2019-10-15 18:01

Lietuvos gastronomijos forume – 14 „Michelin“ žvaigždėmis įvertintų šefų

Lietuvos gastronomijos forumas. Juliaus Kalinsko („15min“ / „ Scanpix“) nuotr.
Lietuvos gastronomijos forumas. Juliaus Kalinsko („15min“ / „ Scanpix“) nuotr.
Forumas – Lietuvos, svečiai – užjūrio. Taip knieti pavadinti gastronomijos renginį Vilniuje, kuriame dalyvauja solidus būrys „Michelin“ žvaigždėmis įvertintų virtuvės šefų. Gastronomijos šventė „Litexpo“ parodų centre vyksta spalio 15 ir 16 dienomis.

Antrojo Lietuvos gastronomijos forumo (LGF, pirmasis vyko 2017 m., jo iniciatorius – virtuvės šefas Liutauras Čeprackas) programoje – pranešimai apie restoranų verslo ypatumus, Lietuvos istorinę virtuvę, daugiakultūriškumą gastronomijoje ir kt.

Ypatinga dovana vyno mėgėjams vadinama vyno magistro iš Ispanijos Fernando Mora degustacija „Aukštai virš jūros lygio auganti „Garnacha“ ir pranešimas „Pasaulinės vyno mados – „Garnacha“ renesansas“. Arūnas Starkus, vilniškio „Vyno klubo“ įkūrėjas ir vadovas savo pranešime apžvelgs Lietuvos Vyriausybės alkoholio kontrolės politikos sėkmes ir nesėkmes 2017–2019 metais.

Martynas Pravilonis, vyriausiasis „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ someljė, Pasaulio someljė čempionato 4 vietos laimėtojas, pasakos apie someljė vaidmenį šių laikų restorane nuo vyno pateikimo iki rinkodaros.

„Michelin“ reikalai

Svarstantiems, kada (ir kuris) pirmasis Lietuvos restoranas įsisegs „Michelin“ žvaigždutę, verta paklausyti virtuvės šefų, kurie savo kailiu patyrė, ką reiškia gauti vieną, du ar tris „Michelin‘us“. Antai gurmanų linksniuojamo, Kopenhagoje veikiančio restorano „Geranium“ (3 “Michelin” žvaigždutės, 5 vieta geriausių pasaulio restoranų 50-uke) rinkodaros vadovė Virginia Anne Newton pasakos, kokių pastangų restorano komandai prireikia norint išsilaikyti geriausių pasaulio restoranų topuose ir kopiant vis aukštyn.

Dar viena LGF kryptis – šefų demonstracijos. Tarp svečių – Anthony Genovese iš restorano „Il Pagliaccio“ Italijoje (2 „Michelin“ žvaigždutės), jo tautietis Andrea Aprea iš restorano „VUN“ (taip pat du „Michelin‘ai“), ispanų virtuvės šefas Diego Munoz iš „Le Cordon Bleu“ kulinarijos mokyklos Madride, Ryohei Heida iš Taivano, kurio restoranas „Shoun RyuGin“ irgi turi porą „Michelin“ žvaigždučių.

Tarp svečių – ir Oriol Castro iš Ispanijos, vienas iš restorano „Disfrutar“ (dvi „Michelin“ žvaigždės) šefų. Restoranas yra pelnęs 9-ąją vietą 50-ies geriausių pasaulio restoranų 2019-ųjų reitinge.

Lietuvai šefų demonstracijose atstovaus Martynas Praškevičius, Vytautas Samavičius, Matas Paulinas ir Martynas Meidus. Restoranai, kurių virtuvėms jie vadovauja, užima aukščiausias „30 geriausių Lietuvos restoranų“ sąrašo vietas.

Svečių ir pranešimų programoje kur kas daugiau, ji skelbiama čia.

52795
130817
52791