Sūris kiša koją ES prekybos sutarčiai su Meksika

Publikuota: 2018-01-16
Ispaniškas mančego sūris. „Mattonstock“ nuotr.
Ispaniškas mančego sūris. „Mattonstock“ nuotr.

Meksikos vyriausybė siekia atnaujinti 2000-ųjų prekybos sutartį su Europos Sąjunga. Tačiau ginčas su Ispanija dėl teisių į mančego sūrio pavadinimą šiuos planus verčia atidėti.

Mančegas Ispanijoje gaminamas iš avies pieno ir yra toks pat neatsiejamas šalies simbolis, kaip gilėmis šeriamų bekonų mėsa, su vėjo malūnais kovojantis riteris ar servetėlėmis nuklotos užkandinių grindys, rašo „The Guardian“.

Meksikoje mančegu vadinamas švelnus karvės pieno sūris, kartais gaminamas pieną maišant su nebrangiu augaliniu aliejumi. Dažniausiai jis naudojamas sumuštiniams ir kaip meksikietiškų kesadilijų įdaras.

Šiuos sūrius vienija tik pavadinimas. Ispanijos gamintojai tvirtina, kad mančego pavadinimas yra nuoroda į sūrio kilmės vietą, ir reikalauja Meksikos kolegų savo gaminius vadinti kitaip.

Ismaelis Alvarezas de Toledo, Ispanijos mančego gamintojų bendruomenės prezidentas, įsitikinęs, kad tik iš Kastilijos ir La Mančos avių pieno gaminamas sūris vertas tokio vardo. O meksikietiškasis mančegas, anot Ispanijos atstovų, dažnai net išvaizda neprimenąs sūrio.

Mančegas ir tekila – ne tas pats?

Meksika pati labai rūpinasi pavadinimais, nurodančiais produkcijos, ypač alkoholinių gėrimų, kilmę. Geriausi pavyzdžiai – tekila bei meskalis (isp. Mezcal – Meksikoje gaminamas distiliuotas alkoholinis gėrimas iš agavos sulčių).

Bet sūrio rinkoje, anot Rene Fonsecos, Meksikos nacionalinių pieno gamintojų rūmų vadovo, svarbesni yra prekės ženklai, o ne bendriniai pavadinimai.

„Be to, ne kas kitas, o Ispanijos konkistadorai į Meksiką atvežė terminą „mančegas“, – teigia p. Fonseca.

Tačiau Ispanijos atsakas į tokius argumentus yra griežtas: teigiama, jog Meksikos gamintojai mėgina pasinaudoti ispaniško mančego reputacija siekdami ekonominės naudos, be to, jie esą klaidina pirkėjus Meksikoje, JAV ir kitose šalyse siūlydami jiems klastotę.

Ieško naujos rinkos

Mančegas tapo ne tik žodinio Meksikos ir Ispanijos konflikto priežastimi, bet ir privertė atidėti naujos ES ir Meksikos prekybos sutraties pasirašymą.

Meksikai prekyba su ES šiuo metu būtų labai svarbi, nes kol kas neaiški Laisvosios prekybos sutarties su Šiaurės Amerika ateitis.

Susitarimas su ES turėjo būti pasirašytas iki Kalėdų, tačiau Ispanijos pretenzijos dėl sūrio šiuos planus verčia atidėti.

Beje, konfliktas dėl mančego kyla ne pirmą kartą – prieš dešimtmetį Ispanijos vyriausybė griežtai kritikavo Belgiją, kurios vienas gamintojų rinkai tuo metu tiekė sūrio produktą „Queso Manchego“.

Žinote, ką norite žinoti?
Užsisakykite personalizuotą naujienlaiškį.
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Išleistas geriausių Vilniaus restoranų gidas 2

Kulinarinis turizmas tapo neatsiejama turizmo verslo dalimi: į išskirtinius restoranus žmonės keliauja...

Laisvalaikis
2019.04.24
Iš Bordo – geros žinios kolekcininkams 3

Balandis vyno pasaulyje – Bordo vyno mėnuo. Išankstinės 2018-ųjų derliaus Bordo prekybos metu per kelias...

Laisvalaikis
2019.04.22
P. Jurkevičius: Semiotikos pratybų – į spinteles ir šaldytuvą Premium 2

Negalėčiau garantuoti, kad Algirdas Julius Greimas būtų lindęs į šaldytuvą ieškoti semiotikos. Bet, tarkime,...

Verslo klasė
2019.04.22
Svarbiau ne veganizmo idėja, o maistas, kurį valgai 6

„Kai nusiperki naują mašiną, tai, neduok Dieve, kažko kito įpilti į baką. Ir į savo organizmą turime žiūrėti...

Laisvalaikis
2019.04.21
Virtuvės improvizacijos Madride: geros vietos pavalgyti

Madride metų laikas nėra labai svarbus – daugmaž visada čia rasi veikiančių lauko kavinių. Bet tikrasis...

Laisvalaikis
2019.04.15
Paskelbė pretendentus į 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašą 10

„Gero maisto akademija“ (GMA) paskelbė „30 geriausių restoranų“ rinkimų startą, o sykiu – trumpąjį 60-ies...

Paslaugos
2019.04.09
Tokijo restoranas 3D sušius parinks pagal žmogaus kūno mėginius 2

Norint patekti į restoraną „Sushi Singularity“ nepakaks paskambinti ir rezervuoti stalelio. Tokijuje nuo 2020...

Laisvalaikis
2019.04.07
Greitų pietų koncepciją eksportuos į Maskvą – planuoja atidaryti 50 restoranų Premium 11

Šešis pietų restoranus „iLunch“ sostinės verslo centruose valdanti UAB „Inovatyvūs restoranai“ suplanavo...

Paslaugos
2019.04.03

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau