Klaipėdoje pradėtos ilgai lauktos statybos: iškils nauja alaus darykla

Apie šią investiciją „Švyturys – Utenos alus“ paskelbė dar 2015 m. vasarą. Naujosios craft (red. past. ne masinės gamybos alus) linijos statybos darbus buvo planuota pradėti pernai pavasarį, tačiau planų įgyvendinimas užtruko.
Rolandas Viršilas, „Švyturio – Utenos alaus“ generalinis direktorius, sako, jog procesai užtruko dėl daugybės išsamių archeologinių ir geologinių tyrimų, kurie atlikti siekiant suprojektuoti XIX-XX a. pradžios pramoninės paskirties pastatus menantį statinį.
Tačiau tai buvo ne vienintelė statybų darbus nukėlusi priežastis. Ponas Viršilas neslepia, jog dėl paskutiniu metu besitraukiančios alaus rinkos buvo minčių šios investicijos iš viso atsisakyti, tačiau po ilgų abejonių statybų vis tik nutarta imtis.
„Pernai rinka traukėsi apie 10%, šiemet prognozuojame, jog dėl politinių sprendimų, akcizų didinimo ji trauksis dar apie 20%. Turėsime daug iššūkių dėl to, bet mes tikime, kad įdomesnių skonių, išskirtinio alaus segmentas augs. Todėl norime virti mažų partijų išskirtinį alų, ir ši nauja darykla mums leis tai daryti”, – teigia p. Viršilas ir priduria, jog tai didžiausia bendrovės investicija per paskutinį dešimtmetį.
Aludaris teigia nesitikintis, jog ši investicija atsipirks per penkmetį ar dešimtmetį, nes šis projektas įgyvendinamas kitu tikslu: „Kaip minėjau, taikomės prie besikeičiančių vartotojų poreikių, norime turėti daugiau ir įvairesnių rūšių alaus, daugiau galimybių eksperimentuoti. Todėl šiuo atveju svarbiausias ne finansinis atsipirkimas.“
Derės prie senamiesčio architektūros
Jei statybos vyks sklandžiai, naujoji istorinį paveldą ir modernų industrinį stilių sujungsianti „Švyturio“ darykla duris atverti turėtų jau šių metų pabaigoje. 2500 kv. m. ploto pastatas išdygs Klaipėdos senamiestyje, Kūlių Vartų gatvėje, vietoj praėjusių metų pradžioje nugriauto sovietinės architektūros alaus daryklos administracinio pastato. Generalinis statybų rangovas UAB „Irdaiva“, techninę projekto priežiūrą atlieka UAB „Contestus“. Pastato projektinių pasiūlymų autorė – architektė Vida Mureikienė.
Rekonstruotoje darykloje vienu metu bus galima virti 18 skirtingų rūšių alų, o minimalus partijos dydis sieks 3.000 litrų. Šiuo metu Klaipėdos „Švyturio“ alaus darykloje verdama apie trys dešimtys skirtingų alaus rūšių.
Naujajame statinyje bus įrengta ne tik moderni gamybinė craft alaus linija, kurioje bus galima gyvai stebėti visą alaus gamybos procesą, bet ir komercinė erdvė. Joje įsikurs parduotuvė, restoranas, konferencijų ir degustacinės salės.
„Tai šiuolaikinis, industrinis statinys, tobulai derantis prie Klaipėdos veido ir mūsų norų“, – statybų pradžios ceremonijos metu pažymėjo p. Viršilas.
Jis kartu su Vytautu Grubliausku, Klaipėdos miesto meru, simboliškai į žemę įkasė alaus statinę su palinkėjimu ateities kartoms.
Ponas Grubliauskas teigė neabejojantis, kad rekonstruota darykla taps nauju, šiuolaikišku Klaipėdos akcentu: „Jau daugiau kaip du šimtmečius uostamiestį ir „Švyturį“ sieja glaudus bendradarbiavimas. O pačiame uostamiesčio centre esančios daryklos rekonstrukcija – tai dar vienas Klaipėdos aludarių indėlis miestui.“
Teigiama, kad istorinį ir architektūrinį uostamiesčio paveldą primins išskirtiniai naujo pastato bruožai – simbolinis švyturys, aukšti arkiniai langai ir raudonos plytos. Pastato kampe suprojektuotas ir bokštas su švyturiu. Daryklos lankytojai galės į jį pakilti liftu arba laiptais ir iš apžvalgos aikštelės apžvelgti Klaipėdos senamiesčio panoramą.