„Švyturio“ alaus someljė: kaip užkariaujamos teisėjų ir vartotojų širdys

Geriausiems alaus meistrams išsiuntus savo produktus Pasaulio alaus apdovanojimų (angl. „World beer awards“) teismui, „Švyturio“ alaus someljė Jono Lingio klausiame, ko reikia norint užkariauti tarptautinių komisijų širdis ir kokius slaptus sėkmės „receptus“ aludariai veža į tarptautines konkursų arenas.
200 teisėjų – geriausiojo beieškant
J. Lingio atmintyje prisiminimai apie dar prieš porą metų iš Didžiosios Britanijos parsivežtą Pasaulio alaus apdovanojimų auksą neišblėso.
„Nugalėtojus rinko daugiau nei 200 tarptautinių teisėjų komanda. Tad dalyvaujant tokio masto tarptautiniuose konkursuose nepavyks prisitaikyti tik prie vienos šalies specifikos, vieno ar kito alaus someljė pomėgių – turi būti išties unikalus, savitas, tuo pačiu – atitikti aukščiausius pasaulinius gamybos standartus“, – pasakoja J. Lingys, pats buvęs ne vienos tarptautinės komisijos nariu.
Prestižiniuose Pasaulio alaus apdovanojimuose geriausio „Dortmunder“ stiliaus kategorijoje alaus titulas atiteko žymiausiam lietuviško alaus prekiniam ženklui „Švyturio Ekstra“. Tačiau tai – tik vienas trofėjus iš gausios šalies aludarių medalių kolekcijos.

Degustacijos – užrištomis akimis
Šiemet intensyviai ruošiamasi dalyvavimui ir kituose konkursuose, kuriuose geriausias alus dažniausiai renkamas aklos degustacijos būdu. Anot J. Lingio, taip užtikrinama, kad galimybės visiems dalyviams būtų lygios.
„Nė vienam nepavyks pasislėpti už žinomo gamintojo prekės ženklo, garsios daryklos ar gražios alaus pakuotės. Viską konkurse lemia meistrystė – šiuo atveju aludarystės sugebėjimai. Tokiuose konkursuose, panašiai kaip olimpiadoje, turime skirtingas šakas, arba alaus stilius, kur turi išsiskirti technika ir skoniu. Tai nusprendžiama teisėjų komisijai ieškant tam tikrų savybių, kurios tradiciškai būdingos vienam ar kitam alaus stiliui. Tad nors ir turime tam tikrą kūrybos laisvę, bet visuomet turime balansuoti ir neperžengti „nematomų“ linijų. Turime siekti nustebinti teisėjus, išskirti, bet tuo pačiu – ir atitikti aukščiausius tos kategorijos techninius, gamybos reikalavimus“, – aiškina J. Lingys.

Sudėtinga kategorija
Anot „Švyturio“ alaus someljė, kompetentinga komisija, užrištomis akimis ragaujanti alų, išrenka tą, kuris tiksliausiai atitinka to stiliaus kategorijos reikalavimus pagal spalvą, aromatus, kvapus, skonį.
„Tokiu būdu „Švyturio Ekstra“ Didžiojoje Britanijoje sužibėjo „Dortmunder“ stiliuje – čia nurungėme visus konkurentus. Laimėti pasaulinį auksą lagerio kategorijoje, kuriai priskiriamas „Dortmunder“ stilius – ypač malonu, nes šioje kategorijoje varžytis kone sudėtingiausia“, – vertina J. Lingys.
Pasak alaus someljė, kertinis sėkmės „ingredientas“ – itin tiksli ir etaloninė gamyba, užtikrinanti, kad kiekvieną kartą patiektas gėrimas garantuos ragaujančiam aukščiausios kokybės patirtį.
Tikimasi, kad tai padės sužibėti ir pasaulio arenose dalyvaujant su nealkoholiniu „Švyturio Ekstra“. Šis jau yra pelnęs tarptautinį įvertinimą, kuomet gavo du Šveicarijos organizacijos „ICERTIAS“ apdovanojimus – medalį už kokybę „QUDAL“ ir geriausio pasirinkimo (angl. „Best Buy Award“) medalį.
„Laimėti konkurse visuomet geras jausmas, nes alaus skonis – universali kalba. Tačiay kokybiškas nealkoholinis lageris turi nustebinti teisėjus itin siauroje skonio, spalvos ir kvapo juostoje. Tikras meistriškumas yra aukščiausią kokybę šiose kategorijose užtikrinti nuosekliai ir tiksliai kiek įmanoma – taip, kaip verdant pirmąją alaus partiją“, – sako J. Lingys ir priduria, kad nuoseklumas ir reguliariai laimimi konkursai – ženklas, jog tavo gaminys turi gerų perspektyvų ir tarptautinėje arenoje.
Nealkoholinis „Švyturio Ekstra“ verdamas pagal savo pradininko receptą – vieną labiausiai pasaulyje pripažintų lietuviškų alaus prekinių ženklų, įvertintų daugelyje prestižinių apdovanojimų – „World Beer Awards“, „World Beer Cup“, „Superior Taste Award“. Pastaraisiais metais sparčiai auga alaus gerbėjų ratas tarp užsienio alaus mėgėjų. Alus eksportuojamas į daugelį pasaulio valstybių, pasiekia net JAV, Kanadą ar lietuvišką alų atrandančias Tolimųjų Rytų valstybes – pavyzdžiui, auga eksportas į Pietų Korėją ir Taivaną.
„Švyturio“ daryklos sukurtas alus 2000-aisiais sukūrė istoriją kaip pirmasis Lietuvos alaus daryklų alus, pasiekęs vieną aukščiausių tarptautinių pripažinimų. Prieš daugiau nei dvidešimt metų „Švyturio Ekstra“ Jungtinėse Valstijose buvo apdovanotas Pasaulio alaus taurės (angl. „World Beer Cup“) sidabru, o po metų – ir Pasaulio alaus čempionato auksu.