Nemažas ir viskio pasirinkimas – lankytojams siūloma apie 30 jo rūšių.
„Seven“ valgiaraštyje – daugiausia prie alaus tinkami užkandžiai: sūrio spurgos, kepti vištų sparneliai, kepta duona, mėsainiai ir pan. „Mūsų valgiaraštis nėra labai ilgas, tačiau patiekalai kokybiški. Nors dirbame tik mėnesį, jau girdėjome komplimentų, kad mūsų mėsainiai – skaniausi mieste. Ateityje patiekalų asortimentą plėsime“, – tikina baro vadovas.
Kol kas verslo pietų „Seven“ nesiūlo, mat dirba nuo 16 val. iki vidurnakčio, penktadienį ir šeštadienį – kiek ilgiau. Aludėje įrengta 60 sėdimų vietų. Bare kabo trys televizoriai, transliuojantys įvairias sporto važybas.