10 imbierinių variacijų šventėms
1. Imbieriniai sausainiai. Prasidėjus šventiniam laikotarpiu, imbieriniais sausainiais pripildamos parduotuvių lentynos. Tačiau juos greitai ir lengvai galite pasigaminti ir namie. Galite rasti įvairių tešlos rūšių, pateikiame vieną iš jų. 100 g rudojo cukraus išsukite su 100 g sviesto, įdėkite 4 šaukštus ištirpinto medaus ir įmuškite vieną kiaušinį. Galiausiai supilkite 400 g miltų, vieną arbatinį šaukštelį kepimo miltelių, du šaukštelius malto imbiero, dar šaukštelį cinamono ir gvazdikėlių, jei mėgstate. Tešlą gerai išmaišykite, susukite į plastikinę plėvelę ir 30 min. padėkite į šaldytuvą. Iškočiokite 0,5 cm storio blyną. Tada įvairiomis formelėmis išspauskite sausainius. 180 laipsnių karščio orkaitėje kepkite apie 10 minučių, svarbiausia, neperkepkite. Atvėsusius dekoruokite. Galite tam įsigyti specialių dažų arba pasigaminti glajų iš cukraus pudros, citrinos sulčių ir vandens.
2. Pikantiški ledai. Imbierų galima dėti ne tik į saldžius kepinius, bet ir į šaltus desertus. Vienoje Niujorko ledainių patiekiami vaniliniai ledai su imbieriniu sirupu ir kariu. Įsidėkite porą šaukštų ledų, užpilkite ant jų pasigaminto sirupo ir užberkite žiupsnelį kario. Švelnūs ledai kontrastuoja su ryškiais prieskoniais ir sukuria skonio harmoniją.
3. Imbieriniai saldainiai. Kristalizuoti imbierų gabaliukai dar vadinami imbieriniais saldainiais. Tikriausiai dėl to, kad juos galima ne tik įsimesti į arbatą, bet ir dėti tiesiai į burną. Nuskuskite imbiero šaknį, tik nelupkite labai storai. Supjaustykite imbierą kelių milimetrų gabaliukais, sudėkite į puodą ir ant nedidelės ugnies virkite apie valandą. Po to vandenį nupilkite ir dar kartą pakartokite procesą. Tokiu būdu sumažinamas imbierų aštrumas. Aišku, jei mėgstate aštrų imbierų skonį, galite antrą kartą ir nebevirti. Virdami antrą kartą įberkite šiek tiek cukraus (70 g imbierų – 100 g cukraus) ir virkite, kol griežinėliai pasidarys permatomi. Nupylę sirupą išdėliokite imbierus ant kepimo popieriaus ir palikite džiūti. Prieš tai galite gabaliukus apibarstyti cukrumi. O likusį saldų sirupą nuo imbierų galite panaudoti arbatoms.
4. Marmeladas. Nors ir yra aštroko skonio, imbierai naudojami uogienių ir marmeladų gamyboje. Norėdami pasigaminti gryno imbierinio marmelado, pasiruoškite 315 g šviežių imbierų šaknų, 950 ml vandens, 1 kg smulkaus cukraus ir 85 g skysto pektino. Imbierus nuskuskite, dalį supjaustykite nedideliais gabaliukais, dalį – smulkiai sutrinkite. Imbierus sudėkite į puodą su vandeniu ir užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite apie valandą, kol imbierai suminkštės. Jei matote, kad trūksta skysčio, įpilkite truputį vandens. Nukoškite imbierus, tačiau pasilikite apie 120 ml vandens. Virtus imbierus sudėkite į indą, supilkite paliktą vandenį ir palikite atvėsti nakčiai. Ataušusius imbierus sudėkite į puodą su storu dangčiu ir supilkite cukrų. Leiskite masei užvirti ant vidutinio karštumo ugnies, tada vienai minutei stipriai padidinkite ugnį, bet nuolat maišykite. Galiausiai į masę įmaišykite skystą pektiną, o ugnį sumažinkite iki labai nedidelės. Maišydami virkite apie 7 minutes, nugriebkite susidariusias putas. Tepkite imbierinį marmeladą ant skrebučių ar patiekite prie kepsnio.
