Arbatpinigių mokame tiek pat, tik litais

„Esame tokie patys, kaip ir visa Europa. Nesiskiriame nuo kaimynų ir arbatpinigių paliekame tiek pat – bent jau skaičiais, atmetus valiutų skirtumus“, – tikina Evalda Šiškausienė, Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.
Anot jos, daugiau arbatpinigių paliekama prestižinėse užeigose, mažiau – jaunimo pamėgtose, paprastesnėse. Regionų restoranuose bei kavinėse arbatpinigių sulaukiama apskritai retai. Pašnekovės nuomone, tai normalu, mat ten ne tik mažesnis užeigų pasirinkimas, bet ir gyventojų pajamos. Tiesa, arbatpinigius Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė vertino palankiai.
„Tai pagrindinė darbuotojų skatinimo sistema. Dažnai padavėjai gauna minimalią algą ir galimybė gauti kuo daugiau arbatpinigių yra rimta motyvacija“, – primena p. Šiškauskienė.
Visgi arbatpinigius laikyti griežta prievole neverta. 10% arbatpinigiai nuo kavinėje išleistos sumos – gero tono ženklas, tačiau p. Šiškauskienė tuo atveju, jei padavėjas dirbo prastai, pataria nepalikti nieko ir nepaversti arbatpinigių nereikalingu skatinimu.
Skaičiuojama, kad Europoje arbatpinigiams skiriama 5–10% restorane išleistos sumos. Keliautojai tikina, kad
daugelyje Europos restoranų „arbata“ kainuoja 10% sąskaitos, o suma, paliekama taksi vairuotojui, dažniausiai
apvalinama iki artimiausio sveiko skaičiaus, bet piniginės dovanos Europoje pageidaujamos gerokai rečiau nei
JAV, o arbatpinigiai čia dažniausiai tiesiog įtraukiami į sąskaitą.
Plačiau apie tai skaitykite šiandien dienraštyje "Verslo žinios".