Ispanija perspėja turistus dėl listeriozės protrūkio
„Reuters“ praneša, kad ministerijai nerimą kelia turistai, kurių šalyje kasmet apsilanko daugiau kaip 80 mln. Šiuo metu medikai stebi dar 523 galimai užsikrėtusius asmenis.
Kaltina perdirbėjus
Daugiausia infekcijos atvejų nustatyta Andalūzijos regione Ispanijos pietuose, manoma, kad pavojinga ligą sukelianti „Listeria monocytogenes“ bakterija pasklido iš čia esančio fabriko.
Jis priklauso Sevilijos mėsos gaminių perdirbimo bendrovei „Magrudis“. Laboratorijoje ištyrus jos produkciją, viename iš gaminių buvo aptikta listerijos bakterijų, visi šiame fabrike nuo gegužės 1 d. pagaminti produktai buvo atšaukti iš prekybos.
Bendrovės atstovai neatsakė į „Reuters“ prašymą pakomentuoti situaciją.
Maria Luisa Carcedo, laikinai einanti Ispanijos sveikatos ministrės pareigas, žiniasklaidai komentavo, kad bus aiškinamasi, kodėl bendrovei nepavyko užtikrinti vartotojų saugumo.
Susirgimų užfiksuota ne tik Andalūzijoje, bet ir šiaurės rytuose esančioje Katalonijoje.
Svarbi problema
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad Listeriozė – ūmi bakterinė infekcija, pasireiškianti karščiavimu, raumenų, sąnarių, pilvo skausmais, viduriavimu ir sepsiu. Jei ligos sukėlėjai patenka į nervų sistemą, ligonį vargina stiprūs galvos skausmai, sprando sustingimas, pusiausvyros sutrikimas, gali pasireikšti net traukuliai.
Infekcija pavojingiausia nėščioms moterims, naujagimiams, vyresnio amžiaus žmonėms ir asmenims, kurių organizmo atsparumas sumažėjęs, t. y. sergantiems vėžiu, diabetu, inkstų ligomis, AIDS. Dėl infekcijos pavojingumo nėščioms moterims, naujagimiams ir suaugusiems žmonėms su imunodeficitu, ši liga pripažinta svarbia visuomenės sveikatos problema daugelyje šalių.
Užsikrečia kasmet
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, dažniausiai listerioze užsikrečiama suvalgius šių bakterijų turinčio maisto. Pagrindinis infekcijos šaltinis yra gyvūninis maistas, vartojamas be pakankamo šiluminio paruošimo. Kadangi gyvūnai dažniausiai yra bakterijų nešiotojai, todėl tokių gyvūnų mėsa, pienas ir jų produktai gali būti infekcijos šaltiniu. Listerijomis maistas gali būti užterštas ir jį tvarkant. Labai dažnai listerijomis gali būti užterštas nevirintas, nepasterizuotas pienas ir iš jo pagaminti produktai.
Užsikrėsti taip pat galima nuo žalių daržovių ir vandens. Į dirvožemį ir ant daržovių listerijos patenka tręšiant jas galvijų mėšlu. Aprašyti užsikrėtimo atvejai oro lašiniu būdu apdorojant gyvūnines žaliavas – vilną, šerius, plunksnas. Galimas užsikrėtimas ir per pažeistą rankų odą.
Naujagimiai listerioze gali užsikrėsti nėštumo metu per motinos placentą, taip pat gimdymo metu, oro lašiniu būdu ar per buitinį sąlytį.
Žmonių listeriozės atvejų Lietuvoje pasitaiko kasmet. ULAC duomenimis, 2013–2018 m. Lietuvoje listeriozė buvo diagnozuota 57 asmenims, 13 iš jų mirė. Šiemet šalyje užfiksuoti du mirties nuo šios infekcijos atvejai. Abu mirę asmenys buvo vyresni nei 70 metų.