2014-07-26 03:01

Kad kepsnių aromatas būtų dar stipresnis

Kepimo ant laužo sezonas atidarytas! Taip pasimėgaudami konstatuojame kasmet, po ilgos pertraukos ant laužo čirškindami šašlyką ar kokį kepsnį.  Ar šis tirps burnoje, priklauso nuo pačios mėsos, jos kepimo laiko ir, žinoma, marinato.

Pagrindinės marinatų sudedamosios dalys yra riebalai, rūgštys ir prieskoniai. Tačiau, maišant skirtingus ingredientus, pasitelkiant fantaziją ir nebijant improvizuoti, galima išgauti netikėtų skonių, suteiksiančių ant laužo kepamiems patiekalams nepakartojamo aromato.

Siūlome išbandyti kelis marinatus, kurie tik iš pirmo žvilgsnio atrodo kiek keistoki, tačiau kas jau pamėgino juose marinuoti mėsą, tikrai nenusivylė. Tiesa, į kiekvieną marinatą galima įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus – tai padės kepant išlaikyti intensyvesnį prieskonių ir žolelių kvapą.

1.

  • Gazuotas mineralinis vanduo,
  • penkių pipirų mišinys,
  • kalendros,
  • petražolės,
  • svogūnas,
  • švieži krapai, druska.

Kalendrų sėklas sugrūsti, svogūno galvutę smulkiai sukapoti, petražoles ir krapus susmulkinti, pagal skonį įdėti druskos, pipirų ir su gautu mišiniu išmaišyti kiaulienos kepsnelius. Tada užpilti mineralinio vandens, dar sykį viską sumaišyti ir palikti porai valandų.

2.

  • Taurė raudonojo vyno,
  • 2 šaukštai medaus,
  • 4 traiškytos česnako skiltelės,
  • didelis žiupsnis čiobrelių lapelių,
  • juodųjų pipirų,
  • šiek tiek druskos.

Visa tai sumaišę su 100 g alyvuogių aliejaus gausite kuo puikiausią marinatą vištos sparneliams.

3.

  • Juoda duona,
  • česnakai,
  • svogūnai,
  • juodieji ir kvapieji pipirai,
  • silpnas alus.

Duoną supjaustyti riekutėmis, užpilti alumi ir išminkyti, kad būtų skystoka masė. Į ją suberti maltus pipirus, smulkintą svogūną ir sutrėkšti nedidelę česnako galvutę. Į šį tirštoką marinatą sudėti šašlykų dydžio gabaliukais supjaustytą kiaulieną. Palaikyti pusdienį. Kepant šašlykai apsitrauks traškia plutele, bus sultingi ir ypač sotūs.

4.

  • Du nulupti ir smulkiai supjaustyti kiviai,
  • 0,5 šaukštelio druskos,
  • šviežiai maltų baltųjų pipirų,
  • žiupsnelis džiovintų rozmarinų,
  • keli šaukštai alyvuogių aliejaus

Bus puikus marinatas jautienos kepsniams. Per porą valandų mėsa kuo puikiausiai pasimarinuos.

5.

  • Malti svogūnai (nepagailėkite),
  • 1 citrinos sultys,
  • traiškytos kalendrų sėklos,
  • žalieji grūsti pipirai.

Kol padarysite marinatą, greičiausiai apsiašarosite, bet verta. Po 2 val. jame pamirkytus kepsnius drąsiai galite dėti ant kepsninės – mėsa bus minkštutėlaitė. O jei staiga subjurtų orai, mėsą su visu marinatu sudėkite į kepimo rankovę ir valandą kepkite orkaitėje. Iškepus svogūnų nesijaus, bet turėsite aromatingo, su mėsos sultimis sumišusio padažo.

6.

  • 500 ml kefyro,
  • 500 ml mineralinio vandens,
  • šiek tiek druskos,
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų,
  • pačių įvairiausių smulkiai pjaustytų žolelių.

Viską sumaišę gausite puikų vištienos šlaunelių marinatą. Skaniausia bus, jei marinuosite iš ryto, o kepsite vakare.

7.

  • Trys šaukštai aštrių garstyčių,
  • pusė stiklinės sauso raudonojo vyno,
  • stiklinė saulėgrąžų aliejaus,
  • 3 pusžiedžiais pjaustyti svogūnai,
  • keletas susmulkintų jaunų šalavijų stiebelių,
  • šakelė čiobrelio.

Į dubenį suberkite šašlykų gabaliukais supjaustytą mėsą (geriausiai kiaulienos sprandinę) ir sumaišykite su garstyčiomis, vynu bei aliejumi. Suberkite svogūnus, šalavijų stiebelius, čiobrelių šakelę ir viską sumaišę šaldytuve palikite marinuotis per naktį.

8.

  • 1 indelis natūralaus jogurto,
  • 4 didelės smulkintos česnako skiltelės,
  • gabalėlis smulkinto imbiero,
  • žiupsnelis maltų kvapiųjų pipirų,
  • 1 citrinos sultys,
  • 1 šaukštas ciberžolių,
  • 1 šaukštas kuminų sėklų,
  • 1 šaukštas kalendrų,
  • 1 šaukštas cinamono,
  • 2 šaukštai maltos raudonos paprikos,
  • žiupsnelis druskos, 
  • juodųjų pipirų.

Labai tiks vištienos šašlykams marinuoti.

9.

  • 3  šaukštai alyvuogių aliejaus,
  • nutarkuota 1 citrinos žievelė,
  • 125 ml sauso baltojo vyno,
  • 4 šaukštai citrinų sulčių,
  • kelios šakelės raudonėlių,
  • 5 skiltelės smulkinto česnako,
  • 2 laurų lapai,
  • 250 ml natūralaus jogurto,
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS

Toks marinatas suteiks graikiškų patiekalų skonį kiaulienos kepsniams.

10.

  • 2 šaukštai raudonojo balzaminio acto,
  • 2 šaukštai brendžio,
  • žiupsnelis druskos,
  • 3 šaukštai grūstų pipirų mišinio,
  • 1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių,
  • 3 arbatiniai šaukšteliai grūstų kalendrų sėklų,
  • mažas tarkuotas svogūnas,
  • 2 smulkiai kapotos česnakų skiltelės,
  • arbatinis šaukštelis susmulkintų čiobrelių,
  • arbatinis šaukštelis petražolių,
  • rozmarino šakelė,
  • stiklinė alyvuogių aliejaus.

Štai marinatas, kuris avienai suteiks dar sodresnio skonio.

52795
130817
52791