„Creditinfo Lietuva“: restoranų bankrotų skaičius šiemet ketvirtadaliu didesnis nei 2021 m.

Kredito biuro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje veikia 7.025 restoranai ir kavinės, kai pernai jų buvo 6.999, o 2019 m. – 6.825. Nors restoranų daugėja, juose dirbančių žmonių skaičius kasmet pasikeičia keliais tūkstančiais: 2019 m. šiame sektoriuje dirbo 39.000 darbuotojų, pandeminiais 2020 m. jų sumažėjo iki 34.000, o 2021 m. vėl padaugėjo iki 37.500.
Priešpandeminiais 2019 m. restoranų bendros pajamos augo iki kiek daugiau nei 2 mlrd. Eur, 2020 m. jos krito 16% ir sudarė 1,7 mlrd. Eur, o sušvelninus pandeminius ribojimus 2021 m. vėl augo 20% iki 2,1 mlrd. Eur.
Restoranų finansinė padėtis šiemet yra geresnė negu pernai, rodo tyrimas. Pernai aukštai ir aukščiausiai bankrotų klasėms priklausė 42% visų šio sektoriaus įmonių, o šiemet – 27%, kai 2020 m. šis rodiklis siekė 46%. Pagal vėlavimo mokėti riziką aukštai ir aukščiausiai rizikos klasėms šiemet priklauso 41% įmonių, kai pernai tokių buvo daugiau nei pusė – 55%, o 2020 m. – net 72%.
„Restoranų verslas visada pasižymėjo didesniu rizikingumu, palyginti su kitais veiklos sektoriais, tačiau pandemija jam smogė kone stipriausiai, o kasmet patiriamus pokyčius galima palyginti su važiavimu amerikietiškais kalneliais, – sako Aurimas Kačinskas, „Creditinfo Lietuva“ vadovas. – Šioje srityje įsteigti verslą galima palyginti greitai, tačiau ir konkurencija labai aštri. Tik patys stipriausi sugeba konkuruoti sėkmingai, o beveik pusė įmonių nuolat susiduria su mokumo problemomis.“
Dažnėja bankrotai
Šiemet nuo sausio iki rugpjūčio užfiksuoti 66 restoranų bankrotai, kai pernai per visus metus bankrotų skaičius sudarė 53 – beveik ketvirtadaliu mažiau. Dar anksčiau, 2020 m., buvo užfiksuoti 63 bankrotai, o 2019 m. šis rodiklis siekė 92.
„Pernai sumažėjusį restoranų bankrotų skaičių labiausiai lėmė valstybės taikomos paramos priemonės, skirtos sušvelninti pandemijos poveikį, tokios kaip mokesčių atidėjimai ar kompensacijos už prastovas. Tie restoranai, kurie buvo nusprendę tęsti veiklą, aktyviai naudojosi paramos priemonėmis, tikėdamiesi verslo atsigavimo nuslopus pandemijai. Tačiau praktika parodė, kad pandemijos metu sumažėję lankytojų srautai taip ir nepasiekė priešpandeminio lygio, ir tai tapo viena iš priežasčių, dėl kurių daugiau restoranų bankrutuoja būtent šiemet“, – aiškina A. Kačinskas.
Vis dėlto kredito biuro sukaupta dvidešimties metų restoranų bankrotų statistika rodo, kad daugiausia nemokumo atvejų buvo fiksuojama 2012–2018 m., kai kasmet bankrutuodavo nuo 102 iki 191 restoranų.
Skolos suma išaugo
Iš viso kredito biuro sistemose šiemet užregistruota beveik 5.000 pranešimų apie restoranų skolas, kurių suma siekia beveik 10 mln. Eur, o vidutinis skolos dydis šiuo metu sudaro 2.017 Eur.
Tuo pačiu laikotarpiu pernai buvo registruota 5.500 skolų, kurių suma siekė 9 mln. Eur, o vidutinis skolos dydis buvo 1.661 Eur.
Pandeminiais 2020 m. skolų skaičius siekė apie 5.000, tačiau bendra jų suma sudarė 6,9 mln. Eur, o vidutinis skolos dydis siekė 1.393 Eur.