2016-11-25 19:33

Austrių festivalis – ir Lietuvoje

Moliusko geldelėje vanduo sūrokas, o pati austrė – karstelėjusi. Juditos grigelytės (VŽ) nuotr.
Moliusko geldelėje vanduo sūrokas, o pati austrė – karstelėjusi. Juditos grigelytės (VŽ) nuotr.
Trijuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje – šį savaitgalį rengiamas antrasis austrių festivalis. Pirmaisiais metais žengęs žingsnį į restoranus ir barus, šiemet jis vyks ir... turguje.

Pasak festivalio rengėjų, mūsų turgus dažniau suprantamas kaip vieta, kur galima pigiau nusipirkti mėsos, pieno produktų, daržovių. Tačiau Vilniaus Halės prekyvietė, kur pamažu randasi gurmaniško maisto parduotuvėlių, savaitgalį kaip Austrių festivalio dalį „priims“ austrių ir kitų jūrų gėrybių turgelį.

Pasak Viltės Stasevičiūtės, šį turgelį sumaniusios gurmaniškų prekių parduotuvės „Assorti“ rinkodaros vadovės, atėjusiems pasmaguriauti bus siūloma aštuonių rūšių austrių – karališkųjų, plokščiųjų, su aukso dulkėmis, „Fine de Claire“ ir kitų, o Tadas Gailiūnas, daugkartinis Lietuvos austrių gliaudymo čempionas, dirbantis Vilniaus bare „California tapas & wine“, papasakos apie austrių skirtumus, derinimą, gardinimą ir pan.

Kaip ragauti

Įvairiausių austrių šį savaitgalį siūlys prie festivalio programos prisijungę barai ir restoranai. Sumaniusiems jūragyviais pasigardžiuoti namuose specialistai pataria:

austrė turi būti gyva – atidarius ir nupylus viduje esantį skystį, reikia palikti ją kelioms minutėms ir stebėti, ar austrė bandys vėl pripildyti kriauklę vandeniu. Jei taip – tokia austre galima mėgautis drąsiai.

Siekiant geriausio skonio pojūčio, šį moliuską reikėtų kelis kartus perkąsti ir pavolioti burnoje, tik tada nuryti. Nerekomenduojama pirmą kartą ragaujant austrių gardinti citrina ar svogūnėliais.

Neišsigąskite dėl skonių skirtumo – vanduo turėtų būti sūrokas, o pati austrė – karstelėjusi.

Seniausias – Airijoje

VŽ primena: austrių festivaliai vyksta visame pasaulyje: nuo Australijos iki JAV. Seniausiu laikomas Airijoje rengiamas Tarptautinis Golvėjaus austrių ir jūrų gėrybių festivalis (Galway International Oyster & Seafood Festival). Nuo 1954 m. kiekvieną paskutinį rugsėjo savaitgalį tūkstančiai jūrų gėrybių mėgėjų susirenka nedideliame miestelyje Vakarų Airijoje ir švenčia austrių sezono pradžią. Svarbiausia festivalio dalis – Austrių atvėrimo čempionatas, kasmet sutraukiantis šimtus austrių atidarytojų iš viso pasaulio. Tai – prestižinė rungtis, kurioje gali dalyvauti tik atskirų šalių čempionai.

Įdomumo dėlei – austres be galo mėgęs Prancūzijos karalius Liudvikas XIV sugalvojo „r“ taisyklę, kuri leido rinkti ir valgyti austres tik tais mėnesiais, kurių prancūziškuose pavadinimuose yra raidė „r“, nes vasarą – gegužę, liepą, birželį ir rugpjūtį – šie moliuskai dauginasi.

52795
130817
52791