2013-02-17 01:01

Verslo vaišių mada

Verslo renginiams, kaip ir madai, galioja tos pačios taisyklės: vieni dalykai tampa be proto populiarūs, kiti – beviltiškai atgyvenę. Kai visi persisotinę vieno kąsnio sumuštinių, pats laikas juos braukti iš patiekalų sąrašo. Jūsų dėmesiui – dešimt verslo renginių kulinarinių idėjų.

Virtuvės šefas, ne restoranas

Vienas garsiausių Niujorko restoranų „Les Halles“ neįsivaizduojamas be „kulinarijos nusikaltėliu“ pakrikštyto Anthony Bourdaino, o „chuliganiškasis“ „The Fat Duck“ britams būtų tuščia vieta be jame plušančio ir šedevrus kuriančio virtuvės revoliucionieriaus Hestono Blumenthalio.

Dauguma garsiausių pasaulio restoranų labai nedaug investuoja į aplinką, interjero kūrimą, o visą dėmesį skiria maisto kokybei ir virtuvės šefui – žmogui, žinančiam, ką su maistu daryti. Visame pasaulyje gurmanus į restoranus vilioja jame dirbantys virtuvės šefai, ta pati taisyklė galioja ir verslo renginiams.

Vandens degustacijos

Nenustebkite, jei kur nors Niujorke, solidžiame verslo renginyje, ant stalo išvysite paprasčiausio vandens buteliukų ir taurių. Kol lietuviai dar tik mokosi ragauti ir vertinti vynus, likęs pasaulis noriai skanauja vandenį. Vyno ar kitų gėrimų degustacijas keičia vandens ragavimas. Vandens degustaciją verslo partneriams surengė ir pats Donaldas Trumpas! Be to, garsūs, ne viena restoranų gido „Michelin“ žvaigždute įvertinti restoranai didžiuojasi turėdami atskirą vandens meniu, net vandens barus,  Romoje ir Paryžiuje jau veikia specializuoti vandens salonai, o butelis gero vandens kainuoja panašiai, kiek gero vyno.

Ekspertai pataria vandenį prie patiekalų rinktis taip pat atidžiai, kaip ir vyną, o užsisakius vyno, nepamiršti prie jo išsirinkti ir tinkamo vandens, kuris pabrėš patiekalo skonio savybes. Kaip išsirinkti gerą vandenį, kai skiriasi mineralų ir kitų organizmui reikalingų cheminių elementų koncentracija, temperatūra? Bijau, kad be vandens degustacijos neišsiversite.

Netikėti užkandžiai

Pamirškite vieno kąsnio sumuštinius, salotų krepšelius ir užkandėles. Verslo pasaulyje įsitvirtino mada užkandžių stalą puošti netikėtomis paprastų patiekalų variacijomis. Pavyzdžiui, ledinukus primenančiais užkandžiais, kurių sudėtis saugoma labiau už gyvybę. Užsimanius salotų, siūloma jų susimaišyti patiems, nusiraškius patikusius lapus iš čia pat žaliuojančios salotų puokštės.

Fusion virtuvės kultas

Verslo pasaulis kraustosi iš proto dėl nacionalines ir regionines virtuves, skirtingas kulinarines tradicijas sulydančios „fusion“ virtuvės. Jos esmė – sumaišyti kelių virtuvių elementus į viena ir gauti netikėtą efektą, vaizdą ar skonį. Pasaulio virtuvėse ir verslo priėmimuose dominuoja Tolimųjų Rytų (ypač japonų) įtaka. Populiarieji sušiai gaminami iš visiškai netikėtų produktų (ką nors panašaus galėtume sukurti net iš mūsų didžkukulių), o sušiams gaminti skirtos sudedamosios dalys sugula visai į kitą lėkštę visiškai kita tvarka.

Verslo vakarienė kaime

Mums, lietuviams, tai nebeatrodo egzotiška, tačiau pasaulyje kaimiško maisto tradicijomis ir ekologišku valgiu be galo žavimasi. Solidūs įmonių vadovai noriai nusimeta nesiglamžančius švarkus ir doroja ant laužo keptą ką tik pačių susigautą žuvį, furšete skanauja patiektą ką tik ištrauktą korį ir su didžiuliu malonumu plėšo ką tik iš daržo atkeliavusius žalėsius. Nieko nauja: vis dar labai madinga ir populiaru grįžti prie savo šaknų.

Žaidimai su maistu

Sudominti maistu galima nesunkiai, jei tik su juo ar iš jo daroma kas nors netikėto. Kodėl nesurengus paveikslų tapymo pomidorų padažu varžytuvių ar visiems nesukūrus didžiulės freskos iš makaronų? Kūrinius galima vėliau suvalgyti. Tokie žaidimai su maistu, skambiau – maisto performansai, tampa vis populiaresni.

Netradiciniai tradiciniai desertai

Praėjo kelių aukštų tortų ir riebių pyragaičių su užrašais, emblemomis, įmonės logotipais era. Madingiausi desertai – be dirbtinių saldiklių, tirštiklių, skonio stipriklių. Užsienyje verslo priėmimams bei šventėms užsakomi kuo natūralesni ir paprastesni saldėsiai, be to, daugiau dėmesio skiriama formai.

Viena iš naujovių – vertikalus tortas: tarp modernaus stiklą primenančio plastiko pertvarų įtvirtinama torto masė, ji pjaustoma nuo viršaus į apačią ir atrodo tarsi šiuolaikiškas dangoraižis.

Ne lėkštėje

Senas priežodis byloja: dievas slypi detalėse. Netikėtuose induose patiekiamas net labai paprastas maistas – uogos, vaisiai, salotos, įprastos užkandėlės – gali palikti neišdildomą įspūdį. Naudojamas į ledukus įmerktas samtis ar net pats ledas, jame įšaldomos braškės, užkandžiai, stikliniuose cilindruose patiekiamos salotos, uogos suberiamos į futuristines dėžutes, o aperityvas patiekiamas stikliniuose šiaudeliuose.

Kitokios kulinarijos pamokos

Dabar labai madinga ne tik gaminti maistą, bet ir mokytis maisto ruošimo subtilybių įvairiuose kursuose ir pamokėlėse. Kol lietuviai atranda šį malonumą, daugelyje užsienio šalių jau nebeįdomu mokytis gaminti tik italų ar prancūzų virtuvių patiekalus, daug smagiau sužinoti, kaip tinkamai išdoroti varlių šlauneles ar gaminti ekologišką kramtomąją gumą. Sekant šia mada, užsienio partneriams galima siūlyti mėginti pagaminti pagal senas kulinarines tradicijas ruošiamą senovinį lietuvišką patiekalą. Bus kur kas originaliau nei pabodę lietuviški didžkukuliai.

Produktų mados

Neskubėkite kaltinti manęs snobizmu, tačiau maisto produktai, kaip ir kelnės ar švarkai, išeina iš mados. Maisto kultūra, kaip ir verslas, visada ieško naujų idėjų, todėl meskite iš valgiaraščio gražgarstes, salotines trūkažoles (pranc. frisee), daigus, gėlių žiedus, aukso dulkeles, o į jį įtraukite rūkytų daržovių ir vaisių, burokėlių (pasaulio virtuvių šefai vis eina iš proto dėl šios daržovės) kaktusų mėsos, pelenų  ir... kruopų. Išduosiu paslaptį: jei norite nustebinti tikrą anglą, pasiūlykite jam sušių iš grikių – šis „fusion“ virtuvės išradimas jį gali nustebinti, nes britai natūralių grikių kruopų paprasčiausiai neturi. Beje, įvairios kruopos, jų košės ne tik labai sveika, bet ir labai madinga. Viskas, kas paprasta, yra genialu.

O jei bijote suklysti, rinkitės amžina klasika tapusius produktus: braškes, ikrus, austres ir šampaną.

52795
130817
52791