Paskelbti geriausi pasaulio barai

Madingame Meksiko miesto Colonia Juarez rajone veikiantis dviejų aukštų art deco stiliaus kokteilių baras „Speakeasy“ pernai šiame sąraše užėmė trečiąją vietą.
Antroji atiteko sąrašo naujokui – Honkongo itališko stiliaus barui „Leone“, propaguojančiam „kokteilių žmonėms“ koncepciją, be to, jis pripažintas geriausiu baru Azijoje.
Trečioje vietoje liko pernai pirmąją užėmęs Barselonos baras „Sips“. 2021 m. įkurtas nedidukas kokteilių baras pirmą vietą pelnė vos po dvejų metų veiklos. Tikėtina, kad jam stipriai padėjo žvaigždžių šviesa: vienas iš „Sips“ savininkų daug metų dirbo garsiajame ispanų restorane „El Bulli“, o kitas savo CV kūrė garsiame Londono bare „Artesian“.
Toliau rikiuojasi miksologai ir barų savininkai iš Atėnų, Tokijo, Sidnėjaus, Limos, visas šių metų 50-ies geriausiųjų barų sąrašas – ČIA.
Pasak „theworlds50best.com“, sudarant kasmetinį geriausių barų sąrašą balsuoja daugiau nei 700 ekspertų iš viso pasaulio – gėrimų sektoriaus profesionalai, įskaitant barmenus, maisto bei gėrimų žurnalistus. Organizacija savo metinį sąrašą apibūdina kaip „700 viso pasaulio barų pramonės ekspertų nuomonių ir patirties apžvalgą“ ir teigia, kad nėra jokių konkrečių kriterijų, į kuriuos vertintojai turėtų atsižvelgti, išskyrus savo asmeninę nuomonę.
Kuo čia dėtas kovidas
Sėkmė Meksiko barui iš dangaus nenukrito. Pasak „Bloomberg“, pastaraisiais metais šio miesto „kokteilių scenoje“ aiškiai matomas kilimas – antai 2022 m. 50-ies geriausiųjų sąraše Meksiko barai užėmė keturias vietas, įskaitant tris tarp 15 geriausių, t. y. daugiau nei bet kuris kitas miestas, išskyrus Barseloną.
Anot „Bloomberg“, meksikiečių barmenų sėkmės pagrindas – agavų alkoholiniai gėrimai ir regioniniai ingredientai. Be to, verslą skatina ir miesto restoranai, tapę tarptautiniais kulinarijos centrais.
Meksiko barus į geriausiųjų pozicijas stumia ne vien agavos. Paradoksalu, tačiau iškilti jiems padėjo ir pandemijos įkarštyje šalyje galioję ne itin griežti COVID-19 apribojimai: kai dauguma pasaulio valstybių uždarė visas viešąsias maitinimo įstaigas, Meksikos kokteilių barai liko atidaryti, o iš atvykėlių niekada nebuvo reikalaujama kovido testų ar išbūtų karantino laikotarpių.
„Padėjo tai, kad pandemijos metu į Meksiką atvyko daug turistų“, – „Bloomberg“ cituoja Rodrigo Urracą, vieną iš ‚Handshake Speakeasy‘ savininkų. Beje, mažas kokteiliukas geriausiame šių metų pasaulio bare tekainuoja 100 USD, didelis – 250 USD.
Kitas, dar svarbesnis dalykas, buvo tas, kad į Meksiką karantino metais keliavo ne tik turistai bet ir patyrę miksologai – kol kituose miestuose barai ir restoranai buvo uždaryti, Meksiko barmenai kvietė kolegas iš Europos ir Azijos atvykti padirbėti kartu, o šie dalijosi technikomis ir patarimais. Pasak „Bloomberg“, į miestą atvyko profesionalų iš „The Clumsies“ Atėnuose, „El Copitas“ Pitsburge, „Paradiso“ Barselonoje, „1930“ Milane, „PCO“ Indijoje ir kitų garsių barų.
Geografija plati kaip niekada
Kaip pastebi „drinksint.com“, 10-ies geriausių pasaulio barų lokacijos dar niekada nebuvo geografiškai tokios įvairios: į TOP 10 įtraukti du barai iš Barselonos ir po vieną iš Meksiko, Honkongo, Londono, Singapūro, Atėnų, Buenos Airių, Kartagenos, Seulo. Pirmą kartą į TOP 10 nepateko nė vienas Niujorko baras.
Geografiškai margas ne vien pirmasis dešimtukas, bet visas sąrašas – norėdamas aplankyti 50 geriausių barų, turėtum aplankyti dvi dešimtis šalių.
Beje, akylūs žvilgsniai pastebi, jog laikai, kai tarp geriausiųjų dominavo Niujorko ir Londono barai, jau praėjo – anksčiau šių dviejų miestų barai užimdavo kone ketvirtadalį sąrašo, šiemet jie turi po 4 vietas.