Deivydas Praspaliauskas – vėl geriausias
Iššūkis – įkvėpti kitus
Dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo varžėsi ir Tomas Meištininkas (restoranas „Siesta“), Justinas Misius (restoranas „Sweet Root“), Dovilė Piliponytė (restoranas „Sole Respublika“), Tomas Ragauskas (kulinarijos studija „Barbarisinė antis“), Viktoras Survila („Pure bar and Kitchen“).
Konkursas vyko „Litexpo“, tarptautinės parduotuvių, restoranų, viešbučių įrangos parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2014“ ir Baltijos maisto ir gėrimų mugės BAF metu, jį organizavo Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA).
„Daug kas stebėjosi, kad šiemet pareiškiau norą dalyvauti konkurse. Tik nelabai supratau, kodėl. Nenoriu niekam įrodinėti, kad esu geresnis už kitus, nėjau laimėti. Mano tikslas – kelti šio renginio prestižą, kad iš užsienio atvažiavę teisėjai skleistų žinią apie puikius Lietuvos virėjus“, – VŽ „Savaitgaliui“ savo sprendimą po ketverių metų pertraukos dalyvauti konkurse paaiškino auksinio medalio laimėtojas, kuriam atiteko ir pagrindinis konkurso prizas – „Big Green Egg“ kepsninė.
Pasak p. Deivydo, savo pavyzdžiu jis siekė įkvėpti konkurse dalyvauti tuos virtuvės meistrus, kurie neretai priekaištauja, kad renginio lygis per menkas, tačiau patys dėl to nepajudina nė piršto. „Noriu paraginti konkurse dalyvauti virėjus, kurie randa laiko socialiniuose tinkluose dalytis garsių pasaulio virtuvės meistrų nuotraukų albumais, tačiau neturi laiko konkursams, kuriuose galėtų parodyti, ką iš tiesų sugeba“, – šiek tiek ironizuodamas sako p. Praspaliauskas.
Rezultatai nenustebino
Iššūkių konkurse netrūko – jo dalyviai per vadinamąją ringo užduotį per 3,5 val. turėjo paruošti ir išradingai pateikti laktovegetarinį užkandį su nesmulkintomis „bulgur“ kruopomis, pagrindinį patiekalą iš jautienos nugarinės ir desertą su ruduoju drėgnuoju cukrumi bei juoduoju šokoladu.
Konkursinius darbus vertino tarptautinė komisija – Serge’as Fery (Prancūzija), Svetlana Riškova (Latvija), Iulia Dragut (Rumunija), Kamilis Luhnas Skibinskis iš Austrijos. Techninis teisėjas – Stanislavas Kizenevičius (Lietuva).
Be skonių (iš 100 taškų – 40), buvo vertinamas darbo vietos parengimas, organizavimas (10 taškų), profesionalus paruošimas, laikantis šiuolaikinės kulinarijos reikalavimų (20 taškų), skoningas pateikimas, novatoriškumas (30 taškų).
Teisėjams dalyvių patiekalus pristačiusi ir iš arti konkurso užkulisius stebėjusi virtuvės meistrė, LRVVKA narė Liucija Makovska teigė, kad konkurse vyravo panašios tendencijos, kaip prieš dvejus metus, – paprastumą ir asketiškumą akcentuojančios skandinaviškos virtuvės principai derinti su sudėtingais molekulinės kulinarijos metodais. „Skystą azotą, jei neklystu, patiekalams naudojo visi konkurso prizininkai“, – sako p. Makovska. Be to, virėjams buvo privaloma gaminant panaudoti „iSi“ sifoną, kuris šaltus ar karštus skysčius prisotina oru ir suteikia jiems purumo.
Diktuoja madas
Vis dėlto p. Liucija įsitikinusi, kad ne naujųjų technologijų naudojimas darė įspūdį didelę darbo virtuvėje patirtį turintiems teisėjams iš užsienio, o sugebėjimai derinti produktus. „Ringo rungtyje labiausiai atsižvelgiama į patiekalo skonį – tai sudaro didžiąją vertinimo balų dalį. Nustebinti teisėjus galima sukuriant naujus, iš pirmo žvilgsnio neįprastus derinius. Deja, ragauti maisto man pačiai neteko, todėl patiekalus galėjau vertinti tik pagal išvaizdą, pateikimą“, – aiškina p. Liucija. Konkurso baigtis jos nenustebino – virtuvės meistrės manymu, Deivydas Praspaliauskas jau keletą metų diktuoja kulinarijos madas Lietuvoje, todėl neabejotinai vertas geriausio virėjo titulo.
