2015-01-09 01:01

Alus su kava? Įmanoma

Išvirtas pirmąsyk
„Ryklio kavinukas“ – šeštoji ir kol kas bene labiausiai šalies alaus mėgėjus intriguojanti alaus rūšis, išvirta nuo 2013 m. rudens Klaipėdoje veikiančiose „Raudonų plytų“ alaus dirbtuvėse, kurios priklauso bendrovei „Švyturys-Utenos alus“.
Pasak šių dirbtuvių iniciatoriaus, aludario Andriaus Bagdzevičiaus, tokios rūšies alaus – kavos stauto – Lietuvoje išvirta pirmąsyk. Jis ypatingas tuo, kad brandintas su Kolumbijos Medeljino regione auginta ir kavos manufaktūroje „Crooked nose & coffee stories“ Vilniuje lengvai skrudinta kava.
Stautas – iš angliško porterio kilusi tamsiojo elio rūšis, tradiciškai gaminama iš skrudinto salyklo ir skrudintų miežių. Šiuo metu stautas labiausiai mėgstamas Airijoje, čia gaminamos žinomiausios stauto rūšys, tarp jų – ir „Guiness“.
„Ryklio kavinuką“ techniškai reikėtų vadinti kavos ir pieno stautu (angl. „coffee & milk stout“), nes jo gamyboje naudota ne tik kava, bet ir laktozė. Gaminant šį alų naudotas keturių skirtingų rūšių salyklas suteikia „Ryklio kavinukui“ kavos ir šokolado aromatą, taip pat saldumo ir klampumo.

„Paskolino“ pavardę
Šio alaus krikštatėviu reikėtų vadinti „Crooked nose & coffee stories“ įkūrėją Emanuelį Ryklį – „Ryklio kavinukas“ radosi būtent jo iniciatyva, be to, pavadinimui jis „paskolino“ savo pavardę.
VŽ „Savaitgaliui“ p. Emanuelis šypsodamasis pasakojo, kad išvirti kavos skonio alaus iš pradžių mėgino namuose su bičiuliu virėju, tačiau paskui nusprendė kreiptis į profesionalus.
„Mano dėmesį atkreipė „Raudonų plytų“ alaus dirbtuvės, gaminančios eksperimentinių, įdomių rūšių alų. Parašiau laišką šioms dirbtuvėms vadovaujančiam aludariui Andriui Bagdzevičiui. Kai netrukus susitikome pasikalbėti, paaiškėjo, kad mus susiejo telepatiniai ryšiai: jis kaip tik neseniai buvo lankęsis mūsų manufaktūros surengtoje kavos degustacijoje. Be to, p. Andrius jau kurį laiką galvojo paleisti į rinką būtent kokį nors stautą, todėl kava jam pasirodė labai „į temą“. Kūrybos procesas prasidėjo natūraliai ir lengvai – buvo daug „skanių“ susitikimų, diskusijų apie būsimą alų“, – pasakoja p. Ryklys.
Eksperimentas užtruko netrumpai – nuo pradinės alaus idėjos iki jo pristatymo mėgėjams praėjo kone pusmetis. „Sutarėme, kad kol šiuo alumi nebūsime patenkinti patys, tol jis nebus pilstomas kitiems. Kitaip tariant, norėjome, kad rinką pasiektų produktas, kuriuo tikime patys“, – sako „Crooked nose & coffee stories“ vadovas.

Kava, turinti charakterį
„Norėjome sukurti labai turtingo skonio ir aromato, tačiau kartu lengvą alų, kuris tinkamas gurkšnoti bare. Gamindami naudojome labai daug salyklo – iš tokio kiekio galima pagaminti kur kas stipresnį alų nei „Ryklio kavinukas“. Daugiausia užtruko pagaminti patį stautą – maždaug tris mėnesius, o tuomet jau pradėjome eksperimentuoti su kava“, – VŽ „Savaitgaliui“ pasakojo p. Bagdzevičius.
Anot p. Ryklio, alui gaminti jis parinko kolumbietišką kavą, turinčią savo charakterį: „Aš pats ją labai mėgstu, nors ji ir neatitinka bendro kavos skonio suvokimo, nes yra rūgštoka. Alui skirtas pupeles skrudinome mažiau nei tas, kurias parduodame savo klientams, – kuo kava mažiau skrudinama, tuo joje daugiau išlieka kvapiųjų medžiagų. Dėl šios priežasties ji ir šiek tiek rūgštesnė.“
Kavą, pasakoja p. Bagdzevičius, iš pradžių buvo sumanyta mirkyti šaltame vandenyje ir gautą koncentratą supilti į alų. Paskui vyrai nusprendė maltą kavą suberti į brandinimo talpyklas, o ant jos pilti fermentuotą alų. Su kava sumaišytas alus buvo brandinamas tris savaites.

Suteikė kartumo
Eksperimento rezultatai p. Emanuelį maloniai nustebino: „Kava padarė daugiau gero, nei tikėjomės, nors jos į alų buvo įdėta palyginti nedaug. Alui ji suteikė ne tik aromato, bet ir ir saldaus kartumo, kokio turi deginta karamelė.“
Pasak p. Andriaus, naujasis alus jau sulaukė gerų tiek pačių išrankiausių alaus mėgėjų, tiek žmonių, šį gėrimą ragaujančių rečiau ir nekeliančių jam didelių reikalavimų, atsiliepimų. Pirmoji „Ryklio kavinuko“ alaus partija (15 t) jau iškeliavo į specializuotų parduotuvių tinklus ir į šiuo alumi prekiauti pasiryžusius barus.
„Šis alus nebus gaminamas limituotai, todėl tikimės, kad mėgėjų, kurie jo ieškos ir baruose, ir parduotuvėse, daugės. Mūsų tikslas yra pristatyti Lietuvai naujų ir nematytų alaus rūšių ir taip stumti alaus kultūrą pirmyn. Kartu – užimti lyderio pozicijas „craft“ alaus segmente“, – šypsosi p. Bagdzevičius.

52795
130817
52791