Vilniuje atidarytas „Leafood“ vertikalus ūkis
Papildyta fotogalerija iš renginio
Savanorių prospekte atidarytame naujoviškame ūkyje bendrovė iš pradžių augins įvairias salotas (gražgarstes, „Iceberg“, romanines, taip pat lapinius kopūstus), žoleles (bazilikus, kalendras, mėtą) bei salotų mišinius. Vėliau auginamos produkcijos spektrą ketinama plėsti.
Pirmuoju prekybos tinklu, kuriame jau šią savaitę pasirodys „Leafood“ užauginta produkcija, taps „Iki“.
Trečiadienį vykusiame „Leafood“ vertikalaus ūkio atidarymo renginyje dalyvavo bendrovės vadovai, Seimo nariai, Ieva Valeškaitė, ekonomikos ir inovacijų viceministrė, Ericas Huangas, Taivaniečių atstovybės Lietuvoje vadovas, Nijolė Kvietkauskaitė, „Iki“ generalinė direktorė, Nielsas Peteris Pretzmannas, į bendrovę investavęs Lietuvoje gyvenantis danų verslininkas.
„Tai yra didžiausias (vertikalus – VŽ) ūkis Lietuvoje, Europoje, manau, kad turime kažką unikalaus“, – atidarymo renginyje kalbėjo Valentinas Civinskas, UAB „Leafood“ vadovas.
embedgallery::https://foto.vz.lt/embed/1981?placement=
Vertikalus ūkis žalumynus augina uždarose patalpose, švarioje ir apsaugotoje aplinkoje, naudodamas Taivane sukurtą „YesHealth Group“ technologiją. „Leafood“ valdo lietuvių ir taivaniečių komanda, kuri jau yra pastačiusi vertikalius ūkius Taivane ir Danijoje.
Pernai birželį paskelbta, jog bendrovė gavo 6,45 mln. Eur investiciją, tarp investuotojų buvo „YesHealth Group“ bei danų verslininkas N. P. Pretzmannas.
Vertikalaus ūkio įrengimas ir pirmieji auginimo darbai buvo baigti 2023 m. balandžio mėnesį. Ūkyje šiuo metu dirba „YesHealth Group“ komanda, pradiniame veiklos etape apmokanti vietinius darbuotojus.
„Leafood“ teigimu, vertikaliuose ūkiuose užauginama gerokai daugiau produkcijos nei tradiciniuose ūkiuose, be to, ūkininkaujant patalpose sunaudojama iki 95% mažiau vandens, naudojama energija iš atsinaujinančių šaltinių, o aplinka nėra teršiama kenksmingomis medžiagomis ir pesticidais.