2023-02-19 14:49

Prancūzija svarsto dalį vyno perdirbti, bet tik raudonojo

Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Prancūzija kovoja su vyno pramonės perprodukcijos krize. Norint išspręsti šią problemą, tektų iškirsti dalį vynuogynų, o vyną naudoti kvepalų ir degalų gamybai. Vyndariai tam pritaria, valdžios institucijos abejoja.

Šalies vyndarių asociacijų nuomone, Prancūzijoje pagaminama per daug vyno, ypač raudonojo. Nors prestižinių rūšių vynas vis dar gerai parduodamas, o turtingi pirkėjai už butelį moka po kelis šimtus eurų, vidutinio ir žemesnio segmento vyno gamintojai skundžiasi dideliu spaudimu kainoms.

Mažėjant pajamoms jie labiausiai norėtų sumažinti pasiūlą ir iškirsti dalį vynuogynų. Aplink Bordo, garsųjį regioną šalies pietvakariuose, gali išnykti jų plotai, kurių dydis prilygsta Vokietijos milijoniniam Kelno miestui. Šiuo metu vyksta derybos su vyriausybe dėl 10.000 ha vynuogynų.

Raudonojo vyno pardavimai prekybos vietose jau daugelį metų mažėja. Ypač smarkiai – 15% (galbūt dėl infliacijos) – pardavimai sumenko 2022 m. Prognozuojama, kad per ateinančius dešimt metų raudonojo vyno suvartojimas Prancūzijoje gali smukti dar 60%.

Ekspertai šiuos skaičius sieja ir su su kultūriniais pokyčiais šalyje. Prancūzijoje sumenkusi vyno svarba. Jei anksčiau taurė raudonojo vyno būdavo valgymo dalis, dabar vakarieniaujant daugelis prancūzų alkoholio atsisako. Padėtį, kaip rašo dw.com,  dar labiau pablogino pramonės vadybos klaidos ir užsienio konkurentų spaudimas.

Bordo, Ronos slėnio ir Langedoko regiono raudonojo vyno gamintojų teigimu, sušvelninti neigiamų pokyčių poveikį yra valdžios pareiga. Kartu su Europos Sąjunga Prancūzija sutiko skirti iki 160 mln. Eur vyno distiliavimo kampanijai. Šie pinigai skirti kompensuoti vyndariams už tai, kad jie distiliavimo įmonėms parduos 2,5 mln. hektolitrų vyno, daugiausia raudonojo. Taip iš rinkos turėtų išnykti iki dviejų trečdalių dabartinio perteklinio kiekio.

Spiritas galėtų būti naudojamas kvepalams, dezinfekavimo priemonėms ar bioetanolio degalams gaminti. Prancūzija jau turi tokios patirties. Dėl koronaviruso pandemijos metu paskelbto karantino Prancūzijos Žemės ūkio ministerija suderino sprendimą dėl 2 mln. hektolitrų vyno, o tai beveik 5% visos metinės šalies produkcijos, distiliavimo. 

Bet ne visų Prancūzijos vyndarių padėtis vienoda. Kadangi Elzase auginamos baltiesiems vynams skirtų vynuogių veislės, Rytų Prancūzijoje perprodukcijos problemos nėra. Tik pačiame koronaviruso pandemijos įkarštyje Elzaso vynuogių augintojai sutiko su vyriausybės pasiūlymu distiliuoti vyną. Bet kompensacija net nepadengė išlaidų – šiame regione auginti vynuoges brangiau nei pietuose.

Todėl šiemet distiliavimo įmonės nesulauks atsargų iš Elzaso vyno rūsių. Taip pat nekalbama apie tai, kad dirbami plotai bus palikti pūdyti. Padėtis, kaip tvirtina gamintojai, yra palanki, baltojo vyno pardavimai didėja.

52795
130817
52791