2012-12-24 01:01

Dvylika patiekalų - tik ragauti

Kūčios su dvylika patiekalų ant stalo. Kalėdos su keptais kalakutais, kiaulienos kumpiais ir žąsimis, riebiais pyragėliais, tortais ir gėrimais. Medikai pataria ragauti visko, tačiau po nedaug ir ramina, jog per šventes priaugti kilogramai, pradėjus valgyti normaliai, nukrenta savaime.

Vienintelis būdas nesusigadinti gražaus šiandienos vakaro – nepersivalgyti ir nepadauginti alkoholio. "Kas paiso tradicijų, tegul valgo visų 12 patiekalų, - sako dietologė Aušra Jauniškytė. - Tačiau tuomet pagrindinis principas – neprisikrauti per daug maisto į lėkštę, o visko paragauti po truputį. Po kąsnelį paragavę visų dvylikos patiekalų nepersivalgysite. Taigi pagrindinis dalykas – riboti patiekalų kiekį. Labiau pasikliaukite savo pojūčiais, ragaukite visko neskubėdami. Kai jau pasijusite sotūs, daugiau nebevalgykite."

Būtina pusryčiauti ir pietauti
Kūčių vakarienė valgoma vakare, o persivalgyti vakare nepatartina. Medikė siūlo Kūčių dieną papusryčiauti, papietauti, nealkti iki vakarienės, nes vakare suvalgysite daugiau.

"Jeigu vis dėlto persivalgėte, tai verta padaryti pertrauką, pavaikščioti, kiek pajudėti, pastovėti. Jau po gero pusvalandžio ar valandos žmogus ima jaustis geriau. Jei persivalgymas labai slegia ar žmogus serga virškinamojo trakto ligomis, vertėtų išgerti virškinimo fermentų. Jie pagreitina virškinimą, ir žmogui pasidaro lengviau. Sėsdami prie stalo galėtume laikytis tokios nuostatos - pasirinkti produktus, kurių mažiau valgome kasdien. Tai, ko valgome kasdien, galėtume ir nevalgyti. Pavyzdžiui, galima atsisakyti duonos. Atrodo, nereikšminga, tačiau tai taip pat gali išgelbėti nuo persivalgymo", - pataria p. Jauniškytė.

Maisto gaminti nedaug
Jaukus Kūčių vakaras baigiasi, tačiau išaušta ne ką lengvesnė diena - Kalėdos. Rytą dažniausiai ant stalo padedama tai, ko dar liko nuo Kūčių stalo. Gydytoja Jauniškytė sako, jog šeimininkėms nereikėtų Kūčioms priruošti labai daug maisto, tada jo jau beveik per prievartą nebereikės valgyti antrą, o gal dar ir trečią dieną.
Kalėdų pusryčių atsisakyti nevertėtų. Jei Kūčių vakarienė buvo labai soti, verčiau pasirinkti lengvus pusryčius.  
Be to, padėtį apskritai palengvintų tai, jei prie stalo sėdėtumėte ne ištisai, o suplanuotu laiku. Tai turėtų būti šventiniai pusryčiai, šventiniai pietūs, vakarienė. Nereikėtų nuolat sėdėti prie stalo, nukrauto maistu, nes tada atrodo, kad maisto dar norisi. Pavalgius maistą geriausiai nuo stalo nuimti. Vėliau stalą vėl padengti.

Saldumynai - po pertraukos
Teigiantiems, kad išgėrus truputį vieno ar kito alkoholio gerėja virškinimas, gydytoja primena, jog per daug alkoholio nesveika. Nors, kita vertus, kiek nusileidžia ji, šventės tam ir yra, kad žmonės pavalgytų ir paskanautų gėrimų. Geriant juos, paisyti žinomų ir visais atvejais taikomų taisyklių - nuo silpnesnių gėrimų pereiti prie stipresnių, o ne atvirkščiai.

Į klausimą, ar po silkių tinka valgyti saldžiuosius patiekalus, p. Jauniškytė, atsakė: "Jeigu žmogus mėgsta saldumynus, tai juos galima valgyti ir po sūrių, ir po riebių patiekalų. Valgyti galima viską. Vėlgi svarbiausia yra kiekis. Jei valgoma mažomis porcijomis, ne itin kenkia, jei maišomi įvairaus skonio patiekalai. Jei pietūs ar vakarienė buvo sotūs, o dar laukia saldumynai, tai prieš valgant saldumynus vertėtų padaryti pertrauką. Po kokios valandos galima skanauti ir saldumynų".

