Geriausias šių metų restoranas – Liutauro Čepracko „Gastronomika“

Publikuota: 2017-06-29

Gero maisto akademijos organizuojami geriausių Lietuvos restoranų rinkimai kirto finišo juostelę – birželio 29 d. vakarą paskelbtas 30-ies šių metų geriausių restoranų sąrašas, pirmąją vietą jame užėmė virtuvės meistro Liutauro Čepracko „Gastronomika“.

Iš 2016 m. geriausiųjų sąrašo penktosios vietos šiemet į pirmąją pakilusią „Gastronomiką“ pastarąjį pusmetį „ištiko“ jau antras svarus laimėjimas – Švedijoje leidžiamas Šiaurės šalių restoranų gidas „White Guide‘2017“ geriausių Baltijos šalių restoranų 30-uke šiam restoranui skyrė 6-ąją vietą.

„Kalbant apie „high-tech“, aukštosios virtuvės maistą, mūsų motto yra toks: duoti žmogui tokio maisto, kurio namuose jis negali pasidaryti. Mūsų maistas, kad ir tas pats risotto, yra paprastas, jame nėra nieko stebuklingo, savo virtuvėje mes niekada netaikėme jokių molekulinių nesąmonių. Viskas, ką reikia su maistu padaryti, – atlikti tam tikrą veiksmų, kurie užtrunka, seką, ir čia mes kalbame apie produktų kokybę ir dėmesį detalėms“, – VŽ yra sakęs p. Čeprackas.

Tendencijų kol kas nematyti

Geriausių 30-ies restoranų sąrašas Lietuvoje sudaromas antrą kartą ir keitėsi jis gana regimai, todėl brėžti kokias nors patikimas tendencijas būtų tas pats, kas šaudyti tuščiais šoviniais. Tikėtina, jog jos pradės ryškėti kitais metais, paskelbus trečiąjį sąrašą.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Tęsinys – po grafiku

infogram.com::laisvalaikis_30_geriausiu_restoranu_lietuvoje_2017_m

Vieną, ką tikrai galima pasakyti, – Lietuvos virtuvės meistrų gretos stipriai profesionalėja, o jų vardai tampa žinomi. Puikiausia, kas čia nutinka, yra tai, kad restoranus valgytojai kartais vadina ne jų tikraisiais, o virtuvės meistrų vardais.

Grįžkime prie pokyčių. Antai 2016 m. pirmosios vietos laimėtojas, virtuvės meistro Martyno Praškevičiaus vadovaujamas restoranas „Stebuklai“ šiemet nukrito į 11 vietą. Kita vertus, to paties šefo šiemet Vilniuje atidarytas restoranas „Džiaugsmas“ užėmė antrąją vietą. Klausimas, ar virtuvės meistras taip apleido savo pirmąjį „kūdikį“, ar vertintojai sugužėjo patikrinti naujojo ir per pusmetį nespėjo papietauti abiejuose? (Iš GMA narių prašoma vertinti tik tuos restoranus, kuriuose jie lankėsi pastarąjį pusmetį).

Didžiausi kryčiai

Antrasis, ir didžiausias, sąrašo pokytis taip pat kelia klausimų. Pernai 2 vietą užėmęs restoranas „Dublis“, kuriam tuomet vadovavo virtuvės meistras Deivydas Praspaliauskas, šiemet nukrito į 22-ąją, tai vadinama didžiausiu sąrašo kryčiu. Žinant, kad p. Praspaliauskas žiemą paliko „Dublį“, kryčio buvo galima laukti, tačiau sunku būtų patikėti, kad restorano virtuvė taip smarkiai suprastėjo. Juolab, pirma, joje liko dirbti „Dublio“ komandos nariai, antra, tame pačiame „White Guide‘2017“ 30-ies geriausių Lietuvos, Latvijos ir Estijos restoranų sąraše tarptautiniai vertintojai „Dubliui“ skyrė 12-ą vietą. Kalbant apie mūsų vertinimus, kažkodėl peršasi išvada apie mąstymo stereotipus.

Antrasis stambus krytis priklauso restoranui „Boff“ – iš 13-os pernai užimtos vietos jis išvis iškrito iš sąrašo. Panašiai nutiko „Marche de Provence“ (14 vieta pernai), „Meet“ (18), „Time“ (19), „Stiklių“ (22) restoranams. Iš viso iš 2016 m. sąrašo iškrito 11 restoranų, visi jie – Vilniaus.

Didžiausi pakilimai

Kiek iškrito, tiek radosi naujų. 2017 m. sąraše yra 11 naujų maitinimo įstaigų, 5 iš jų – naujai atidarytos.

Vienintelis restoranas, likęs toje pačioje vietoje, kaip ir pernai, ketvirtoje, – virtuvės meistro Vytauto Samavičiaus vadovaujami „Monai“ Klaipėdoje. Antrasis jo restoranas, „Momo grill“, iš pernai užimtos 6 vietos nukrito į 10-ą.

Įdomu, ir tikriausiai įkvepia pradedančiuosius, jog į geriausiųjų penketuką pateko net du nauji, šiemet atidaryti restoranai – minėtasis „Džiaugsmas“ bei Kauną ir ne tik jį stebinantis „Numan“, kurio virtuvei vadovauja garsiąjame „Noma“ restorane Kopenhagoje dirbęs šefas Matas Paulinas.

Skubomis žvelgiant į visą sąrašą, panašu, jog daugiausia jame kilo ne Vilniuje veikiantys restoranai, tai džiugina. Antai 16-ąją šių metų sąrašo vietą užėmė Nidoje bene dešimtmetį veikiantis restoranas „Nerija“, palyginti su pernykščiu reitingu, pakilęs per 8 vietas. Pelnytai: ne vienus metus restoranas garsėja stabiliai puikia virtuve.

Kitas skrydis aukštyn – „Hotel Palanga Restaurant“: iš pernai užimtos 25 vietos šiemet jis pakilo į 13-ąją.

Iš viso šių metų sąraše pakilo 7 restoranai, aukščiausias kilimas – per 12 pozicijų.

Nors sąraše toliau dominuoja Vilniaus restoranai, maždaug trečdalį jame sudaro kitų vietovių maitinimo įstaigos, pagaliau neatsiliekančios nuo sostinės geriausiųjų.

„Švyturio“ iniciatyva pradėtas „30 geriausių restoranų“ projektas rengiamas antrus metus. Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. Prie projekto partnerių šiemet prisidėjo Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku