2024-08-06 20:18

Vilniuje – suvožtinių šventė „Vilnius Burger Fest“

Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Trečiadienį, rugpjūčio 7 d., Vilniaus Tymo turguje rengiamas tradicinis, dešimtasis Vilniaus suvožtinių (taip vadinti burgerius nurodo Valstybinė lietuvių kalbos komisija) festivalis. Šiemet išalkusius maitins daugiau nei 20 gero maisto entuziastų – restoranų, maisto vagonėlių, maitinimo paslaugų teikėjų.

Pasak „Vilnius Burger Fest“ rengėjų, šventėje dalyvaus gerai pažįstami restoranai bei maisto vagonėliai, „tačiau tik čia bus galima paragauti išskirtinių, tik renginio metu ruošiamų burgerių“. 

Pasak organizatorių teigimu, šių metų festivalis „pasižymi itin išsiplėtusia skonių geografija“. Nemažai dalyvių šiemet ruošiamus suvožtinius apibūdina kaip įkvėptus Azijos virtuvės, pirmą kartą šventėje dalyvaus iš Indonezijos atvykusi maisto entuziastė, ketinanti supažindinti su vis dar egzotiška mums virtuve. Maistą ruoš dalyviai iš Vilniaus, Dzūkijos, pajūrio, Latvijos. 

Tarp renginio „Facebok“ paskyroje vardijamų šventės dalyvių – geri „mėsedžių“ pažįstami restoranas „Meat Lovers Vilnius“, maisto vagonėliai „Ramo dūmas“ bei „Mother Trucker“, fish&chips maisto vagonėlis „Rebel Ninja“, festivalio debiutantas „Pilni Žandai“, legendeniu vadinamas sultinio ir bandelių kioskas iš Vilniaus Kalvarijų turgaus ir kiti. 

„Burgerių festivalis yra tarsi atspindys to, kas yra madinga kulinarijoje ir konkrečiai šio patiekalo ruošimo srityje – ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse“, – VŽ yra sakęs Jonas Mažintas, šio festivalio sumanytojas, užsimojęs pasiekti, kad „Vilnius Burger Fest“ taptų svarbiausiu šio maisto festivaliu Baltijos šalyse. 2015-aisiais vykusiame pirmajame „Vilnius Burger Fest“ apsilankė daugiau kaip 6.000 žmonių, kurie suvalgė per 4.500 mėsainių. 

Trumpa suvožtinio istorija 

Pasaulyje gurmaniškų suvožtinių mada kilo prieš tris dešimtmečius, Lietuvą pasiekė prieš dešimtmetį, o šio patiekalo istorija prasidėjo XX a. pradžioje JAV.  Suvožtinio (arba hamburgerio) istorija prasidėjo XIX ir XX amžių sandūroje. Jo pavadinimas siejamas su Vokietijos miestu Hamburgu ir šio miesto šefu Otto Kuase. Kiti šaltiniai teigia, kad pirmąjį suvožtinį 1900 m. Konektikuto valstijoje „sukonstravo“ išeivis iš Danijos Louisas Lassenas.

Pirmasis žinomas suvožtinio paminėjimas datuojamas 1896 m., kai laikraštis „Chicago Daily Tribune“ paminėjo „mėsainio sumuštinį“ (angl. hamburger sandwich). Nacionalinį JAV gyventojų pripažinimą suvožtinis pelnė po 1904 m. Sent Luise įvykusios Pasaulinės parodos, vėliau paplito ir kitose šalyse.

Suvožtinių kategorijos patiekalai apima ne tik įprastą maltos jautienos ir kvietinės bandelės derinį, bet itin plačią, įvairios sudėties gamą. Gurmaniškojo suvožtinio judėjimas pasaulyje atsirado prieš porą dešimtmečių, kai virtuvių šefai suvokė dideles skonių derinimo ir sveikų ingredientų parinkimo galimybes. Iki tol greito maisto kategorijai priskiriamas patiekalas įsitaisė prestižinių restoranų valgiaraščiuose, sparčiai ėmė kurtis specializuotos gurmaniškų suvožtinų užeigos, jie sėkmingai pradėti derinti su skirtingomis alaus ir vyno rūšimis.

„Vilnius Burger Fest“ vyks rugpjūčio 7 d. Vilniaus Tymo turguje (Maironio/Aukštaičių g.), nuo 11 iki 23:45 val. Įėjimas į festivalį nemokamas. Festivalyje tradiciškai apsilanko apie 7.000 lankytojų, todėl renginio organizatoriai ragina lankytojus surengti pikniką šalia esančiame vaizdingame Kūdrų parke.

52795
130817
52791