Paūmėja kai kurios ligos
Vis dėlto jeigu per šventes padauginama ir maisto, ir alkoholio, o dėl to žmogus ima jaustis labai blogai - jį pykina, jis vemia, viduriuoja, jaučia skausmus, patariama kreiptis į medikus. "Neretai atsitinka taip, kad maistas ruošiamas iš anksto, vėliau dar ilgai laikomas ant stalo, jame veisiasi bakterijos. Valgant prieš kelias dienas gaminto maisto realu juo apsinuodyti. Be to, maisto gausa, alkoholis dažnai "prižadina" įsisenėjusias virškinamojo trakto ligas. Paūmėja kasos, skrandžio, kepenų ligos. Žinant savo sveikatos bėdas, vertėtų planuoti, ką galima ir ko negali valgyti. Iš anksto turėti virškinimo fermentų",- įspėja medikė.

Neverta griežtai pasninkauti
Pasak pašnekovės, neteisinga iki švenčių laikytis dietų, o tai ypač mėgsta daryti kai kurios moterys. Rūpintis savo sveikata ir svoriu reikia nuolat. Žmonės, besilaikę griežtų dietų iki švenčių, per jas linkę atsigriebti. "To negalima skatinti. Manau, kad senovėje žmonės pasninkaudavo ne norėdami išvalyti, kaip dabar madinga sakyti, organizmą, o todėl, kad prieš Kalėdas maisto atsargų sumažėdavo, o prieš pat šventes jie paskersdavo kiaulę ir būdavo valgoma daugiau. Dažniausiai dėl šios priežasties būdavo pasninkaujama, - aiškina pašnekovė. - Tačiau dabar mes nebadaujame - mėgstamo maisto galima valgyti kasdien. Šiais laikais nebereikėtų sureikšminti maisto svarbos per šventes. Nuolat saikingai valgyti - geriausia sveikatai, tuomet nereikia jokių organizmo valymo dienų. Geriausia prevencija - nepersivalgyti, tuomet ir nereikės galvoti, ką daryti. Paisyti maitinimosi kultūros. Geras būdas ant stalo nedėti didžiulių salotinių su mišrainėmis, o įdėti kiekvienam po porciją. Vienkartiniai didesni pavalgymai per šventes svoriui įtakos turi mažai ir nereikia bijoti suvalgyti kiek daugiau negu įprasta."

Persivalgymo sutrikimas

Švenčių nerimastingai laukia ir rimtomis valgymo sutrikimo ligomis (nervine anoreksija, nervine bulimija, persivalgymo sutrikimu) sergantys žmonės.

"Kiek maisto suvalgantis žmogus vadinamas sergančiu persivalgymo liga?",– klausiu medikės.

Gydytoja Jauniškytė paaiškina: "Yra objektyvūs ir subjektyvūs persivalgymai. Subjektyvus persivalgymas, kai pats žmogus jaučiasi persivalgęs, nes suvalgė daugiau maisto negu įprastai. Objektyvūs persivalgymo kriterijai – kai persivalgoma du kartus per savaitę ne mažiau kaip pusę metų. Antra - kai per tam tikrą ribotą laiką (pavyzdžiui, per valandą) suvalgomas daug didesnis maisto kiekis negu suvalgytų normalus žmogus. Tai ne dvi maisto porcijos, kas dažnam gali atrodyti kaip persivalgymas, o itin dideli maisto kiekiai. Persivalgymui būdinga tai, kad, didėjant svoriui, didėja ir suvalgomo maisto kiekiai. Pavyzdžiui, žmogus, sveriantis 70 kg, suvalgo tris batonus, o sveriančiam 90 kg dar prie viso to reikia ir pusės vištos. Persivalgymu sergantiems būdinga valgyti labai greitai, net neįsidėjus į lėkštę, kemšama, prarandama kontrolė. Paskui žmogus jaučia kaltę. Persivalgymas gydomas kaip ir kitos valgymo sutrikimų ligos - nervinė anoreksija ir nervinė bulimija. Persivalgymas nėra didelis psichikos sutrikimas. Jis išgydomas, žmogus esti darbingas, išskyrus anoreksijos atvejus, kai žmogus dėl išsekimo visiškai netenka jėgų ir nebeatlieka kasdienių darbų".

52795
130817
52791