2016-05-15 18:45

Svečiuose pas Prūsijos karalių

Relevé pavyzdys: lėtai troškintos jautienos išpjovos ? la Godard. Iliustracija iš Urbaino Dubois knygos „La Cuisine Classique“
Relevé pavyzdys: lėtai troškintos jautienos išpjovos ? la Godard. Iliustracija iš Urbaino Dubois knygos „La Cuisine Classique“
Šiais laikais mums gali būti sunku įsivaizduoti, kokią prabangą pokyliuose buvo įpratusi matyti XIX a. vidurio aukštuomenė ir aristokratai. Iš tų laikų mums išliko kulinarijos ir etiketo knygos, tačiau bendrą vaizdą tenka susidaryti iš gana sausokų receptų aprašymų ir griežtai apibrėžtų elgesio taisyklių rinkinių.

Ir vis dėlto pamėginkime įsivaizduoti, kaip toks pokylis galėjo atrodyti svečio, 1868 m. pakviesto į karališkuosius Prūsijos rūmus, akimis.

Tais laikais virtuvėse karaliavo prancūzai, ir samdyti prancūzą virtuvės šefą kiekvienam Europos aristokratui buvo garbės reikalas. Nenuostabu, kad ir Karaliaučiaus rūmų virtuvėje šeimininkavo prancūzas mesjė Urbainas Dubois, vadovavęs milžiniškai virėjų komandai. Nesvarbu, ar tai buvo nedidelis pokylis, 15–20 asmenų, ar milžiniška puota, kur sukviesta 3000 svečių, virtuvės šefas buvo atsakingas, kad viskas vyktų sklandžiai, patiekalai ant stalo būtų pateikti idealiai pagaminti, tinkamos temperatūros ir derėtų vienas su kitu.

52795
130817
52791