Nauji restoranai turi savo kozirių
Versle – naujokai
Restorano ir parduotuvės „Sidro namai“ bendraturčiai Mykolas Ševčenka ir jo draugė Milda Monstavičiūtė pasakoja iki šiol neturėję nieko bendra su maitinimo verslu. Jie abu – rinkodaros specialistai. Milda iki šiol dirba vienoje įmonėje, todėl „Sidro namų“ reikalus tvarko laisvalaikiu. Mykolas užsiima tik verslu, vadovauja šį nedidelį šeimos restoraną valdančiai įmonei „Sidro namai“.
Sidro restoranas ir parduotuvė įkurti patalpose, kuriose anksčiau veikė restoranas „Eliziejaus laukai“. Iš jo „Sidro namai“ paveldėjo šiek tiek įrangos, tačiau daugelį dalykų teko patiems įsigyti. Kurdami savo verslą pradedantys verslininkai iš bankų nesiskolino – užteko asmeninių santaupų.
Anglijoje kurį laiką gyvenę jauni verslininkai atidaryti būtent sidro restoraną-parduotuvę sumanė neatsitiktinai – gyvendami svetur pamėgo šį gėrimą, o tikrojo sidro pasigesdavo tiek Lietuvos parduotuvėse, tiek baruose. „Pamatėme nišą, kurią galima išnaudoti. Be to, norėjome Lietuvoje ugdyti ir puoselėti šio gėrimo kultūrą. Ateityje ketiname ne tik pardavinėti sidrą, bet ir rengti jo degustacijas“, – paaiškina „Sidro namų“ vadovas.
Vilniaus gatvėje prieš kelerius metus įsikūrusio ir taip pat sidru lankytojus viliojančio baro „Sarkozy“ konkurentais jis nelinkęs vadinti.
„Sarkozy“ prekiauja prancūzišku sidru, mes labiau orientuojamės į angliškąjį. Juk šis gėrimas buvo sukurtas būtent Anglijoje, o tik vėliau išplito į kitas šalis", – savo nuomonę p. Ševčenka grindžia teiginiu, ne vieną šimtmetį kėlusiu diskusijas tarp anglų ir prancūzų, tiksliau, normandų, - kurie gi pirmieji pradėjo gaminti sidrą?
Siūlo 14 rūšių
„Sidro namų“ lentynose galima rasti ne tik angliško, bet ir ispaniško sidro, atsivežto iš mažų daryklų. Dabar siūloma 4 gamintojų 14 rūšių gėrimo, vėliau asortimentą ketinama plėsti. 0,5 l talpos butelaitis nėra pigus – vidutiniškai kainuoja 16 Lt. Pasak šeimininkų, sidras išsinešti kainuoja kiek mažiau nei užsisakomas restorane.
„Sutinku, kad kaina nemaža. Bet tai iš tiesų natūralūs produktai. Tų daryklėlių šeimininkai obuolius ir kriaušes auginasi patys – kiek surenka derliaus, iš tiek ir pagamina sidro. Beje, su tiekėjais bendraujame tiesiogiai, juos susirandame patys. Sidras, kuriuo prekiaujame, nėra skirtas masinei prekybai“, – kalba p. Ševčenka.
Išgirdus restorano pavadinimą, kyla asociacijų su garsiuoju J. Irvingo romanu „Sidro namų taisyklės“, tačiau pašnekovai sako, kad tai veikiau atsitiktinumas, nes ieškodami pavadinimo apie knygą negalvojo. „Restoraną kūrėme lyg savo namus – viską darėme savo rankomis“, – patikina p. Ševčenka.
Restorano šeimininkai didžiulį dėmesį skiria ne tik sidrui, bet ir virtuvei. 30 žmonių talpinančio šeimos restorano virtuvei vadovauja poros bičiulis virėjas Gediminas Endriukaitis, prieš tai patirties sėmęsis restoranuose „Stikliai“ ir „Stebuklai“.
