2016-06-02 12:57

Pieno pagaminama ir per daug, ir per mažai

Nors pieno Lietuvoje pagaminama per daug, perdirbėjai jo perka ir Latvijoje, ir Estijoje. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Nors pieno Lietuvoje pagaminama per daug, perdirbėjai jo perka ir Latvijoje, ir Estijoje. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Nors tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje pastaruoju metu jaučiamas pieno perteklius, aukštesnės kokybės žaliavą perdirbėjai supirktų kaipmat ir mokėtų daugiau. Pasak jų, tokio pieno gamintojai primelžia nepakankamai. Žemės ūkio ministerija ir pieno gamintojai priekaištus dėl kokybės vertina skeptiškai.

Teoriškai šalies ūkiuose pagaminama tiek pieno, kiek didžiosioms perdirbimo įmonėms turėtų pakakti, tačiau 20–30% jo vis dėlto importuojama iš Latvijos ir Estijos.

„Perdirbėjų nuolat klausia, kodėl jie perka latvišką ar estišką pieną, nors Lietuvoje yra jo perteklius. Lietuvoje mums trūksta pačios aukščiausios kokybės pieno, kurį paprastai pagamina tik stambesni ūkiai, investavę į kokybę“, – sako Egidijus Simonis, pieno perdirbėjų asociacijos Pieno centro vadovas.

52795
130817
52791