Jei norite toliau klausytis „Verslo žinių“ tinklalaidžių, prašome tapti VŽ premium nariu.
RUBRIKOS NAUJAUSI
2025-11-19 16:30
RĖMIMAS
2025-11-19 06:00
2025-11-18 05:45
2025-11-16 14:33
Komentuoti ir vertinti gali tik prisijungę skaitytojai
VISI KOMENTARAI
Tas geras "o aplinka nėra teršiama kenksmingomis medžiagomis ir pesticidais", ta prasme visa chemija tik ant salotų, aplinkai viskas OK :)
Kai nėra žemės, nereikia ir pesticidų, t.y. nereikia herbicidų, kurie sudaro >80-90% naudojamų pesticidų, nes piktžolių tiesiog nėra. Nereikia fungicidų, nes nėra grybelinėms ligoms palankios terpės. Ir insekticidų, nes nėra žemės, kuri reikalinga dauginimuisi praktiškai visiems kenkėjams. Dar yra labai specifinių pesticidų, kurie sudaro
Įdomu, ar buvo atlikti tyrimai dėl mikroelementų ir mineralų kiekio skirtingai užaugintame maiste - šiltnamiuose, ekologiniuose ūkiuose, na ir šitam vertikaliam ūkyje?
Hope or hype? Man irgi kelia nerimą maistinė vertė iš šitos mikroplastikinės, nenatūralios, dirbtinai pašertos terpės. Suprantu Taivane daug žmonių, nėra vietos, nėra išeities. Bet kam tos rizikos Lietuvoje? Augalo ir žemės savitarpio ryšys per grybelius, virusus, bakterijas tai kaip lygtis su daug kintamųjų, ir netikiu, kad ji išspręsta. Internete pilna straipsnių, kad maistinė vertė, vitaminų, naudingų mineralų kiekis "technologiškuose" produktuose ženkliai sumažėjęs ir tai netgi kelią riziką žmonių sveikatai (ilgalaikei sveikatai).
Buvo - maistinė vertė akvaponikos būdu užaugintų daržovių netgi geresnė, nei tradiciniu būdu, nes akvaponikoj užtikrinamos tobulos augimo sąlygos, ko gamtoj beveik niekada nebūna. Skeptikams siūlau pasiskaityti pvz Phytochemicals and quality level of food plants grown in an aquaponics system. J Sci Food Agric. 2022 Jan 30;102(2):844-850.
Mokslinių publikacijų tokių bent aš nerandu: visur rašoma, kad kaip tik vertikaliuose ūkiuose užauginamos maistingesnės, naudingesnės, ir su mažiau kancerogenų, daržovės.
koncernų nupirkti mokslininkai parašys viską ką reikės, rengiama ateitis 15min miestai su absoliučiai cheminiu maistu
Perskaičiau, straipsnis ne visiškai į temą, apie tai kaip gera naudoti P. crispum ir O. basilicum. Bet iš to logika sako, kad dar geriau naudoti visą natūralią mikrobiotą! Miško, net savo daržo, uoga vertingesnė už "tobulom sąlygom užaugintą". Tobulos sąlygos gal gerai augalui, bet ne žmogui. nationalgeographic.co.uk: Mounting evidence shows that many of today’s whole foods aren't as packed with vitamins and nutrients as they were 70 years ago, potentially putting people's health at risk. Manau dar po 70 metų akvaponikos galėsim pasidžiaugt kaip gerai buvo iki 2023 metų ... Kalbu ne apie herbicidus pesticidus, o būtent vitaminus, mikroelementus, skonį, maistinę vertę, o ne tuščią formą ir kalorijas.
O H2O irgi chemija? O akvaponikos ūkyje, kuriame nenaudojama jokių pesticidų ir jokių gamyklose pagamintų trąšų, o visos maistinės medžiagos iš organinių trąšų sukurtų auginamų gėlavandenių gyvūnų irgi chemija? Ar manai, kad žemėje prie kelio augintos daržovės ir tręštos sintetinėmis trąšomis, tai jau natūralu, nes žemėje augo? :D
Tai problema čia yra veislėse didžiausia. Niekas nenori pirkti obuolio ar pomidoro, kuris susitraukęs ir neišvaizdus, niekas nenori pirkti mažų aviečių, visi nori didelių ir gražių. Niekas nenori vištos krūtinėlės, kuri sveria 50 gramų, tai išveisė, kur sveria ir arti 1 kilogramo. Tokiai vištai užauginti nereikia jokių hormonų ar vaistų. Bet tai nesusiję su akvaponika.
Taip, ir folija bus uždrausta.