Kur pietauja vadovai

Jų klausėme, kur jie vedasi pietų savo klientus ir partnerius, kur vakarieniauja su draugais, kur geria kavą. Paklausėme ir apie mėgstamas įstaigas pavalgyti svetur, taip pat – kokias Lietuvos vietas jie stengiasi parodyti svečiams.
1. Dalia Venslovaitė, pasaulinio tinklo „Global Lithuanian Leaders“, vienijančio lietuvių kilmės arba save su Lietuva siejančius įvairių sričių profesionalus, direktorė
Pietų klientą ar partnerį nusivesčiau į „Zoe‘s“. Šis Vilniaus restoranas išlaiko stabilią virtuvės ir aptarnavimo kokybę. Reprezentatyvi aplinka, teigiamas pietų meto šurmulys, pro langus veriasi vaizdas į Katedrą.
Vakarienės su draugais – į „Kitchen“ arba „Meat Lovers Pub“. „Kitchen“ pasižymi skandinaviška minimalistine aplinka, miesto šurmuliu – tai, ko reikia savaitgalio vakarienėms su draugais. „Meat Lovers“ – puiki vieta suvalgyti didkepsnį, „atsijungti“ ir atsipalaiduoti triukšmingu pokalbiu „podarbinėje“ aplinkoje.
Dienos pietų – į „Lauro lapą“. Akivaizdu, kad šio restorano verslo pietų koncepciją vilniečiai ir miesto svečiai mėgsta. Pastaruoju metu rezervuotis vietą pietums tenka bent prieš dieną ar porą iš anksto. Verslo pietūs per sąlygiškai trumpą laiką leidžia pajusti aukštos klasės restoranui būdingą dėmesį klientui ir virtuvės meistriškumą.
Nauja Lietuvoje „Ex libris“, narių klubo restorano, įsikūrusio Rašytojų sąjungos pastate, koncepcija. Teko išbandyti rengiant privačius uždarus pietų susitikimus. Tai išskirtinė, solidi vieta klubiniams verslo susitikimams, dvelkianti „barchatine“ masonų laikų stiliaus aplinka.
Kavos – į „Coffee Inn“ prie Arkikatedros veikiančiame „Vagos“ knygyne. Ramesnė nei įprasta „Coffee In“ kavinių tinklui „kavatekos“ aplinka leidžia ramiai pabendrauti su partneriais, čia galima išgerti skanios kavos, pasinaudoti bevieliu internetu. Puiki vieta ramesniu tempu pradėti penktadienio rytą.
Restoranas išskirtinėms progoms – „Bistro 18“ ir „Sue‘s Indian Raja“. Šiuos du restoranus itin pamėgo tarptautinė ekspatriatų bendruomenė Vilniuje. Tai vietos, kur įmanoma pajusti kosmopolitišką miesto dvasią ir asmeninį šeimininkų dėmesį klientams.
„Sue‘s Indian Raja“ yra ta vieta, kur indiškos virtuvės gerbėjai gali mėgautis išties indiškais skoniais. Restorano savininkas Kumaras Chaudhary žavi dėmesiu; ši vieta puiki užsienio svečių delegacijoms priimti. Vėlgi - žavi asmeninis „Bistro 18“ dėmesys klientui, jį rodo tiek restorano šeimininkė, tiek aptarnaujantis personalas. Virtuvė ir aplinka – puikūs.
Mėgstama vieta pavalgyti ne Vilniuje – „Gurme“ Kaune. Kaunas pastaraisiais metais tapo madingų restoranų ir vyninių meka. Iš naujų mėgstamų vietų Kaune įvardinčiau „Gurme“ M. Valančiaus gatvėje. Vyno rūsyje įsikūrusi „slow-food“ virtuvė tinkama savaitgalio pietums ar vakarienei.
Lietuvos vietos, kurias stengiuosi parodyti savo svečiams: ankstyvą rudenį rekomenduoju skrydį oro balionu virš Vilniaus. Ir tarptautiniai turizmo reitingai itin vertina šią mūsų sostinės pramogą – galimybę pasigrožėti Vilniaus senamiesčio stogais ir reljefu.
