2022-10-29 23:11

Vienam ES gyventojui 2020 m. teko 128 kg maisto atliekų

Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Eurostatas, pirmąkart skaičiavęs išvaistomo maisto kiekį, skelbia, kad 2020 m. vienam Europos Sąjungos (ES) gyventojui teko 128 kg maisto atliekų. Lietuva Bendrijos vidurkį lenkia – šalyje vienam žmogui teko 137 kg iššvaistomo maisto.

ES statistikos tarnybos duomenimis, pirmaisiais COVID-19 pandemijos metais 55%, arba 70 kg žmogui, visų maisto atliekų Bendrijoje susidarė namų ūkiuose, o likę 45% – kituose maisto tiekimo grandinės etapuose: pramonėje, restoranuose ir pan.

Pavyzdžiui, maisto ir gėrimų pramonėje susidarė 23 kg atliekų vienam asmeniui. 14 kg susidarė pirminėje gamyboje, o restoranų ir maitinimo paslaugų sektoriuje vienam asmeniui teko 12 kg maisto atliekų.  

Mažiausiai maisto išvaistė mažmeninės prekybos sektorius – 9 kg asmeniui.

Tuo metu Lietuvoje daugiausia maisto išmetė namų ūkiai, net 86 kg. Eurostato duomenimis, pirminės gamybos metu Lietuvoje susidarė 29 kg maisto atliekų, maisto pramonėje ir prekybos sektoriuje – po 10 kg, maitinimo sektoriuje – 2 kg.

Mažiausiai maisto ES išmetė Slovėnija (68 kg), Kroatija (71 kg) ir Slovakija (83 kg). Daugiausia – Kipras (397 kg), Danija (221 kg) ir Graikija (191 kg).

Eurostatas kol kas analizuoja, kaip COVID-19 pandemija poveikė žmonių įpročius išmesti maistą.

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, dėl yrančių maisto atliekų visame pasaulyje susidaro 8–10% visų išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

52795
130817
52791