Milda pasakoja, kad kartu su virtuvės vadovu sudarydami valgiaraštį, ne tik žvalgėsi į patiekalus, kurie tinka prie sidro, bet ir kūrė juos patys. Šis gėrimas naudojamas ir gaminant kai kuriuos patiekalus, pavyzdžiui, lašišos tartarą su sidro ikrais. „Be to, valgiaraštyje galima rasti britų virtuvės akcentų, pavyzdžiui, savotišką tradicinės žuvies su bulvytėmis versiją. Populiariausias mūsų patiekalas – čederio ir bulvių spurgytės. Specialiai atsisakėme mėsainių – vietoj jų siūlome kitokių sumuštinių. Turime ir vegetariškų patiekalų – nemažai draugų yra vegetarų“, – valgiaraštį komentuoja p. Monstavičiūtė.
Dienos pietūs „Sidro namuose“ kainuoja 20 Lt. Vakarienė su vienu pagrindiniu patiekalu ir buteliu ar dviem sidro atsieis 50–60 Lt.
Daugiau informacijos – „Sidro namų“ feisbuko paskyroje.
„Notre Vie“ paunksnėje
Restoranas „Naked Bite“ šalia vyninės „Notre Vie“ įkurtas neatsitiktinai. Vienas vyninės savininkų yra „Naked Bite“ bendraturtis.
Vos prieš porą savaičių atidarytam restoranui vadovaujantis Andrius Markevičius neseniai baigė vadybos studijas Vilniaus universiteto Tarptautinėje verslo mokykloje, o patirties restoranų versle sėmėsi minėtoje „Notre Vie“. Jis yra ir vienas iš restoraną valdančios bendrovės „Nuogas kąsnis“ savininkų.
„Vienas tikrai nebūčiau įstengęs atidaryti restorano. Ne tik dėl finansų, bet ir dėl patirties stokos“, – prisipažįsta jis.
Anot „Naked Bite“ vadovo, restorano virtuvei vadovaujantis jaunas ir perspektyvus virėjas Dalius Alieksejevas žavisi „new nordic cuisine“ (liet. šiuolaikinė šiaurietiška virtuvė) principais – maistą ruošia tik iš šviežių, nešaldytų vietos produktų. Kitas svarbus šios virtuvės principas – produktų stengiamasi nekaupti, kad nieko nereikėtų išmesti. Tiesa, produktai ne visada pateikiami natūraliu pavidalu. Pavyzdžiui, patiekalo apraše pamatę žiedinį kopūstą, nebūtinai jį rasite savo lėkštėje. Tiksliau, nepamatysite jo tokio, prie kokio esate įpratę – jis bus virtęs koše ar padažu.
Anot p. Markevičiaus, šio restorano lankytojams visuomet siūlomas ragavimo meniu. Dieną čia pateikiami 2 arba 3 patiekalai, vakarienės metu – 5. Pietūs kainuoja 22 arba 27 Lt, penkių patiekalų vakarienė – apie 85 Lt.
„Kai įsibėgėsime, siūlysime devynių patiekalų vakarienę. Ji turėtų kainuoti 125 Lt“, – žada p. Markevičius.
Pasak jo, vakarienės desertai bus taikomi prie grapos. Šiam gėrimui restorano šeimininkai paskyrė atskirą restorano kertelę, joje – 17 skirtingų grapos butelių. Gėrimai pilstomi įprastomis 40 ml porcijomis ir perpus mažesnėmis. 20 ml grapos kainuoja nuo 10 iki 40 Lt. Restorane yra ne tik grapos, bet ir retesnio bei brangesnio kitokių rūšių alkoholio.
„Įsigijome specialų įrenginį, padėsiantį išsaugoti vyną nesugendantį iki 2 mėn. Taigi restorano svečiams siūlysime gerų vynų mažesniais kiekiais nei įprasta. Per vieną vakarienę jie galės paragauti daugiau vyno rūšių, priderinti juos prie skirtingų patiekalų“, – sako p. Markevičius.
Daugiau informacijos čia.