Vyno kamštis – tradicinis ar užsukamas
Pradėti reiktų nuo vis dar vyraujančios nuomonės, kad vynas be „tikro kamščio“ nėra toks geras, kaip užkimštas iš kamštinio ąžuolo žievės pagamintu tradiciniu kamščiu, be to, aliumininiais dangteliais užsukami tik pigūs vynai. Tačiau apie 30% rinkoje esančių vyno butelių šiais laikais užsukami būtent tokiais, o kai kurie vyno ekspertai užsukamųjų kamštelių ir natūralių kamščių varžybas vadina vienu didžiausių pokyčių vyno pasaulyje per pastaruosius 30 metų. Galima įtarti, kad ne be lašo ironijos.
Pasak Keitho Beaverso, skaitmeninės žiniasklaidos bendrovės „VinePair“ degustacijų vadovo ir „Wine 101“ podkastų vedėjo, užsukami kamštukai (arba dangteliai) yra neatsiejama šiuolaikinės vyno pramonės dalis. Nors korkinis kamštis atrodo romantiškesnis, kaip ir atkemšant butelį pasigirstantis su niekuo nesupainiojamas garsas, jis gali būti ir sugedusio vyno priežastis – vadinamoji kamščio yda, arba kamščio pelėsis, atsirandanti dėl įvairių priežasčių, užklumpa maždaug 5% visų kamščiais užkimštų vynų. Teoriškai ir praktiškai kamščio ydos neišvengia nė vienas vyndarys.
Žinios, vertos jūsų laiko
- Esminių naujienų santrauka kasdien
- Podkastai - patogu keliaujant, sportuojant ar tiesiog norint išnaudoti laiką produktyviau
- Manopinigai.lt - praktiški patarimai apie investavimą, realūs dienoraščiai