Į Italiją – ragauti trumų
Baltųjų trumų festivalis San Miniate (Pizos provincija, Toskanos regionas) šiemet prasideda lapkričio 15 d., o baigsis gruodžio 8-ąją – šis senas Italijos miestas kiekvieną savaitgalį virs skonių laboratorija po atviru dangumi.
Festivalio metu Katedros aikštėje išdygsta dešimtys prekyviečių su baltaisiais trumais – vienu brangiausių produktų pasaulyje, o oras prisipildo lengvu česnakų aromatu – taip kvepia šie reti grybai. Trumų sezonas trumpas – nuo spalio iki gruodžio, o grybai išsilaiko sveiki apie 10 dienų. Todėl šis festivalis – reta galimybė paragauti šviežiausių ir skaniausių trumų.
Grybų medžioklė
Festivalis privilioja gurmanų iš viso pasaulio, nes tuo metu daugelis miesto restoranų siūlo patiekalų su baltaisiais trumais – jų deda į makaronų patiekalus, padažus, kremus, daugiaryžius. Grybai dažniausiai neapdorojami – žali trumai kur kas stipriau kvepia.
Kilogramas baltųjų trumų kainuoja apie 4.000 Eur, tačiau patiekalai su jais nėra ypatinga prabanga – grybų įtarkuojama visai nedaug, bet aromato ir skonio pakanka. Be to, festivalio metu restoranai sumažina patiekalų kainas, kad ir kaip neįtikimai tai skamba.
Festivalyje galima įsigyti ne tik baltųjų trumų, bet ir kitų Toskanos regioną garsinančių produktų – sūrių, dešrų, vyno, aliejaus. Veiksmas verda ne tik pagrindinėje aikštėje. Štai Dantės aikštėje veikia antikvariato turgus, Bastiono aikštėje – meno dirbinių ir amatų mugė. Visur skamba muzika, o geriausi pasaulio virėjai rungiasi smagiose kulinarinėse rungtyse. Be to, festivalio metu galima ir patiems paieškoti šių retų grybų – leistis į ekskursiją su patyrusiais šių grybų medžiotojais ir mokytais šunimis. Beje, San Miniato apylinkėse 1954 m. buvo rastas didžiausias baltasis trumas – svėrė apie 2,5 kg. Jis buvo padovanotas tuometiniam JAV prezidentui Dwightui Eisenhoweriui.
Daugiau informacijos apie festivalį rasite čia.
Išsirinkti nelengva
Lapkričio 15 d. Baenoje (Kordobos provincija Andalūzijoje) vyksta Alyvuogių ir alyvuogių aliejaus festivalis. Rytą alyvuogių sostinėje Baenoje reikėtų pradėti nuo sočių pusryčių Konstitucijos aikštėje – duonos su menke bei alyvuogių aliejumi, o paskui keliauti į triukšmingą mugę.
Verta pamatyti vadinamojo šaltojo spaudimo procesą, išklausyti paskaitą ir užsukti į Alyvuogių ir alyvuogių aliejaus muziejų, paskui nueiti į kulinarinį šou: virėjai papasakos, kaip ruošti su alyvuogių aliejumi, kad jo skonis geriausiai atsiskleistų.
Įspūdingiausias renginys – konkursas „Tapų kelias“. Festivalio metu miesto barai ir restoranai sudaro specialų valgiaraštį iš trijų užkandžių, kurių pagrindinė sudedamoji – alyvuogių aliejus. To, kuris sugebės suvalgyti po tris užkandžius visose maitinimo įstaigose, laukia prizas – 50 l puikaus alyvuogių aliejaus ir vakarienė dviem.
Daugiau informacijos — čia.
Viskas iš svogūnų
Kiekvieną ketvirtą lapkričio pirmadienį (šį kartą tai bus lapkričio 24-oji) Berno senamiestyje pasklinda apetitą keliantis svogūnų sriubos ir ką tik iškeptos duonos (taip pat su svogūnais) kvapas: prasideda Svogūnų turgus (vok. „Zibelemärit“). Be minėtosios sriubos ir duonos, šiame turguje galima paragauti svogūnų pyrago, svogūnų sūrio, svogūnų dešrelių ir t. t. Prekyvietėse apsčiai ir šviežių svogūnų – vietos ūkininkai atveža maždaug 50 t šio produkto. Jų prekyvietės lūžta nuo kasų, vainikų ir kitokių įdomių figūrų, suformuotų iš didelių svogūnų galvų. Be svogūnų, prekiaujama ir kitomis daržovėmis, keraminiais indais, tekstilės gaminiais, žaislais, papuošalais ir įvairiais suvenyrais.
Svogūnų turgus dirba nuo 6 val., nors iš tiesų atidaromas 4 val. Norint nusipirkti visko, kas geriausia, ir ramiai rinktis suvenyrus, reikėtų atvažiuoti 4–5 val. ryto, kol lankytojų dar nėra daug. Nuo 8 val. siaurus takus smalsuoliai ir pirkėjai užkemša, o nuo 9 val. į turgų ima važiuoti turistų autobusai.
Daugiau informacijos rasite čia.