2016-06-23 10:04

Mėsos pagaminta daugiau, pieno - mažiau

Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Mėsos gamyba ūkiuose bei žemės ūkio bendrovėse pernai augo 7%, tačiau mažėjo pieno gamyba (3%) ir kiaušinių surinkimas (2%).

Statistikos departamentas skelbia, kad mėsos gamyba išaugo dėl didesnio paskerstų galvijų ir papjautų paukščių skaičiaus. Paskerstų galvijų skaičius išaugo 18.300 arba 11 %, papjautų paukščių – 4,1 mln., arba 8%.

Ūkininkų ir šeimos ūkiuose pagamintos mėsos dalis, palyginti su visa gamyba, sudarė 29%, pieno – 79%, kiaušinių – 25%.

Skaičiuojama, kad vienam Lietuvos gyventojui vidutiniškai buvo pagaminta 83 kg mėsos skerdenos, o tai yra 6 kg daugiau nei 2014-aisiais. Didžiausią dalį tradiciškai sudarė kiauliena - 29 kg.

Pieno vienam šalies gyventojui vidutiniškai buvo pagaminta 598 kg, arba 14 kg mažiau nei 2014 m., kiaušinių – 271, arba 4 kiaušiniais mažiau nei 2014 m.

Palyginimui Latvijoje vienam gyventojui 2015 m. buvo pagaminta 43 kg mėsos, 495 kg pieno, 353 kiaušiniai, Estijoje – 64 kg mėsos, 596 kg pieno ir 155 kiaušiniai.

52795
130817
52791