Vienam ES gyventojui 2020 m. teko 128 kg maisto atliekų
ES statistikos tarnybos duomenimis, pirmaisiais COVID-19 pandemijos metais 55%, arba 70 kg žmogui, visų maisto atliekų Bendrijoje susidarė namų ūkiuose, o likę 45% – kituose maisto tiekimo grandinės etapuose: pramonėje, restoranuose ir pan.
Pavyzdžiui, maisto ir gėrimų pramonėje susidarė 23 kg atliekų vienam asmeniui. 14 kg susidarė pirminėje gamyboje, o restoranų ir maitinimo paslaugų sektoriuje vienam asmeniui teko 12 kg maisto atliekų.
Mažiausiai maisto išvaistė mažmeninės prekybos sektorius – 9 kg asmeniui.
Tuo metu Lietuvoje daugiausia maisto išmetė namų ūkiai, net 86 kg. Eurostato duomenimis, pirminės gamybos metu Lietuvoje susidarė 29 kg maisto atliekų, maisto pramonėje ir prekybos sektoriuje – po 10 kg, maitinimo sektoriuje – 2 kg.
Mažiausiai maisto ES išmetė Slovėnija (68 kg), Kroatija (71 kg) ir Slovakija (83 kg). Daugiausia – Kipras (397 kg), Danija (221 kg) ir Graikija (191 kg).
Eurostatas kol kas analizuoja, kaip COVID-19 pandemija poveikė žmonių įpročius išmesti maistą.
Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, dėl yrančių maisto atliekų visame pasaulyje susidaro 8–10% visų išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų.