Lietuviškų sūrių paroda

Būtent tokių ne pramoniniu būdu daromų sūrių bus pristatyta prieš pat Naujuosius Vilniuje, salotų bare „Mano guru“ vyksiančioje parodoje „Viskas apie sūrius“ – pirmojoje tokioje per Lietuvos istoriją. Parodos organizatoriai – patyrę sūrininkai – pademonstruos senovinių ir šių laikų sūrio gamybos įrankių, formelių, aparatų, patieks skirtingų rūšių sūrių, papasakos, kaip juos gaminti ir su kuo vartoti: kurie geriausiai tinka prie vyno, kurie – sumuštiniams gaminti, ir pan.
Būsimieji sūrių gamintojai galės susipažinti su melžimo aparatais, fermentais, pelėsiais ir kitomis bakterijomis, reikalingomis sūriams gaminti. Lietuviškų naminių fermentuotųjų ir pelėsinių sūrių judėjimas prasidėjo Varėnos rajone, Dargužių kaime, kai maždaug prieš 8-erius metus čia įsikūrė iš Prancūzijos grįžęs Valdas Kavaliauskas, vadinamas idėjiniu Dargužių sūrių tėvu, ir Rasa Ilinauskaitė. Kiek vėliau čia apsistojo Audrius Jokubauskas, jų iniciatyva buvo įkurta gamintojų ir valgytojų asociacija „VivaSol“, daranti ir dar planuojanti daryti daugybę gražių darbų, kylančių iš atgimstančio kaimo idėjos ir solidarumu bei pasitikėjimu grindžiamų santykių tarp gamintojų ir valgytojų, tarp kaimo ir miesto.
Parodą „Viskas apie sūrius“ organizuoja asociacija „VivaSol“ kartu su VšĮ „Sūrininkų namai“ ir salotine „Mano guru“. Ji vyks gruodžio 30 d., sekmadienį, 10–13 val., „Sūrių turguje“.