Ne viename konkurse teisėjavusio LRVVKA nario p. Kizenevičiaus nuomone, šiais metais dėl titulo kovojo daug lygiaverčių varžovų, todėl p. Praspaliausko pranašumas nebuvo toks akivaizdus, kaip prieš 4 metus. „Konkurencija dėl 2 ir 3 vietų būtų dar didesnė, jei dalyviai nepamirštų į savo patiekalus įberti druskos ir pipirų“, – šypsosi p. Kizenevičius.
Teisėjams vadovavęs prancūzų virtuvės meistras p. Fery negailėjo komplimentų tiek nugalėtojui, tiek antros vietos laimėtojui: „Skirtingai nei kai kurie mano kolegos, Lietuvoje teisėjavau pirmą kartą, taigi lyginti šio renginio su praėjusiais negaliu. Kolegų manymu, konkurso lygis smarkiai paaugo. Tai, ką pamačiau, mane taip pat nustebino, ypač pirmosios ir antrosios vietos laimėtojai, išmanantys naujausias kulinarijos tendencijas, naudojantys molekulinės virtuvės metodus. Manau, konkurso nugalėtojas drąsiai galėtų varžytis ir tarptautiniuose konkursuose“, – sakė p. Serge’as.
Stažuosis Osle
Antrąkart per ketverius metus geriausio Lietuvos virėjo titulą laimėjęs p. Praspaliauskas ne sykį įvertintas ir tarptautiniais apdovanojimais. Vis dėlto į vieną svarbiausių kulinarijos konkursų – pasaulio virėjų čempionatu vadinamą „Culinary World Cup“ Liuksemburge – jis nevyks.
„Man liūdna, kad nedalyvausiu nacionalinėje komandoje. Iš pradžių buvau sutikęs dalyvauti, tačiau vėliau atsisakiau, nes pamačiau, kad nespėsiu pasirengti svarbiam labdaros renginiui, kuris vyko spalio gale“, – sakė p. Deivydas.
Antrą kartą iš eilės sidabro medalį laimėjęs Evaldas Juška, skirtingai nei jo mokytojas, dalyvauja konkursui „Culinary World Cup“ suburtoje nacionalinėje komandoje, kuri po poros savaičių vyks į Liuksemburgą. Po konkurso jo lauks kita kelionė – virėjas kelia sparnus į Norvegiją.
„Jei du kartus laimėjau antrą vietą, matyt, lygis nepakilo. Taigi reikia daryti išvadas. Kaip tik išvykstu trijų mėnesių stažuotės į Oslą, dirbsiu dviejų žvaigždučių „Michelin“ restorane. Jei seksis, liksiu ten ilgiau. Tikiuosi, kad įgysiu vertingos patirties, pasisemsiu naujų idėjų ir ateityje laimėsiu auksą“, – šypsodamasis planais dalijasi p. Evaldas.
Praėjusią savaitę parodų centre „Litexpo“ vyko ir daugiau kulinarijos konkursų: „Gastronomijos talentai“, „Jaunųjų virėjų komanda“, „Jaunieji gastronomijos talentai“, „Geriausias virėjas mokinys SUP“.
Kulinarijos ir konditerijos konkursų prizininkai
Geriausias Lietuvos virėjas
- I vieta Deivydas Praspaliauskas („1 dublis“)
- II vieta Evaldas Juška („Lauro lapas“)
- III vieta Artūras Tomaševičius („IDW Esperanza Resort“)
Gastronomijos talentai
ART klasė, gaminiai iš šokolado
- I vieta Regina Šemetienė (UAB „Rūta“)
- II vieta Kristina Valskienė (UAB „Rūta“)
- III vieta Roma Labanauskienė (UAB „Rūta“)
ART klasė, vestuviniai tortai 3 a. iki 6 kg:
- I vieta Raimonda Dacienė (UAB „Maxima LT“)
- II vieta Violeta Žukovskaja (UAB „Rimi Lietuva“)
- III vieta Edita Mažintienė (UAB „Seduja“)
Kulinarinio ART klasė, 4 rūšių vieno kąsnio užkandėlės 6 asm.
- I vieta Simona Malinauskienė (UAB „Mare Balticum“)
- II vieta Dalia Stankevičienė (UAB „Maxima LT“)
- III vieta Janina Naraškevičienė (UAB „Maxima LT“)
Jaunųjų virėjų komanda
- I vieta Nerijus Grublys ir Liubov Goroško (Klaipėdos turizmo mokykla)
- II vieta Aleksandras Buiko ir Tomas Versockas (Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykla)
- III vieta (Anastasija Grebniova ir Greta Jurštytė) (Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centras)
Jaunieji gastronomijos talentai
- I vieta Edita Laukaitytė (Klaipėdos turizmo mokykla)
- II vieta Simona Šarkūnaitė (Klaipėdos turizmo mokykla)
- III vieta Andra Petrošienė (Klaipėdos turizmo mokykla) ir Gyta Aukštuolytė (Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras)