Sostinės Halės turgus: kitokia aura traukia ir verslininkus, ir užsieniečius

Publikuota: 2016-07-14
Sostinės Halės turgus vis stipriau vilioja ir pirkėjus, ir smulkųjį verslą.
vladimiro ivanovo (vž) nuotr.
Sostinės Halės turgus vis stipriau vilioja ir pirkėjus, ir smulkųjį verslą. vladimiro ivanovo (vž) nuotr.

Daliai vilniečių savaitgaliniai apsilankymai Halės turguje yra tapę smagia tradicija. Ir ne tik dėl to, kad čia galima šiek tiek pigiau apsipirkti ar įsigyti šviežesnių produktų – turguje paprasčiausiai smagu, nes jis turi savo aurą. Savas taisykles, beje, irgi.

Dar visai neseniai pasisakyti, kad prekiauji turguje, nebuvo jokia garbė: iš karto pajusdavai, kad į tave šnairuoja tarsi į kokį perpardavinėtoją, spekuliantą, taip ir besitaikantį iškišti prastenės kokybės prekę. Net ir sąvoka „turgaus prekeiviai“ turėjo – dar kažkiek ir tebeturi – neigiamo atspalvio.

Tačiau kai nuvažiuojame į užsienį, dažnai apsilankymas turguje yra vienas iš kone privalomų dalykų, nes ten pulsuoja tikras, nesuvaidintas gyvenimas, ten pamatai pačių įvairiausių spalvų ir parsiveži ne tik turguje įsigytų lauktuvių, bet ir įdomių prisiminimų iš ten.

Panašu, kad tokia vieta, kur einama ne tik norint pigiau apsipirkti, bet ir smagiai, tačiau kartu – civilizuotai – praleisti laiką, vis stipriau pretenduoja tapti sostinės Halės turgus. Čia mielai lankosi vis daugiau ir pačių vilniečių, ir miesto svečių – ne vienas užsienio turistas, pasigrožėjęs Aušros vartais, apsidžiaugia netoli išvydęs ir turgavietę, skaičiuojančią jau 110 metų.

Šis turgus sparčiai keičia savo veidą – ir tie pokyčiai tikrai į gera. Svarbu, kad jie vyksta natūraliai – jokio „plastikos chirurgo“ įsikišimo turgaus bruožams pagerinti nereikėjo.

Kitokia aura

Užteko, kad senajame pavilijone įsikurtų viena kita kavinukė, kad čia užkviptų šviežiai iškeptomis bandelėmis, kad atsirastų keletas specializuotų krautuvėlių, prekiaujančių išskirtiniais, nors ir nepigiais produktais, ir šis turgus pasidarė patrauklus net ir tiems smulkiesiems verslininkams, kurie jau dirba prestižiniuose senamiesčio ar Užupio rajonuose.

„Sėdėdamas pas mus ir pietaudamas ar gerdamas kavą, matai, kaip už stiklo verda turgaus gyvenimas. Jautiesi tarsi patekęs į nedidelį balaganą, tai suteikia savotiško žavesio. Juk maisto turgūs visame pasaulyje turi savo aurą. Neabejojame, kad ir Halės turguje ji tik stiprės. Dabar čia įsikuria vis daugiau verslininkų, jie atneša kitokią vartojimo kultūrą, prekiauja aukštesnės kokybės produktais, tad pritraukia kito segmento pirkėjų, kurie į turgų eina ne norėdami sutaupyti, o įsigyti tikrai šviežių, kokybiškų produktų, pabendrauti, atsipalaiduoti“, – yra pasakojusi Jūratė Valiukaitė, Vilniaus UAB „Valju“, valdančios dvi mėsos parduotuves „Gegio stalui“, bendraturtė.

Parduotuvę-užkandinę turguje įmonė atidarė balandžio mėnesį. Verslininkė neslepia, kad buvo gerokai nustebusi, kai pirmąją savaitę po atidarymo, penktadienį, turgaus darbo laikui artėjant į pabaigą, į užkandinę sukurnėjo didžiausias būrys tame pačiame turguje prekiaujančių moterų.

„Jos atėjo mūsų pasveikinti, kad įsikūrėme šalia, domėjosi, ką pardavinėjame, nemažai moterų ir pirko mėsos gaminius ar kitus produktus, nors jie nėra patys pigiausi. „Iš solidarumo“ – taip sakė jos“, - pasakodama šypsosi p. Valiukaitė.