Kalbant apie išskirtines vietas Vilniuje – tai Užupio Respublika. Kaune, mano gimtajame mieste, – unikalus, gyvas senamiestis, žalios Nemuno salos vingiai ir pilis. Be abejonės, Nida yra tas Lietuvos stebuklas, kurį vertina visi svečiai.
***
2.Rūta Prusevičienė, Lietuvos nacionalinės filharmonijos direktorė, „Vilniaus festivalio“ vykdomoji direktorė
Klientą ar partnerį nusivesčiau pietų į „Harmoniją“. Pietauti paprastai tenka ne su klientais ar partneriais, o su Filharmonijos svečiais – atlikėjais iš užsienio, ir dažniausiai – po repeticijos ar per repeticijos pertrauką, tad veduosi juos į tiesiai priešais Filharmoniją esantį restoraną „Harmonija“. Beje, ant restorano sienų subtiliai cituojamos M. K. Čiurlionio mintys apie muzikos esmę ir reikšmę.
Vakarienės su draugais – į savo arba draugų namus, nes ir taip ganėtinai daug laiko praleidžiu viešojo maitinimo įstaigose.
Dienos pietų – į „Artistus“, kad neatitolčiau nuo meninės atmosferos ir pasidžiaugčiau jaunimo dūzgesiu.
Kavos – į „Stiklių“ kavinę „Pauzė“, esančią tiesiai po mano kabinetu.
Restoranas išskirtinėms progoms – „Marche de Provance“, dėl vyno rūsio ir itin originalaus creme brulee pateikimo kiaušinių lukštuose. Tiesa, visos šios kavinės ir restoranai beveik ranka pasiekiami iš Lietuvos nacionalinės filharmonijos, nes mano valgymo įpročiai glaudžiai susiję su darbo ir koncertų tvarkaraščiu.
Mėgstama vieta pavalgyti ne Vilniuje – nuvykusi į Paryžių mielai praleidžiu valandėlę stebėdama praeivius ir šių dienų prancūziškąją bohemą legendinėje kavinėje „Les Deux Magots“ (Saint Germain de Pres aikštėje; www.lesdeuxmagots.fr).
Druskininkuose mėgaujuosi lakštiniais restorane „Sicilija“, o lietuviškus valgius ragauju „Pirčiupių užeigoje“.
Atostogas leidžiu sodyboje prie Varėnos, todėl svečiams aprodau nuostabius Dzūkijos miškus, ežerus, Čepkelių raistą, Ūlos akį, Marcinkonių, Musteikos, Zervynų, Žiūrų, Kabelių, Dubičių ir kitus kaimus. Ir būtinai veduosi juos grybauti.
O gimtasis Vilnius ir jo apylinkės tokios įspūdingos, kad net negaliu išskirti vieno objekto.
***
3.Benas Harvey, „Growing Talent“ ugdomojo vadovavimo specialistas, įsikūręs Vilniuje
VERSLO TRIBŪNA
Klientą ar partnerį nusivesčiau pietų į „Kitchen“ – man patinka restorano erdvumas ir geras aptarnavimas, be to, vieta patogi – restoranas pačiame senamiestyje.
Vakarienės su draugais – į „Bistro 18“, ten puikus maistas ir atmosfera. Ir darsyk – geras aptarnavimas.
Dienos pietų – į „Zoes“: patogi vieta, iš čia Gedimino prospektas ar senamiestis ranka pasiekiami. Vasarą malonu čia pasisėdėti lauko kavinėje.
Kavos – į „Coffee Inn“, mėgstu kavinių neformalią atmosferą ir nemokamą bevielį internetą. Kavą irgi.
Restoranas išskirtinėms progoms – „Esperanza Resort“ (Trakai). Pasižymi visomis reikiamomis savybėmis: maistas ir aptarnavimas nuostabūs, restoranas fantastiškoje vietoje – prie ežero ir apsuptas miško.
Mėgstama vieta pavalgyti ne Vilniuje – taip pat „Kitchen“, Nidoje. Puikus maistas puikioje vietoje.
Svečiams Lietuvoje visada patariu pasivaikščioti Vilniaus senamiesčiu. Jeigu turi laiko – apsilankyti Trakuose.
***
Tekstas skelbtas rugsėjo 21 d. dienraščio "Verslo žinios" priede "Savaitgalis".