Aludarių puoduose verda daug kūrybiškumo
Šiose dirbtuvėse jau sukurtos keturios alaus rūšys, netrukus alaus mėgėjams bus pristatytas namų aludario iš Alytaus sukurtas šviesusis elis.
Atvėrė kelią eksperimentams
„Raudonų plytų“ dirbtuves inicijavęs p. Bagdzevičius džiaugiasi, kad praėjusių metų gruodį atidarytos dirbtuvės atvėrė kelią įvairiems eksperimentams. Anot jo, seniai norėjosi gaminti kitokias, nei įprasta, alaus rūšis, tačiau eksperimentus gerokai ribojo tai, kad nebuvo galimybių naujus receptus bandyti mažais kiekiais. Norint išbandyti šį tą naujo, reikdavo virti kelias tonas alaus, dabar kūrybinėse dirbtuvėlėse vienu metu galima virti apie 60–80 l alaus.
„Tai atveria kelią ieškojimams, nes nebaisu klysti, o nepavykusių bandymų – negaila išpilti“, – šypsosi p. Bagdzevičius. Pasak jo, čia kuriami nauji receptai, jie išbandomi, o pavykę kūriniai gaminami mažomis 15 t partijomis „Švyturio“ darykloje.
Dirbtuvėlėse vyksta analogiškas gamybos procesas, kaip ir gamykloje: malamas salyklas, užmaišomas mentalas, verdama, fermentuojama ir brandinama. Čia naudojama alaus virimo ir brandinimo įranga suteikia galimybę eksperimentuoti, „žaisti“ su įvairiomis tradicinėmis ir kiek netikėtomis alaus gamybai natūraliomis žaliavomis, ieškoti naujų, įdomių alaus rūšių, skonio ir aromatų.
Ponas Bagdzevičius sako, kad įrengti tokias dirbtuves skatino ir vartotojai.
„Jie užaugo ir tapo reiklesni, ėmė ieškoti retesnio, rafinuotesnio skonio alaus“, – kalba aludaris ir priduria, kad „Raudonų plytų“ projektui svarbu skleisti informaciją apie alų, jo vartojimo kultūrą. Todėl ant kiekvieno „Raudonų plytų“ alaus buteliuko tiksliai nurodomos jam gaminti naudojamos žaliavos.
Laboratorija visiems
Beveik metus veikiančiose dirbtuvėse sukurtos keturios alaus rūšys. Tris iš jų – nefiltruotą lagerį „Ungurio kojos“, kvietinį „Bėgančios kopos“ su saldžiojo apelsino žievelėmis, kardamonais ir kalendromis bei „dubbel“ stiliaus „Nežinomą krantą“, kurio gamyboje naudojamos džiovinto ąžuolo drožlės, sukūrė p. Armonienė. Amerikietiškojo IPA (angl. India pale ale) stiliaus alus „Bocmano ūsai“ – p. Bagdzevičiaus kūrinys.
Jis neabejoja, kad šių keturių rūšių alus – tik pradžia, o „Raudonų plytų“ dirbtuvėse rasis dar ne vienas naujas receptas. „Mūsų tikslas – kad dirbtuvėse nuolat vyktų eksperimentai, bandymai, būtų kuriama kas nors naujo, o tai, kas pasiteisins, pasieks alaus mėgėjus“, – sako p. Bagdzevičius.
Dirbtuvių idėja yra ta, kad jos būtų ne vieno žmogaus laboratorija, kad jose galėtų eksperimentuoti kuo daugiau aludarių. Ją įgyvendindama „Švyturio“ darykla vasarą organizavo namų aludarių čempionatą. Jame 11 namų aludariai pateikė 24 rūšių alaus.
Per Aludarių dieną vertinimo komisija išrinko alų, kurio recepto autorius Andrius Jučas iš Alytaus buvo pakviestas jį pristatyti „Raudonų plytų“ alaus šeimoje. „Komisiją sužavėjo Andriaus pateiktas šviesus belgiškas elis. Jame juntama vaisių puokštė, jo paragavus lieka jausmas, tarsi būtum pavalgęs saldainių, tik čia – daugiau gaivumo“, – alaus čempiono skonį apibūdina p. Bagdzevičius.
Šiuo metu Andrius Jučas eksperimentuoja „Raudonų plytų“ dirbtuvėse ir bando namuose sukurto alaus receptą pritaikyti prie pramoninių procesų.
„Tai didžiulis darbas. Kai alų verdi namuose, būna daug X faktorių. Todėl neretai virdamas pagal tą patį receptą gauni vis kitokį gėrimą. Gaminant pramoniniu būdu, turi viską taip tiksliai atitaikyti, kad alus kaskart būtų toks pats. Tą su Andriumi dabar ir darome. Verdame, analizuojame rezultatus, taisome klaidas, vėl bandome“, – kalba p. Bagdzevičius. Andriaus Jučo šviesusis elis vartotojus pasieks kitais metais.
Tikimasi, kad tai nebus vienintelis namų aludarių kūrybos rezultatas „Raudonų plytų“ dirbtuvėse.
„Namų aludarių puoduose verda daug kūrybingumo, todėl bendradarbiausime ir toliau. Gal ateityje sukursime kokį bendrą receptą“, – paslapčių neatskleidžia p. Bagdzevičius.