Sūris kiša koją ES prekybos sutarčiai su Meksika

Publikuota: 2018-01-16
Ispaniškas mančego sūris. „Mattonstock“ nuotr.
Ispaniškas mančego sūris. „Mattonstock“ nuotr.

Meksikos vyriausybė siekia atnaujinti 2000-ųjų prekybos sutartį su Europos Sąjunga. Tačiau ginčas su Ispanija dėl teisių į mančego sūrio pavadinimą šiuos planus verčia atidėti.

Mančegas Ispanijoje gaminamas iš avies pieno ir yra toks pat neatsiejamas šalies simbolis, kaip gilėmis šeriamų bekonų mėsa, su vėjo malūnais kovojantis riteris ar servetėlėmis nuklotos užkandinių grindys, rašo „The Guardian“.

Meksikoje mančegu vadinamas švelnus karvės pieno sūris, kartais gaminamas pieną maišant su nebrangiu augaliniu aliejumi. Dažniausiai jis naudojamas sumuštiniams ir kaip meksikietiškų kesadilijų įdaras.

Šiuos sūrius vienija tik pavadinimas. Ispanijos gamintojai tvirtina, kad mančego pavadinimas yra nuoroda į sūrio kilmės vietą, ir reikalauja Meksikos kolegų savo gaminius vadinti kitaip.

Ismaelis Alvarezas de Toledo, Ispanijos mančego gamintojų bendruomenės prezidentas, įsitikinęs, kad tik iš Kastilijos ir La Mančos avių pieno gaminamas sūris vertas tokio vardo. O meksikietiškasis mančegas, anot Ispanijos atstovų, dažnai net išvaizda neprimenąs sūrio.

Mančegas ir tekila – ne tas pats?

Meksika pati labai rūpinasi pavadinimais, nurodančiais produkcijos, ypač alkoholinių gėrimų, kilmę. Geriausi pavyzdžiai – tekila bei meskalis (isp. Mezcal – Meksikoje gaminamas distiliuotas alkoholinis gėrimas iš agavos sulčių).

Bet sūrio rinkoje, anot Rene Fonsecos, Meksikos nacionalinių pieno gamintojų rūmų vadovo, svarbesni yra prekės ženklai, o ne bendriniai pavadinimai.

„Be to, ne kas kitas, o Ispanijos konkistadorai į Meksiką atvežė terminą „mančegas“, – teigia p. Fonseca.

Tačiau Ispanijos atsakas į tokius argumentus yra griežtas: teigiama, jog Meksikos gamintojai mėgina pasinaudoti ispaniško mančego reputacija siekdami ekonominės naudos, be to, jie esą klaidina pirkėjus Meksikoje, JAV ir kitose šalyse siūlydami jiems klastotę.

Ieško naujos rinkos

Mančegas tapo ne tik žodinio Meksikos ir Ispanijos konflikto priežastimi, bet ir privertė atidėti naujos ES ir Meksikos prekybos sutraties pasirašymą.

Meksikai prekyba su ES šiuo metu būtų labai svarbi, nes kol kas neaiški Laisvosios prekybos sutarties su Šiaurės Amerika ateitis.

Susitarimas su ES turėjo būti pasirašytas iki Kalėdų, tačiau Ispanijos pretenzijos dėl sūrio šiuos planus verčia atidėti.

Beje, konfliktas dėl mančego kyla ne pirmą kartą – prieš dešimtmetį Ispanijos vyriausybė griežtai kritikavo Belgiją, kurios vienas gamintojų rinkai tuo metu tiekė sūrio produktą „Queso Manchego“.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranai gręžiasi į pusryčiautojus – pajamos iš pusryčių išaugo dvigubai Premium 5

Lietuvoje daugėja pusryčiaujančiųjų ne namie, teigia restoranų ir kavinių valdytojai. Pusryčių segmentas...

Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4 22

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais...

Geriausio restorano šefas M. Praškevičius: pirmą kartą sėdžiu savo rogėse 3

Martynui Praškevičiui, Vilniuje veikiančių restoranų „Stebuklas“ ir „Džiaugsmas“ bendraturčiui, dainos...

Laisvalaikis
2018.07.04
Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona...

Laisvalaikis
2018.07.03
Prancūzijos mėsininkai vyriausybei skundžiasi dėl veganų išpuolių 17

Prancūzų mėsininkai savo šalies vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių...

Laisvalaikis
2018.07.01
Paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas 8

Pirmoji vieta 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše šiemet atiteko virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus...

Laisvalaikis
2018.06.28
30 geriausių Lietuvos restoranų: atskleista pusė vardų

Birželio 28-osios vakarą Gero maisto akademija (GMA) paskelbs visą 30-ies geriausių Lietuvos restoranų...

Laisvalaikis
2018.06.27

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau