2024-06-01 21:01

„Skaniausi“ pasaulio miestai

Pica ir Neapolis neatskiriami. 107-osiose „Giro d'Italia“ dviračių varžybose. Lucos Bettini'o (AFP / „Scanpix“) nuotr.
Pica ir Neapolis neatskiriami. 107-osiose „Giro d'Italia“ dviračių varžybose. Lucos Bettini'o (AFP / „Scanpix“) nuotr.
Pasaulio miestų gyvenimą įvairiais pjūviais sekančio leidinio „Time Out" sprendimu, keliaujantiems gurmanams draugiškiausių pasaulio miestų sąrašo viršūnėje atsidūrė Neapolis (Italija), vadinamas picų tėvyne.

Nė patys italai nesiginčija, jog populiariausio pasaulyje itališko patiekalo picos gimtinė yra Neapolis. Būtent čia ji skaniausia, čia kasmet birželį rengiamas festivalis „Napoli Pizza Village“ (šiemet jis vyks birželio 14–23 d.) ir tuo pat metu – picos kepimo pasaulio čempionatas. Didžiulis festivalis vyksta apie 30.000 kv. m plote palei paplūdimį, vienoje gražiausių Neapolio vietų – Lungomare Caracciolo Neapolio vietų. 

Susirengus į Neapolį vykti kitu metu, pravartu pasinaudoti to paties „Time Out“ sudarytu geriausių Neapolio picerijų, rekomenduotų vietinių žmonių, sąrašu. Vėlgi, patys neapoliečiai tikina, kad kiekvieno jų kaimynystėje rasi piceriją, vertą būti įtrauktai į tą sąrašą.

Kam – muziejus, kam – užeiga

Vieni keliautojai atostogas planuoja atsižvelgdami į vietovių kultūrinę pasiūlą – išsirenka „būtinus aplankyti“ muziejus, galerijas ar atskiras parodas. Kiti renkasi vietas, kuriose vyksta vieni ar kiti festivaliai ar renginiai. Tačiau neabejotinai daugeliui svarbi kelionės sudedamoji yra vietos maistas, kurio ragaujama įvairiausiuose taškuose – pradedant turgavietėmis ar gatvės maisto vagonėliais, baigiant nepriklausomais, t. y. ne „tinkliniais“ restoranais. 

Tolėliau nuo turistinių europiečių kelių esantis Johanesburgas (Pietų Afrikos Respublika) „Time Out“ sąraše užima antrąją vietą. „Time Out“ cituoja Johanesburgo maisto rašytoją Thando Moleketi-Williamsą, gurmanams rekomenduojantį centrinį Braamfonteino rajoną ir tokias vietas kaip vyno baras „Mamakashaka and Friends“ De Beer gatvėje ir restoranas bei galerijos erdvė „Artivist“. 

Pasak „Time Out“, šiame mieste privaloma paragauti didžiulį sumuštinį kota (arba spatlo) – išskobtame baltos forminės duonos puskepalyje prifarširuotą įvairiausių sudedamųjų, priklausomai nuo jo gamintojo protėvių kilmės – tai gali būti įvairių rūšių dešra ar dešrelės (Vienos, Frankfurto, vokiškos, lenkiškos ir pan.), mėsos kukuliai, sūris, kepti kiaušiniai, pomidorai, marinuoti agurkai, salotos ir t. t. 

Keliautojų dėmesys atkreipiamas ir į gatvės maistą bunny chow – apvalios baltos duonos kepalaitį, įdarytą kariu, mėsa, pupelėmis. 

Trečioje sąrašo vietoje yra Lima (Peru), kur lankytojams rekomenduojama paragauti ceviche ir arroz con pollo (vištienos su ryžiais). Savaime suprantama, minimas ir restoranas „Central“, 2023-aisiais „50 geriausių pasaulio restoranų“ apdovanojimuose paskelbtas geriausiu. Beje, Į 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašą pateko keturi Limos restoranai: pirmąją vietą užėmė minėtasis „Central“, 6-ąją – „Maido“, 28-ąją – „Kjolle“ ir 47-ąją – „Mayta“. 

Geriausi miestai skaniai pavalgyti, 2024 m. pagal „Time Out“

  1. Neapolis, Italija
  2. Johanesburgas, Pietų Afrika
  3. Lima, Peru
  4. Hošiminas, Vietnamas
  5. Pekinas, Kinija
  6. Bangokas, Tailandas
  7. Kuala Lumpuras, Malaizija
  8. Mumabjus, Indija
  9. Dubajus, JAE
  10. Portlandas, JAV
  11. Liverpulis, JK
  12. Medeljinas, KOlumbija
  13. Sevilija, Ispanija
  14. Porto, Portugalija
  15. Marakešas, Marokas
  16. Lionas, Prancūzija
  17. Sidnėjus, Australija
  18. Monrealis, Kaanada
  19. Osaka, Japonija
  20. Kopenhaga, Danija

Šaltinis: Time Out

52795
130817
52791