Negailėjo senbuvės ir patarimų, pavyzdžiui, parodė, kur prekių geriau neeksponuoti, nes spėsi tik nusisukti, ir jų jau nebeliks – turguje juk yra visokio plauko lankytojų.

Nesuvaidintos emocijos

Tai, kad Halės turgavietė vis patrauklesnė verslininkams, prekiaujantiems tokiais produktais, kurių ant kiekvieno kampo nerasi, patvirtina ir Leonas Jucys, UAB „Tugva“, valdančios Halės turgų, direktoriaus pavaduotojas.

„Keičiasi ir patys nuomininkai, ir pirkėjai. Anksčiau į turgų dažniausiai eidavo taupantys pinigus, dabar ateina vis daugiau žmonių, kurie yra nusiteikę juos leisti. Todėl smagu, kad senajame paviljone kuriasi įdomūs, išskirtiniai, tegul ir savo kainą turintys verslai“, – sako jis.

Vienintelis nepatogumas, su kuriuo susiduria verslininkai, – turgus pradeda anksti tuštėti, tad sulaukti tų pirkėjų, kurie ateitų apsipirkti po darbo, neįmanoma.

„Mes patys suinteresuoti, kad turgus dirbtų kuo ilgiau, kad ir iki devynių vakaro. Tačiau daugelis prekiautojų darbą pradeda nuo 6 val., tad atidirbę 8 valandas jau pradeda pakuotis, ir kojos pačios neša juos namų link. Gal ateity, kai įsikurs daugiau kavinukių, užkandinių, jos sudarys tokį traukos centrą, kad lankytojai čia ateis ir po darbo. Tada prekybininkai, matydami, kad ir vakare yra žmonių, gal irgi nuspręs dirbti ilgiau“, – perspektyvų įžvelgia „Tugvos“ atstovas.

Jis neneigia, kad santykiai tarp turgaus prekiautojų yra gana įdomūs: nuo nuoširdžios draugystės ir pagalbos vienas kitam iki garsaus apsižodžiavimo – tik vienas žingsnis.

„Turgus tuo ir įdomus, kad čia verda tikras gyvenimas. Visko čia būna. Tačiau pastaruoju metu turguje prekiaujančiųjų bendruomenė stiprėja, naujai įsikūrę verslininkai čia irgi įneša šiek tiek kitokias bendravimo taisykles. Ir tai labai džiugina“, – pasakoja p. Jucys.

Dabar, anot turgaus administracijos vadovų, norinčiųjų čia išsinuomoti patalpas yra netgi daugiau nei vietos.

Todėl planuojama, kad netrukus ši turgavietė taps dar didesniu traukos srautu – kai iš senojo pavilijono išsikels batų ar kičinių paveikslų pardavėjai ir jų vietose įsikurs įvairių šalių virtuves pristatantys restoranai, kai turgus nepradės po pietų tuštėti, o veiks iki pat vakaro, laukdamas darbus baigusių pirkėjų ir valgytojų, Vilniuje klientams rasis dar viena vieta, kur norėsis užeiti. O smulkiajam verslui atsiras puiki proga parodyti, kad šis gali būti elegantiškas ir grakštus netgi turguje.

FOTOGALERIJA Halės turgaus kasdienybė (20 nuotr.)

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Verslininkas: vaikai „diktofonai“ sunkiai pritaps prie ateities darbo rinkos Premium

Mokyklose vis dar bandoma moksleiviams į galvą sugrūsti kuo daugiau žinių, tačiau dabartiniai laikai...

Vadyba
06:00
MMA pokyčiai didina neapmokestinamus dienpinigius Premium

2019 m. minimali mėnesinė alga didėja nuo 400 iki 555 Eur, todėl ne itin didelį darbo užmokestį gaunantiems...

Finansai
2018.11.19
Tiekėjų išmonė: skirtinga pakuotė smulkiems, kad nesulauktų didžiųjų pretenzijų Premium

Smulkieji verslininkai, kuriems skatinti valdžios siūlymai žeriami vienas po kito, sako kai kur pastebintys...

Natūralių naujienų laureatai Skandinavijoje – du lietuviški produktai

Specializuotoje natūralių ir ekologiškų produktų parodoje Malmėje, Švedijoje, vykusiuose apdovanojimuose...

