Izraelio kraftinio alaus renesanse – savo nišą atradęs lietuviškas alus

Izraelis kontrastų ir didingos istorijos šalis. Šalyje, turinčioje 9 mln. gyventojų, alaus gurmanai pastaraisiais metais stebėjo sparčiai augančias naujas mažąsias daryklas bei importinio alaus pasiūlos augimą.
Lankydamiesi šioje Viduriniųjų Rytų šalyje tarp importuojamų alų šiandien galite išvysti ne tik tradiciškai populiarų vietos gamintojų lagerį, bet ir tradicinio, pasaulyje vis plačiau žinomo Ekstra alaus nealkoholinę versiją.
Alaus renesansas
Izraelio alaus kultūra kaip ir daugelis pasaulio šalių pastaraisiais metais išgyveno alaus renesansą daugėjo alaus gamintojų ir alaus mėgėjų. Tiesa, šalyje stipriausias pozicijas išlaiko du didieji alaus gamintojai Tempo Beer Industries ir Israel Beer Breweries, o karaliaus pozicijas tebeužima tradicinis ir klasikinis alaus mėgėjų pasirinkimas lageris. Atižvelgdami į tai ir augančią importuojamo alaus pasiūlą, nutarėme vietos alaus gurmanams pasiūlyti ir lietuviško alaus flagmano Ekstra alaus nealkoholinę versiją, ir jau turime augantį alaus mėgėjų ratą, sakė Švyturys-Utenos alus Eksporto vadovas Raimundas Laurikėnas.

Pasak jo, iki Izraelio nepriklausomybės 1948 m. dėl islamo įstatymų dabartinėje Izraelio teritorijoje alkoholio gamyba praktiškai neegzistavo. Atkūrus nepriklausomybę, suklestėjo ir vyno bei kitų tradicinių gėrimų, pavyzdžiui, anyžių degtinės arako, gamyba, o pastaraisiais dešimtmečiais naują gyvybę įgavo ir Izraelio alaus scena.
Atgimusi alaus scena
R. Laurikėnas pasakoja, kad įpusėjus pirmajam 2000-ųjų dešimtmečiui, šalyje pradėjo kurtis pirmosios mažosios alaus daryklos, gaminančios vietinį mažų partijų alų, buvo surengtas pirmasis alaus festivalis Jezuralės alaus šventė, įkurtas ir Izraelio alaus klubas erdvė, skatinanti mažąsias alaus daryklas bei padedanti importuotojams įvežti kitų šalių alų.
Izraelio gyventojai, žinoma, atsižvelgia į mitybos ir religinius apribojimus, pavyzdžiui, košerinio režimo ir šabo laikymąsi, tačiau tai jų jokiu būdu nevaržo gali pasigirti klestinčia barų scena, naujai besikuriančiais jaunaisiais aludariais. Izraelyje šiuo metu jau galime rasti daug vietos gyventojų mėgstamų alaus restoranų, degustacijų erdvių panašių į mūsų uostamiestyje įkurtą Švyturys Brewery alaus daryklą su gastrobaru. Vietos gyventojai renkasi atrasti naujų skonių, vietos gamintojų alaus kultūra išgyvena tikrą atgimimą, sakė R. Laurikėnas.

Žvalgosi naujų skonių
Švyturys-Utenos alus alų į Izraelį tiekiančios bendrovės Golden Crown atstovas Timuras Pinkhasovas sako, kad vietos gyventojams vis labiau ieškant naujų skonių, nutarta pasiūlyti ir lietuviško alaus flagmaną.
Alaus mėgėjai, ypač jaunoji karta, ieško naujų skonių, tad tiekėjai stengiasi užpildyti šią nišą. Švyturio alaus kokybė pripažinta visame pasaulyje, alūs, tokie kaip Ekstra, įvertinti prestižiskiausių konkursų medaliais, taip jie pateko ir į mūsų akiratį. Nutarėme šalies vartotojams pasiūlyti ir šio Baltijos šalies alaus ir stebime augantį jo mėgėjų rašą, sakė T. Pinkhasovas.
Švyturio alaus daryklai visiškai nutraukus prekybą Rusijoje ir Baltarusijoje, darykla šiuo metu didina pardavimų apimtis ne tik tradicinėse eksporto rinkose, bet atranda naujas egzotiškas ir tolimas alaus rinkas nuo Tolimosios Azijos šalių iki Afrikos valstybių.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti