Gastronomijos keliais
Lapkričio 6–8 d. „Litexpo“ rūmuose vyks svetingumo verslui skirta paroda „Baltshop. Balthotel. Baltgastro“ ir Baltijos maisto ir gėrimų mugė BAF.
„Nebėra šiandien užsieniečio svečio, kuris, atvykęs į Lietuvą, nebūtų supažindintas su tradicine mūsų virtuve, kaip ir nebėra turistinės programos, kuri neįtrauktų gastronominių ekskursijų. Žmogus pasaulį pažįsta ne tik per kultūrą, istoriją ar inovacijas, bet ir per kultūrą, istoriją ir inovacijas… virtuvėje“, – pirmąsyk vyksiančią Vilniaus gastronomijos savaitę pristato Nijolė Beliukevičienė, Vilniaus miesto savivaldybės Turizmo skyriaus vedėja.
Pasak jos, analogiškos gastronomijos savaitės Estijoje ir Latvijoje vyksta jau kurį laiką ir visada sulaukia svečių antplūdžio – staleliai rezervuojami žaibo greičiu, patekti kartais negali patys rengėjai. Renginio organizatorių teigimu, lietuviška virtuvė taip pat darosi vis modernesnė, unikalesnė, įdomesnė, ją pažinti nori vis daugiau mūsų šalies svečių.
Viskas po vienu stogu
Parodoje „Baltshop. Balthotel. Baltgastro“ ir Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF visa „culina mundi“ (pasaulio virtuvė) bus pristatyta po vienu stogu – joje dalyvaus Italijos prekybos rūmai ir Italijos ambasada, Lenkijos Respublikos ambasada, atstovai iš Čilės, Argentinos, Latvijos, Uzbekijos, gausybė kitų svečių iš Rytų ir Vakarų.
Pasak Jolantos Masiulienės, parodų ir kongresų centro „Litexpo“ parodų grupės vadovės, Baltijos maisto ir gėrimų mugės BAF virtuvės studijai šiemet diriguos svečias konditeris iš Italijos Piero Mazzei, be kurio, kaip sako patys italai, jų pasaulinio garso konditerijos mokykla tikriausiai visai neegzistuotų. Daugiau kaip 25 metų konditerijos ir dekoravimo patirties ir tūkstančiai vestuvinių tortų receptų – tai lobis, kuriuo dalinsis žymusis italas.
Be to, parodose vyks „Arbatos dienos“, veiks „Vyno kampas“, bendravimo ir diskusijų erdvė „Maisto žinovai pataria“. Pirmą kartą čia įsikurs kokybiškos namų aplinkos ir atsakingo vartojimo paroda-forumas „Eko Logika“.
Tarptautinį virtuvės kontekstą parodose bus galima pažinti ir stebint konkursus, kurių komisijose taip pat bus užsieniečių. „Geriausio Lietuvos virėjo“, „Geriausio jaunojo virėjo“ ir „Geriausio konditerio“ rinkimus vertins profesionalai iš Estijos, Latvijos, Bulgarijos, Rusijos, Suomijos, Italijos.
Šių metų parodoje „BaltShop.BaltHotel.BaltGastro 2014“ dalyvauja ir tarptautinės verslo įmonės, pristatysiančios kavinių, bistro, užkandinių įrangą, stalo serviravimo ir puošybos priemones, naujausius įrenginius, skirtus duonos kepykloms ir konditerijos cechams, taip pat – patalpų priežiūros priemones ir integruotas daugiafunkces paslaugas viešbučiams bei restoranams.