Agroverslas
2018.11.19
Šiaulių regiono apžvalga: kas verslininkams čia patraukliau negu kur kitur Premium

Šiaulių pramonės parkas, laisvoji ekonominė zona, daugybė ilgus metus veikiančių gamyklų ir naujai sukurtų...

Pramonė
2018.11.19
Ką daryti, jei verslas nustoja teikti džiaugsmą 5

Kai atsiranda signalų, kad verslas ima strigti, reikia imtis plano B. Kai kuriems verslininkams pavyksta...

Vadyba
2018.11.18
Jaunimas verslo imtis nori, bet tik retas žino, nuo ko pradėti 3

Stereotipą, kad verslo gali imtis tik tie, kas yra sukaupę pakankamai pinigų, jaunoji karta laužo vis...

Vadyba
2018.11.17
Seime stringa Vyriausybės siūlymas didinti individualios veiklos apmokestinimą 1

Savarankiškai ir individualiai dirbantys gyventojai įmokas „Sodrai“ ir toliau turėtų mokėti tik nuo dalies...

Finansai
2018.11.16
Verslininkė pardavė kepyklą ir pasuko į kavinių verslą: pajuto antrą kvėpavimą Premium 3

„Jei užpernai nebūčiau nusprendusi uždaryti kepyklos, verslo tikriausiai nebeturėčiau. Nors ir koks sunkus...

Agroverslas
2018.11.16
Liofilizavimą panevėžiečiai taikys plačiau: maistas tabletėse, kaip rodoma filmuose Premium 2

Jaunos įmonės, pristačiusios naują rinkoje idėją, užtrunka, kol su ja supažindina vartotojus, bet kai kurios...

Agroverslas
2018.11.15
Kaip ir kam bus taikomas NPD 2019 m. 4

Nuo 2019 m. pasikeitus minimaliai mėnesinei algai (MMA) keičiasi ir neapmokestinamieji pajamų dydžiai (NPD),...

Finansai
2018.11.15
Smulkieji prekybininkai apie dar 16 valdžios priemonių: vienur palengvinimas, kitur – auditas Premium

Ūkio ministerijos parengtas 16-os žingsnių planas, kaip mažinti administracinę naštą smulkiajam ir vidutiniam...

Verslo aplinka
2018.11.14
2018 m. gyventojų skirta parama organizacijoms ir partijoms – kaip ant delno 4

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pradėjo pervedinėti paramą įvairiems paramos gavėjams, meno kūrėjams ir...

Finansai
2018.11.12
„Sugedusio“ telefono pamėtėtą vaisių pristatymo paslaugą eksportuoja į Rygą Premium 3

Vaisių ir užkandžių pristatymo į biurus paslauga „SnackBox“ šią savaitę pradeda veikti Rygoje.

VMI kvitų žaidimą pratęsė dar metams

Praėjus beveik metams nuo Kvitų žaidimo pradžios, gyventojų užregistruotų kvitų skaičius artėja prie 2 mln.,...

Finansai
2018.11.12
Prekybos centrus iškeitė į firmines parduotuves – sprendimas pasiteisino Premium 1

Daugelis smulkių gamintojų tiki, kad jei jų produkcija atsidurtų prekybos tinklų lentynose, atsirastų antras...

Agroverslas
2018.11.12
Kai verslą kuria dviese, o vietos lieka tik vienam

Iš naujai įkurtų įmonių pirmuosiu veiklos metus išgyvena kiek mažiau nei 60%. Kai verslo įkūrėjai mato, kad...

Vadyba
2018.11.11
Patarimai smulkiesiems: kaip pritraukti pirkėjų į savo parduotuvę

Smulkieji prekybininkai turi parodyti kur kas daugiau išmonės, kad išlaikytų pirkėjo lojalumą. Tačiau...

Rinkodara
2018.11.10
Apdovanotos Šiaulių regiono „Gazelės“

Šiandien Šiaurės Lietuvos verslininkai susirinko į regioninę „Gazelės“ konferenciją, ekspertai dalijasi...

Verslo aplinka
2018.11.08
Verslumo tyrimas: darbo rinka perkaitusi, bet yra ir gerų žinių 10

Per pastaruosius metus įsikūrusių įmonių gretos ima retėti vis sparčiau, o pradedančiųjų savo verslą skaičius...

Verslo aplinka
2018.11.08

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau