Sūrio vaišėms

Vaišindami sūrį dažniausiai pateikiame ant medinės lentos, tačiau jis puikiai atrodo ir didelėje lėkštėje. Jei siūlote sūrių rinkinį, stenkitės, kad jis būtų kuo įvairesnis: skirtingų pieno rūšių – avių, ožkų, karvių, skirtingų tekstūrų – nuo minkšto ir kreminio iki kieto ir trupančio, skirtingo skonio – nuo švelnaus iki pikantiško, skirtingų formų, atspalvių ir net skirtingų šalių.
Taip pat svarbu, ką pasirinksite sūriui į partnerius. Siūlome 10 tradicinių laiko patikrintų sūrio palydovų.
1. Švieži žalumynai. Tobulas vasariškas derinys su šviežiu, minkštu ir švelniu ožkų pieno sūriu. Čia tiks ne tik lapinės salotos, bet ir daržiniai builiai, česnakų laiškai, petražolės ir net valgomos gėlės. Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, jūros druska ir šlakeliu švelnaus alyvuogių aliejaus.
2. Įvairios daržovės. Pomidorai su mocarela turbūt niekada nenusibos. Tačiau išbandykite dar kelis puikius derinius. Saldžiuosius pipirus ir baklažanus iškepkite ant grotelių. Iš pipiro susukite suktinukus ir prikimškite kokiu nors aštresniu minkštu sūriu. Baklažanus apdėliokite fetos gabalėliais, pagardinkite pipirais, mėtų lapeliais ir aliejumi. Išbandykite parmezano drožlių ir plonai pjaustyto pankolio arba naujo derliaus žalių pupelių salotas su aliejumi.
3. Kumpis ir alyvuogės. Ispaniškas mančego sūris, vytintas serano kumpis, žaliosios alyvuogės ir skrudinti migdolai – būtina paragauti! Kumpio ir sūrio deriniai puikiai tinka įdarams, užkepams, karštiems sumuštiniams. Su čederio tipo sūriu (kietasis sūris be akučių) bandykite pikantiškas žaliąsias alyvuoges, su feta labai dera kalamatos alyvuogės, puikus duetas – ožkų pieno sūriai ir džiovintais pomidorais kimštos alyvuogės, taip pat alyvuogių įdarui nuostabiai tinka gorgoncolos sūris. Prie parmezano siūlykite įvairių alyvuogių rinkinių, kalamatos ar graikinių juodųjų alyvuogių.
4. Grybai. Grybai su sūriu dažniausiai naudojami kepant picą, karštus sumuštinius, darant užkepėles, omletus, lietinius su įdaru, daugiaryžius ar lazaniją. Bet galima orkaitėje pakepti pievagrybių galvutes. Prieš tai ant jų uždėkite po gabalėlį kreminio kamambero ir turėsite puikaus skonio užkandėlę. Svarbu neperkepti.
5. Čatnis. Šiam indiškam pagardui pasidaryti galima naudoti įvairių daržovių ir vaisių, derinti skirtingus skonius ir kvapus, skirtingus prieskonius. Tuo čatnis ir skiriasi nuo uogienės ar marmelado. Šis pikantiškas pagardas puikiai dera su čederio ar bri tipo sūriais. Dar gabalėlis šviežios kvapnios duonos, taurė gero vyno... Išties, kas tobula – paprasta.
6. Džemas ir medus. Išbandyti ir gerai žinomi deriniai: mocarelos tipo sūris ir obuolienė, gorgoncola ir kriaušių marmeladas, mėlynojo pelėsio sūriai ir persikų, juodųjų serbentų arba žaliųjų pomidorų džemas, rūkytas gaudos tipo sūris ir slyvų džemas, minkšti ožkų pieno sūriai su beveik visų rūšių uogienėmis. Pagardinti medumi idealiai tiks rikotos tipo, ožkų pieno ir aštresnius mėlynojo pelėsio sūrius.
7. Riešutai. Dažniausiai su sūriu patiekiami pekano, graikiniai riešutai, migdolai ir pistacijos. Pekano riešutai turi natūralaus saldumo, todėl dera su įvairaus tipo sūriais. Graikiniais riešutais (su lašeliu medaus!) gardinkite brandesnį čederio tipo sūrį, taip pat avių pieno bei mėlynojo pelėsio sūrius. Kietesnius ir brandesnius sūrius ragaukite su migdolais ir skiltele obuolio. O pistacijas patiekite prie rikotos, ožkų pieno ar kito šviežio kreminės tekstūros sūrio.
8. Vaisiai. Dažniausiai prie sūrio renkamės vynuoges ar razinas. Tačiau su sūriu dera daugybė kitų vaisių. Tik jie turi būti gerai sunokę! Išbandykite šviežias figas su gorgoncolos ar panašaus tipo sūriu, pasidarykite salotas iš arbūzo ir fetos, puoškite bri tipo sūrius šviežiomis vyšniomis. Tai ne tik skanu, bet ir nuostabiai atrodo.
9. Duona. Šviežiai kepta duona su šviežiu nesūdytu sviestu ir sūriu... Įprastas, bet tikrai ne prastas derinys. Čia svarbu produktų kokybė. Duona su kmynais labai skanu su minkštu aštraus kvapo, o duona su džiovintais vaisiais – su aštresnio skonio sūriu. Prancūziško batono riekeles su ožkų pieno sūriu pašaukite trumpam į orkaitę, o baltos duonos riekeles su mocarela tiesiog apkepkite keptuvėje ant lydyto sviesto. Paįvairins stalą ir tiks prie sūrio ir kiti duonos produktai – lazdelės, traškučiai, džiūvėsėliai.
10. Vynas. Kaip ir duona, vynas yra artimiausias sūrio bendražygis. Su minkštais sūriais geriau dera baltieji vynai, pavyzdžiui, „Sauvignon Blanc“, tačiau vaisiškas lengvas „Pinot Noir“ ar „Merlot“ puikiai tiks ir su bri tipo sūriu. Su mėlynaisiais ir aštraus skonio sūriais ragaukite sunkesnius saldžius vynus – portveiną ar vengrišką tokajų. Arba nesunkų, bet kvapnų Elzaso „Gewurtztraminer“. Brandų gaudos ar čederio tipo sūrį užgerkite Bordo raudonaisiais ar kitų regionų geriausiais „Cabernet“.