Geriausias šių metų restoranas – Liutauro Čepracko „Gastronomika“
Iš 2016 m. geriausiųjų sąrašo penktosios vietos šiemet į pirmąją pakilusią „Gastronomiką“ pastarąjį pusmetį „ištiko“ jau antras svarus laimėjimas – Švedijoje leidžiamas Šiaurės šalių restoranų gidas „White Guide‘2017“ geriausių Baltijos šalių restoranų 30-uke šiam restoranui skyrė 6-ąją vietą.
„Kalbant apie „high-tech“, aukštosios virtuvės maistą, mūsų motto yra toks: duoti žmogui tokio maisto, kurio namuose jis negali pasidaryti. Mūsų maistas, kad ir tas pats risotto, yra paprastas, jame nėra nieko stebuklingo, savo virtuvėje mes niekada netaikėme jokių molekulinių nesąmonių. Viskas, ką reikia su maistu padaryti, – atlikti tam tikrą veiksmų, kurie užtrunka, seką, ir čia mes kalbame apie produktų kokybę ir dėmesį detalėms“, – VŽ yra sakęs p. Čeprackas.
Tendencijų kol kas nematyti
Geriausių 30-ies restoranų sąrašas Lietuvoje sudaromas antrą kartą ir keitėsi jis gana regimai, todėl brėžti kokias nors patikimas tendencijas būtų tas pats, kas šaudyti tuščiais šoviniais. Tikėtina, jog jos pradės ryškėti kitais metais, paskelbus trečiąjį sąrašą.
Tęsinys – po grafikuinfogram.com::laisvalaikis_30_geriausiu_restoranu_lietuvoje_2017_m
Vieną, ką tikrai galima pasakyti, – Lietuvos virtuvės meistrų gretos stipriai profesionalėja, o jų vardai tampa žinomi. Puikiausia, kas čia nutinka, yra tai, kad restoranus valgytojai kartais vadina ne jų tikraisiais, o virtuvės meistrų vardais.
Grįžkime prie pokyčių. Antai 2016 m. pirmosios vietos laimėtojas, virtuvės meistro Martyno Praškevičiaus vadovaujamas restoranas „Stebuklai“ šiemet nukrito į 11 vietą. Kita vertus, to paties šefo šiemet Vilniuje atidarytas restoranas „Džiaugsmas“ užėmė antrąją vietą. Klausimas, ar virtuvės meistras taip apleido savo pirmąjį „kūdikį“, ar vertintojai sugužėjo patikrinti naujojo ir per pusmetį nespėjo papietauti abiejuose? (Iš GMA narių prašoma vertinti tik tuos restoranus, kuriuose jie lankėsi pastarąjį pusmetį).
Didžiausi kryčiai
Antrasis, ir didžiausias, sąrašo pokytis taip pat kelia klausimų. Pernai 2 vietą užėmęs restoranas „Dublis“, kuriam tuomet vadovavo virtuvės meistras Deivydas Praspaliauskas, šiemet nukrito į 22-ąją, tai vadinama didžiausiu sąrašo kryčiu. Žinant, kad p. Praspaliauskas žiemą paliko „Dublį“, kryčio buvo galima laukti, tačiau sunku būtų patikėti, kad restorano virtuvė taip smarkiai suprastėjo. Juolab, pirma, joje liko dirbti „Dublio“ komandos nariai, antra, tame pačiame „White Guide‘2017“ 30-ies geriausių Lietuvos, Latvijos ir Estijos restoranų sąraše tarptautiniai vertintojai „Dubliui“ skyrė 12-ą vietą. Kalbant apie mūsų vertinimus, kažkodėl peršasi išvada apie mąstymo stereotipus.
Antrasis stambus krytis priklauso restoranui „Boff“ – iš 13-os pernai užimtos vietos jis išvis iškrito iš sąrašo. Panašiai nutiko „Marche de Provence“ (14 vieta pernai), „Meet“ (18), „Time“ (19), „Stiklių“ (22) restoranams. Iš viso iš 2016 m. sąrašo iškrito 11 restoranų, visi jie – Vilniaus.
Didžiausi pakilimai
Kiek iškrito, tiek radosi naujų. 2017 m. sąraše yra 11 naujų maitinimo įstaigų, 5 iš jų – naujai atidarytos.
Vienintelis restoranas, likęs toje pačioje vietoje, kaip ir pernai, ketvirtoje, – virtuvės meistro Vytauto Samavičiaus vadovaujami „Monai“ Klaipėdoje. Antrasis jo restoranas, „Momo grill“, iš pernai užimtos 6 vietos nukrito į 10-ą.
Įdomu, ir tikriausiai įkvepia pradedančiuosius, jog į geriausiųjų penketuką pateko net du nauji, šiemet atidaryti restoranai – minėtasis „Džiaugsmas“ bei Kauną ir ne tik jį stebinantis „Numan“, kurio virtuvei vadovauja garsiąjame „Noma“ restorane Kopenhagoje dirbęs šefas Matas Paulinas.
Skubomis žvelgiant į visą sąrašą, panašu, jog daugiausia jame kilo ne Vilniuje veikiantys restoranai, tai džiugina. Antai 16-ąją šių metų sąrašo vietą užėmė Nidoje bene dešimtmetį veikiantis restoranas „Nerija“, palyginti su pernykščiu reitingu, pakilęs per 8 vietas. Pelnytai: ne vienus metus restoranas garsėja stabiliai puikia virtuve.
Kitas skrydis aukštyn – „Hotel Palanga Restaurant“: iš pernai užimtos 25 vietos šiemet jis pakilo į 13-ąją.
Iš viso šių metų sąraše pakilo 7 restoranai, aukščiausias kilimas – per 12 pozicijų.
Nors sąraše toliau dominuoja Vilniaus restoranai, maždaug trečdalį jame sudaro kitų vietovių maitinimo įstaigos, pagaliau neatsiliekančios nuo sostinės geriausiųjų.
„Švyturio“ iniciatyva pradėtas „30 geriausių restoranų“ projektas rengiamas antrus metus. Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. Prie projekto partnerių šiemet prisidėjo Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos.