2025-10-24 21:00

Kalendorius gurmanams: nuo vyno ir desertų iki Gastronomijos savaitės

Iš 2024 m. Desertų ir vyno derinių čempionato. Rengėjų nuotr.
Iš 2024 m. Desertų ir vyno derinių čempionato. Rengėjų nuotr.
Spalio 25 d. prasidėsiančius gastronominius renginius – Baltijos šalių someljė čempionatą, paskiau Vyno ir desertų derinių čempionatą, geriausių restoranų apdovanojimus – vainikuos lapkričio pradžioje vyksianti Gastronomijos savaitė. Apie visus – iš eilės.

Spalio 25 d., šeštadienį, Vilniuje vyks Baltijos šalių someljė čempionatas „Vana Tallinn Grand Prix 2025“, jam rengiasi 12-a dalyvių. Lietuvai atstovaus šių metų Lietuvos someljė čempionato laimėtojas Ignatijus Semionovas, dirbantis restorane „Saint Malo“ (Vilnius), vicečempionu tapęs Kristijonas Valančiūnas iš Anykščiuose veikiančio baro „Valhala“ ir jaunieji someljė Ernestas Sadauskas (restoranas „Heji“) bei Ugnė Mažutaitytė ( vyno parduotuvė „Gaston“, Kaunas). 

„Dūmų fabrike“ – vynas ir desertai

Spalio 27 d., pirmadienį, „Dūmų fabrike“ Vilniuje, rengiamas 15-asis Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionatas – „DVARO Grand Prix“. Šiemet jame dalyvaus rekordinis konditerių ir someljė komandų skaičius – 23. Tarp jų– „Michelin“ gido įvertinti restoranai „Nineteen18“, „Demo“, „Gaspar’s“, „Amandus“, „Dine“, „Red Brick“ ir kiti.

Po čempionato pirmą kartą Lietuvoje vyks prestižinio restoranų gido „Falstaff“ apdovanojimai geriausiems šalies restoranams.

Čempionato metu šefų ir someljė komandos žiūrovų akivaizdoje ruošia ir pristato savo sukurtus desertus bei prie jų priderintus vynus, komisijos nariai vertina kūrybiškumą, skonio dermę ir pateikimo estetiką. Renginio metu pagrindinis čempionato rėmėjas „DVARO“ vaišins žiūrovus desertais, bus galima degustuoti dešimtis skirtingų gėrimų. Neretai žiūrovai turi progos paragauti ir komandų sukurtų derinių.

Komandos pasirodys burtų keliu nustatyta tvarka: Kauno technologijų centro komanda „Aš toks kaip ir tu“, „Nuogne skanu“, „Old town grill, „Justa Pasta“, „Frau Kirsche – Ilzenberg“, „Nineteen18“, „The manor taste architects“, „Amandus“, „TTT 3“, „Saint-Malo“, „14Horses“, „Kauno kolegija“, „Sugar Kintsugi“, „Gaspar‘s“, „Dine“, „Red Brick“, „Oecumene wine bar“, „Taurakalnis“, „Skóg restaurant“, T.A.I.P Caca“, „Dia“, „Demo“, „Ertlio namas“. 

Dalyvius vertins tarptautinė žiuri, jos varžysis dėl prizinių vietų ir „Lietuviškiausio deserto“, „Geriausio čempionato vyno“, „Stilingiausio derinio“, „Publikos simpatijos“ bei „Lengviausio derinio“ kategorijose. 

Renginys prasidės 14 val., apdovanojimų ceremonija planuojama apie 19 val. 

Gastronomijos savaitė 

Lapkričio 3–9 d. gurmaniška nuotaika išplis dar labiau: XV Gastronomijos savaitė šiemet kviečia patirti „Gastronomiją be sienų“. Daugiau nei 60 šalies restoranų siūlys specialiai festivaliui sukurtus meniu, kurių raktiniai žodžiai – lietuviški produktai ir pasaulio skoniai.  

„Labai nudžiugino šių metų festivalio tema „Gastronomija be sienų“. Manau, tai puiki galimybė parodyti kažką smagaus ir netikėto – keliauti per maistą, atvežti naujų skonių ir istorijų. Šiemet mums tai bus ir bandymas – ar po vienu stogu gali tilpti daugiau nei vienas šefas, daugiau nei viena idėja, daugiau nei vienas pasaulio prieskonis“, – restorano „Amandus“ savininką ir naujosios gastronominės erdvės „Epotheca“ įkūrėją šefą Deivydą Praspaliauską cituoja Gastronomijos savaitės rengėjai. 

Į temą „Gastronomija be sienų“ savaip pažvelgia regionuose veikiantys restoranai. Tarp jų – tvarumu garsėjantis „Red Brick“, apdovanotas „Michelin“ žaliąja žvaigžde už išskirtinius pasiekimus tvarios gastronomijos srityje. „Kadangi mūsų restoranas įsikūręs pačiame ūkio centre, Radiškių kaime, šį kartą norėjome išeiti už savo įprastų ribų – pažvelgti toliau nei mūsų daržas“, – sako Ignas Damanskas, restorano šefas, dukart laimėjęs geriausio Lietuvos virėjo titulą.

Japonijos virtuvės ir lietuviškų produktų derinių Gastronomijos savaitės metu siūlys vilniškio restorano „Telegrafas“ šefas Donatas Šatkauskas. Dar vieno festivalio dalyvio – Vilniuje veikiančio restorano „Imperial“ šefas Viačeslav Janč žada kelionę per airiškus, meksikietiškus, vokiškus, latviškus, daniškus ir Maroko krantus pasiekusius ingredientus. 

XV Gastronomijos savaitės dalyvių sąrašas, jų pristatymai, specialiai savaitei sukurti meniu ir kontaktai skelbiami ČIA, ten pat anonsuojami festivalio renginiai. 

Lapkričio 3–9 d. į gastronominius renginius kviečia krautuvė „Gurkė“,  „The Mood“, VšĮ Vilkaviškio turizmo ir verslo informacijos centras, Vilniaus televizijos bokštas, „Etno Dvaro Balkonas“, į ekskursijas – istorikė Anželika Laužikienė, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Kauno miesto turizmo, verslo ir investicijų plėtros bei tarptautinės miesto rinkodaros agentūra „Kaunas IN“, Maironio lietuvių literatūros muziejus, Panemunės pilis.

52795
130817
52791