5. Kepsnių padažas. Tokį padažą gausite Japonijoje užsisakę kepsnį, bet lengvai jį galite pasiruošti ir namie prie daržovių salotų. Padažui reikės puodelio alyvuogių aliejaus, ketvirtadalio puodelio sojų padažo, vienos citrinos sulčių, 3 susmulkintų česnako skiltelių, 3 arbatinių šaukštelių šviežiai sutarkuotų imbierų, 1 arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių, 2 arbatinių šaukštelių medaus ir juodųjų pipirų pagal skonį. Gerai sumaišykite visas sudedamąsias dalis, išskyrus aliejų. Jį palengva pilkite patį paskutinį ir gerai išmaišykite. Palikite padažą atvėsti.
6. Marinatas. Įvairūs marinatai su imbierais tiks silkėms, lašišoms, antims ar kumpiams marinuoti. Ruošiant imbierų marinatą pirmiausia reikės gabalėlio tarkuoto imbiero. Toliau – rūgštis. Rinkitės: keletas šaukštų acto, vieno apelsino sultys arba pusės citrinos sultys. Dar reikės saldumo. Čia tiks medus arba rudasis cukrus. Dar būtinos kelios skiltelės česnako ir truputis gero aliejaus. Tai – marinato pagrindas. Pagal savo skonį dar galite pridėti čili pipirų, garstyčių ar sojų padažo.
7. Imbierai šokolade. Parduotuvėse galite įsigyti juodųjų imbierų su šokoladu arba šokoladu aplietų imbierinių saldainių. Juos galite pasigaminti ir namuose. Cukruotus imbierų gabalėlius, kurių galite nusipirkti arba pasigaminti patys, panardinkite į šokoladą. Šokoladą prieš tai ištirpinkite garų vonelėje. Šokoladu aplietus imbierų gabalėlius išdėliokite ant kepimo popieriaus ir palaukite, kol sustings šokoladas.
8. Imbierinis sirupas. Pasigaminkite imbierų sirupą iš cukraus, vandens ir imbierų šakniastiebių. Nuskustus imbierus (apie 0,5 kg) supjaustykite mažais gabaliukais ir sudėkite į puodą su vandeniu (0,5 l). Palaukite, kol užvirs ir dar kelias minutes pavirkite ant vidutinės ugnies. Išjungę ugnį, palaikykite uždengtą puodą apie valandą. Tada skystį nukoškite per sietelį, kad atskirtumėte imbierų gabaliukus. Į skystį sudėkite apie 350 g cukraus ir virdami ant vidutinės ugnies maišykite, kol cukrus ištirps, bet užvirti nereikia. Dar kartą nukoškite sirupą per kavos filtrą. Ataušusį sirupą supilkite į sandarų indą.
9. Punšas. Imbierinį sirupą panaudokite šventiniam punšui gaminti naujametiniam vakarui. Jums reikės 750 ml nesaldintų ananasų sulčių ir tokio paties kiekio gazuoto vandens. Dar 4 paprastų ir 6 žalių citrinų sulčių. Sumaišykite citrinų ir ananasų sultis su 0,5 l imbierinio sirupo. Supilkite į specialų punšo indą ar ąsotį. Tada supilkite gazuotą vandenį ir nepagailėkite ledo kubelių. Papuošti galite citrinų gabalėliais.
10. Imbieriniai irisai. Pažįstamam vaikystės skoniui suteikite naujų atspalvių. Pirmiausia pasiruoškite irisų masę. Tam reikės 400 ml grietinės, 400 g cukraus ir 125 g medaus. Išmaišytą masę kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol užvirs. Įberkite šaukštą imbiero miltelių. Toliau virkite ant nedidelės ugnies, vis pamaišydami, apie 20–25 minutes, kol masė pakeis spalvą ir taps tąsi. Geriausias būdas patikrinti, ar masė jau tinkama – lašelį jos įlašinti į vandenį. Ji turi iškart sukietėti. Paruoštą masę supilkite į formą, jei forma ne silikoninė, patepkite ją bekvapiu aliejumi. Atvėsusią masę supjaustykite kvadratiniais gabalėliais. Savo rankų darbo irisus taip pat galite paversti gražia dovana.