2020-07-25 19:29

Lietuviškos interpretacijos su makaronais

Tomas Rimydis, „Ertlio namo“ virtuvės šefas. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Tomas Rimydis, „Ertlio namo“ virtuvės šefas. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Miltų, dribsnių, košių ir makaronų gamintoja „Malsena“ neseniai pristatė pirmuosius lietuviškus kietagrūdžius makaronus. Surasti naujų, lietuviškos virtuvės tradicijomis grįstų derinių su jais įmonė pakvietė virtuvės meistrą Tomą Rimydį, vadovaujantį restoranui „Ertlio namas“.

„Ertlio namą“, 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše užimantį 9-ą vietą, jo įkūrėjas ir šefas Tomas Rimydis vadina istorinės lietuviškos virtuvės restoranu, daug laiko skiria senosioms kulinarinėms tradicijoms tyrinėti, tikina, jog visur kišamos bulvės nėra pagrindinis mūsų virtuvės produktas ir savo restorane jų išvis nenaudoja.

Anot jo, XIV–XV a. sandūroje Europoje makaronai jau buvo žinomi. Manoma, kad pirmieji jų patiekalai į Lietuvą atkeliavo su Bona Sforza, Lietuvos-Lenkijos kunigaikštiene. Labiausiai su tuo laikotarpiu siejama lazanija, kuri anuomet buvo valgoma Lietuvos didikų dvaruose. Vėliau panašios lietuvių kulinarinės interpretacijos atsirado lazankų ar skrylių pavadinimais.

52795
130817
52791