10 šiltų gėrimų žiemą
1. Limonadas. Šį paprastai vasarą vartojamą gėrimą žiemą siūloma maišyti su karštu vandeniu – arbatžolių negožiamas šviežių citrinų, tarkuotų jų žievelių rūgštumas derinamas su medaus saldumu, gvazdikėliais. Toks gėrimas vienu metu ir šildo, ir gaivina.
2. Arbata. Šaltuoju sezonu arbatos puodeliai kilnojami dažniau, tad daugiau galimybių išbandyti ne tokius įprastus receptus, pavyzdžiui, imbierinę arbatą su apelsinų sultimis, žaliąją su granatų sėklomis arba juodąją su kondensuotu pienu ir žaliuoju kardamonu.
3. Pienas. Raminantį, atpalaiduojantį puodelį pašildyto pieno galima pagardinti vanilės ekstraktu ir cinamonu, medumi, sūdyta iš cukraus sulydyta karamele. Olandijoje karštame piene ne pirmą šimtmetį tirpdomas anyžinis cukrus – toks derinys labiausiai tinka juodųjų anyžinių saldainių ir panašių skonių mėgėjams. Pienas dažniausiai kaitinamas su prieskoniais, tačiau neužvirinamas – nuo ugnies nukeliamas, vos indo pašonėse ima kilti puta.
4. Šokoladas. Šokoladiniai gėrimai atveria plačias skonių kūrybos galimybes. Juos puikiai papildo tiek šviežios mėtos ar kokosai, tiek, pavyzdžiui, aitriosios paprikos. Puodelį šokolado galima greitai sumaišyti iš karšto vandens ir kakavos miltelių, tačiau klasikinis gėrimas gaminamas iš pieno, pakaitinto su cukrumi, pridėjus tamsaus šokolado, žiupsnį jūros ar kitos druskos. Šiam receptui taip pat galima naudoti raudonąjį vyną, tuomet šokoladas pirmiausia kaitinamas su vynu, o pieno ir druskos įmaišoma vėliau. Vietoj tamsaus šokolado galima išbandyti puodelį baltojo, kuris derinamas su vanile, kardamonu.
5. Vynas. Įprastus karšto vyno ingredientus – raudonąjį vyną, cukrų, gvazdikėlius, cinamoną, muskatą – galima keisti ir paįvairinti medumi bei apelsino skiltelėmis, laurų lapais ir žvaigždiniais anyžiais su vanile, imbieru, džiovintomis figomis. Pasirinktų prieskonių aromatas geriau atsiskleis, jei iš pradžių juos pakaitinsite atskirai su cukrumi ir šiek tiek vandens ir tik tada sumaišysite su vynu. Su baltuoju vynu, kurį patariama rinktis mažiau rūgštų, derės tie patys priedai, tačiau gėrimo skonis bus švelnesnis.
6. Sidras. Alternatyva karštam vynui – virintas obuolių sidras su kvapiaisiais pipirais, žvaigždiniais anyžiais, muskatu, gvazdikėliais, levandomis, apelsinų riekelėmis ar kitais priedais. Karštas skystis dar gardinamas cukrumi ir trumpam paliekamas nusistovėti. Galima naudoti ir tradicinį, ir nealkoholinį sidrą. Gėrimui užvirus, dalis alkoholio iš jo išgaruoja.
7. Sultys. Panašiai kaip sidrą galima kaitinti sultis – jas reikėtų rinktis ne skaidrias ir išvalytas, bet natūralias, su minkštimo likučiais. Dažnai šildomos obuolių, apelsinų, spanguolių sultys, gardinamos trupučiu citrinų sulčių, ananasų nektaru, imbieru, gvazdikėliais. Nors per amžius ir pasikeitę, tiek karšto sidro, tiek sulčių receptai siejami su senosiomis anglosaksų tradicijomis, kai žiema buvo svečiavimosi metas. Iš karalienės Viktorijos laikų atkeliavęs ir kaitinto alaus su cinamonu, muskatų riešutais bei įmaišytais keptais obuoliais receptas.
8. Kava. Žiemą tradicinis puodelis kavos gardinamas šildančiais prieskoniais – cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais. Juodos kavos skonį pabrėš citrinų ir apelsinų žievelės, o pagal vieną indonezietiškų receptų stambiai sumaltos pupelės virinamos su traiškytu imbieru ir palmių cukrumi.
9. Su sviestu. Tarp ilgą amžių skaičiuojančių šaltmečio eliksyrų įsitvirtinę gėrimai, gardinami sviestu, – jo dedama, pavyzdžiui, į karštą citrinų gėrimą ar į verdančiu vandeniu skiestą romą su ruduoju cukrumi, gvazdikėliais ir cinamonu. Tokį mišinį reikia gerai išmaišyti, o tada galima džiaugtis turtingu skoniu ir malonia tekstūra, kaip teigia gėrimo mėgėjai.
10. Glotnučiai. Toks šių gėrimų pavadinimas parinktas laisvai. Kitas tinkamas apibūdinimas – nepažįstamieji. Šaltuoju sezonu tinka išbandyti retus ir mažai mūsų kraštuose pažįstamus gėrimus. Pavyzdžiui, Anduose populiarius su šviežių kukurūzų tyre ar kukurūzų miltais verdamus karštus gėrimus. Pagal vieną receptą nuo šviežių burbuolių nuvalyti grūdai suplakami į tyrę ir kaitimai su pienu, cukrumi, cinamonu, druska. Kitas panašus receptas – su ryžiais ir medumi.