2024-08-01 20:05

Vyno kamštis – tradicinis ar užsukamas

Beatričės Laurinavičienės (VŽ) nuotr.
Beatričės Laurinavičienės (VŽ) nuotr.
Maždaug nuo XX a. pabaigos vyno entuziastai aršiai ginčijasi, koks kamštis – įprastas, dar vadinamas korkiniu, ar užsukamas – geriau tinka vyno buteliui. Britė Jancis Robinson, viena didžiausių vyno pasaulio autoritetų, atkreipia dėmesį, kad anksčiau buvo diskutuojama dėl to, kuris iš kamščių geriau tinka vynui. O dabar svarstoma, kuris iš jų yra ekologiškesnis ir palieka mažesnį CO2 pėdsaką.

Pradėti reiktų nuo vis dar vyraujančios nuomonės, kad vynas be „tikro kamščio“ nėra toks geras, kaip užkimštas iš kamštinio ąžuolo žievės pagamintu tradiciniu kamščiu, be to, aliumininiais dangteliais užsukami tik pigūs vynai. Tačiau apie 30% rinkoje esančių vyno butelių šiais laikais užsukami būtent tokiais, o kai kurie vyno ekspertai užsukamųjų kamštelių ir natūralių kamščių varžybas vadina vienu didžiausių pokyčių vyno pasaulyje per pastaruosius 30 metų. Galima įtarti, kad ne be lašo ironijos.

Pasak Keitho Beaverso, skaitmeninės žiniasklaidos bendrovės „VinePair“ degustacijų vadovo ir „Wine 101“ podkastų vedėjo, užsukami kamštukai (arba dangteliai) yra neatsiejama šiuolaikinės vyno pramonės dalis. Nors korkinis kamštis atrodo romantiškesnis, kaip ir atkemšant butelį pasigirstantis su niekuo nesupainiojamas garsas, jis gali būti ir sugedusio vyno priežastis – vadinamoji kamščio yda, arba kamščio pelėsis, atsirandanti dėl įvairių priežasčių, užklumpa maždaug 5% visų kamščiais užkimštų vynų. Teoriškai ir praktiškai kamščio ydos neišvengia nė vienas vyndarys.  

52795
130817
52791