2012-11-12 01:01

Kur dirba geriausi Lietuvos virėjai

Restoranas "Lauro lapas", įkurtas tituluoto virėjo Deivydo Praspaliausko Vilniuje, Pamėnkalnio g. Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas (dešinėje).
Restoranas "Lauro lapas", įkurtas tituluoto virėjo Deivydo Praspaliausko Vilniuje, Pamėnkalnio g. Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas (dešinėje).
Svarbiausiais virtuvės žmonėms vadinamuose renginiuose Vilniuje praėjusį savaitgalį išdalinti Lietuvos geriausio virėjo bei konditerio titulai. Juos pelnė atitinkamai Justinas Misius ("Lauro lapas") ir Danguolė Bondarevienė ("Maxima LT").

Virtuvės meistrai įvertinti čempionato metu, kuris vyko praėjusią savaitę sostinės parodų rūmuose "Litexpo". Čia taip pat lapkričio 8-11 d. vyko Baltijos maisto ir gėrimų mugė BAF, paroda „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro“ bei paroda "Arabatos dienos".

Praspaliausko mokykla

Virėjų čempionato pirmąsias vietas užėmė ne restoranų virtuvės meistrai, kaip įprasta, o iki šiol mažai girdėti virėjai - tarptautinė komisija geriausiu išrinko Justiną Misių, vilniškio restorano "Lauro lapo" virėją, antrą vietą skyrė Evaldui Juškai, irgi "Lauro lapo" virėjui. Šis restoranas priklauso virtuvės meistrui Deivydui Praspaliauskui, Geriausio Lietuvos virėjo titulą laimėjusiam 2010 m.

Trečią vietą užėmė Mindaugas Levickas, Kauno restorano "Diverso" virėjas.

Buvo "pasikartojimų" ir tarp geriausių konditerių - Danuolė Bondarevienė pelnė auksą ir čia pat vykusio talentų (o tiksliau - vestuvinių tortų) konkurse. Antrą šio konkurso vietą užėmė jos kolegė Danuta Filipovič.

Kitoje talentų konkurso kategorijoje - "Art" klasėje - barmenas Darius Biriukas gavo auksą už daržovių ir vaisių kompoziciją, o meninių dirbinių iš maisto produktų klasėje labiausiai pasižymėjo Natalija Krasauskienė (UAB "Bijola").

Antrąja geriausia 2012 m. konditere pripažinta Elena Valeškevičienė (UAB "Bijola"), trečiąja - Danutė Bartoševič (UAB "Le Mažoji Ragainė").

"Renginio tikslas - surasti naujų žmonių, leisti jiems pasirodyti, kad patys patikėtų savo jėgomis. Ir kad tarp dažnai girdimų pavardžių atsirastų naujų, - sakė Rūta Šiušienė, renginius organizavusios Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) prezidentė.

Rinko pagal skonį

Anot Onos Jurkšienės, LRVVKA Tarybos narės, daugiausia dėmesio Virėjų čempionate (vadinamajame ringe) skirta patiekalų skoniui, o ne išvaizdai. Patiekalų ragavo tarptautinė komisija: šefas Antonio Zucca iš Italijos, šefas Andzej Bryk iš Lenkijos, komisijos pirmininkas šefas Rudolfas Visnapuu iš Talino, šefas iš Sankt Peterburgo Aleksandras Denisovas, šefė Svetlana Riškova iš Rygos.

"Šiemet mums, organizatoriams, lengva, nes esame visiškai tikri dėl komisijos kompetencijos. Su šiais žmonėmis susitinkame tarptautiniuose konkursuose, tikrai žinome, kad, pvz., viešnia iš Latvijos Svetlana Riškova pati yra stipri virtuvės meistrė ir pati dalyvauja bei teisėjauja konkursuose, - aiškina p. Jurkšienė. - Pirmininką išsirinkome Rudolfą Visnapuu, restorano Taline savininką, teisėjavusį ringuose, jis vadovavo stipria ranka ir mums visai nereikėjo kištis."

Be skonių (iš 100 taškų - 40), buvo vertinamas darbo vietos parengimas, organizavimas (10 taškų), profesionalus paruošimas, laikantis šiuolaikinės kulinarijos reikalavimų (20 taškų), skoningas pateikimas, novatoriškumas (30 taškų).

Gamybos tendencijos

Pasaulinės mados, tendencijos matomos ir lietuvių virėjų darbuose, aiškina p. Jurkšienė. Vis dar jaučiamas ekologijos, natūralumo vėjas. "Visi persisotinę dirbtiniais dalykais, todėl visose srityse grįžtama prie tikrumo, natūralumo, - sako ji. - Trumpinamos vadinamosios maisto mylios, stengiamasi naudoti ne didesniu kaip 100-300 km atstumu gaunamus produktus, jie ir organizmui priimtiniausi, ir ekologiškiausi."

Ponia Šiušienė priduria, kad įsitvirtina tik retos, tikrai prasmingos maisto mados. Pvz., molekulinės virtuvės bumas truko tik porą metų, dabar populiarūs tik keli jos metodai.

***

Daugiau apie tai skaitykite penktadienį dienraščio "Verslo žinios" priede "Savaitgalis".

52795
130817
52791