2014-12-05 01:01

Nacionalinė komanda nesuklupo

Pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup“ dalyvavusi Lietuvos virėjų nacionalinė rinktinė laimėjo sidabro ir bronzos medalius. Lietuvos komandą sudarė virtuvės meistrai Artūras Braslauskas, jis – ir komandos kapitonas („AS Santa Maria“), Darius Dabrovolskas (restoranas „Pankolis“), Evaldas Juška (restoranas „Lauro lapas“), Justinas Kapkovičius (laisvalaikio centras „IDW Esperanza Resort“), Tomas Rimydis (UAB „Kitas skonis“), Vytautas Zdanauskas (viešbutis „Novotel Vilnius Centre“), Artūras Samavičius (restoranas „Imperial by California Gourmet“), Justinas Misius (restoranas „Sweet Root“), Jaroslavas Orševskis (restoranas „Siesta“) ir konditerijos meistrės Rūta Šiušienė (UAB „Minordija“) ir Natalija Krasauskienė (UAB „Bijola“).

Nacionalinių komandų rungtys vyko lapkričio 24–26 d., jose dalyvavo 34-ių šalių atstovai.

Sidabras ir bronza
Nemenkos patirties tarptautiniuose konkursuose turinti konditerė Rūta Šiušienė, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) prezidentė, konkurso Liuksemburge iš šono nestebėjo, – ji varžėsi sykiu su kitais nacionalinės komandos nariais.
Už pirmąją rungtį – kulinarinės ir konditerinės ART programos stalą (4 skirtingi vieno kąsnio užkandžiai 6 asmenims, banketinis patiekalas 8 asmenims, 3 skirtingi karšti užkandžiai, laktovegetarinis 3 patiekalų meniu ir šventinis meniu 1 asmeniui, konditerinė parodomoji stalo kompozicija, 4 skirtingi desertai ir tiek pat mažų pyragaičių) – komanda iškovojo bronzos medalius.
Antroje, vadinamojoje Ringo rungtyje – 3 patiekalai po 110 porcijų – komanda iškovojo sidabro medalius.
Paklausta, kokį svorį turi šie apdovanojimai, p. Šiušienė sako, kad virėjų čempionatas nėra sportas, kur teikiami trys medaliai – aukso, sidabro, bronzos. Panašiai kaip daugelyje čempionatų, tam tikros spalvos medalius gauna komanda, surinkusi reikiamą balų skaičių. Nuo 90 iki 100 balų – aukso, nuo 80 iki 90 – sidabro, nuo 70 iki 80 – bronzos. Tai, kad Lietuvos nacionalinė komanda laimėjo sidabrą ir bronzą, pasak p. Rūtos, – didelė pergalė.

Ko verkė švedai
„Culinary World Cup“ aukso medalius šiemet laimėjo penkios komandos. Daugiausia balų surinkusi Singapūro komanda antrą čempionatą iš eilės išsivežė namo „Grand Prix“ taurę.
„Labai nuoširdžiai išgyveno švedai, jie verkė, – tarp jų ir laimėtojų buvo vieno balo skirtumas. Nuo švedų puse balo atsiliko amerikiečiai, jie liko treti“, – pasakoja p. Rūta. Pasak jos, dabar dar negali aiškiai pasakyti, ką reiškia antra iš eilės Singapūro pergalė pasaulio čempionate, po 2016-ųjų olimpiados Erfurte bus matyti, ar virtuvės vėtrungės išties krypsta į Aziją.

Kaip naujokai, – puikiai
Paklausta, kaip teisėjai vertino mūsų komandą, p. Rūta pirmiausia sako, kad per čempionato atidarymą aiškiai ir garsiai tūkstantinėje salėje buvo pasakyta, kad Lietuva su nacionaline komanda dalyvauja pirmąkart.
„Teisėjai to nepamiršo. Bendras įvertinimas buvo toks: kaip naujokai pasirodėme netikėtai puikiai“, – šypsosi p. Šiušienė.
Tituluota konditerė priduria, kad mūsų komandoje buvo daug jaunų žmonių, ir labai gerai yra tai, kad savo darbo įvertinimą jie patys išgirdo iš teisėjų.
„Vis kartoju: tikslių taisyklių, ką turi daryti ir ko nedaryti, juodu ant balto parašyta nėra. Tai sužinai per savo nuosavus guzus, per klaidas, kurias prie stalo atėjęs po rungties nurodo teisėjas“, – kalba p. Rūta. Pasak jos, klaidų buvo. Antai prie vieno kąsnio užkandukų pritrūko smeigtukų, – smulkmena, bet nemaloni. Katastrofiškų klaidų nebuvo, greičiau – smeigtukų dydžio klaidos, jos balų ir atėmė.
Anot pašnekovės, ją pačią nustebino teisėjų vertinimo, palyginti su Erfurto olimpiada, pokyčiai. Joje buvo reikalaujama technologijų, pademonstruoti įmantrias technikas, buvo pabrėžiama, kad darbai – konkursiniai.
„Liuksemburge teisėjai visus nuleido ant žemės, pasakę, kad čia restoranas, visiška kasdienybė, jokių įmantrybių nereikia. Mano pyragaičiams taip pat prikišta per daug darbo, esą, nežinia, kiek užtrukčiau, jei tokių reikėtų padaryti šimtą“, – kalba p. Rūta.

O „Ringe“, priduria ji, mūsų komandos vyrams buvo sunku. Pašnekovė paaiškina: tai fiziškai labai sunki rungtis – apie 10 valandų nuolatinės įtampos. 6 valandas tenka gaminti teisėjų akyse: jie stebi, kiek technologiškai tikslus, racionaliai suorganizuotas gamybos procesas. „Rašosi jie ir rašosi, patys su šaukštais ir termometrais lenda į puodus, ragauja, įtampa didžiulė“, – šypsosi pašnekovė.
Paskiau dar kelios valandos skiriamos patiekalams – po 110 užkandžių, karštųjų patiekalų ir desertų – išdalinti valgytojams, tarp kurių – ir teisėjai.
„Vyrai atlaikė. Galų gale, ir medalis rodo, kad balų surinkta nemažai. Manau, pirmasis blynas neprisvilo, nuotaikos rengtis Erfurto virėjų olimpiadai puikios“, – sako p. Šiušienė.

52795
130817
52791