Britų putojantys vynai kelia galvą prieš šampaną

Publikuota: 2017-01-14
Hambledono ūkio vynuogynas Hampšyre, pietinės Anglijos grafystėje.  
„decanter.com“ nuotr.
Hambledono ūkio vynuogynas Hampšyre, pietinės Anglijos grafystėje. „decanter.com“ nuotr.

2016 m. balandį Didžiosios Britanijos vyno ir spiritų prekybos asociacijos (Wine and Spirit Trade Association) atstovai, persikėlę per Lamanšą, pakvietė garbius prancūzų vyno autoritetus į akląją degustaciją. Joje, pasak telegraph.co.uk, pirmą kartą ekspertams teko aklai vertinti anglų putojančius vynus ir šampaną, suprantama, iš prancūzų Šampanės regiono.

Svetainėje pasakojama, jog „dauguma elitinių Prancūzijos vyno ekspertų“ buvo įsitikinę, kad ragauja ne JK putojančius, o Šampanės regione padarytus vynus. Negana to, ekspertų balsai lėmė, kad anglų gaminti gėrimai buvo paskelbti geresniais dviejose kategorijose iš trijų.

Pvz., devyni iš keturiolikos teisėjų nusprendė, kad 2009 m. derliaus putojantis vynas „Nyetimber“ (40 GBP) iš Sasekso grafystės yra geresnis nei 65 GBP kainuojantis „Billecart-Salmon Grand Cru“ šampanas. Kai 2011 m. „Gusborne Rose“ (37,99 GBP) susikovė su „Ayala, Rose Majeur NV“ iš Šampanės, devyni ekspertai balsavo už „Gusborne“, o septyni buvo įsitikinę, kad aklai degustuojamas angliškas putokšlis yra šampanas.

„Nesitikėjome tokios puikios degustacijos, – telegraph.co.uk cituoja Matthew Jukesą, britų vyno ekspertą ir rašytoją, organizavusį tą istoriniu vadinamą vakarą restorane „Juveniles“. – Visus tuos metus, kai rašau apie vyną, nebūčiau nė pagalvojęs, kad svarbiausi Prancūzijos gomuriai anglų putojantį vyną priims už šampaną. Tai nepaprastai jaudinantis dalykas.“

Britai visada mėgo vyną, tačiau tik pastaraisiais metais jų pačių vyno industrija pradėjo vešėti. Tiesa, kol kas ji ypač maža – skaičiuojama, kad teužima maždaug 1% visos JK parduodamo vyno rinkos.

Bet kuriuo atveju anglų putojantis kelia galvą. Vis labiau šylantis Anglijos klimatas ir kalkinis dirvožemis idealiai tinka „burbuliukams gaminti“, pagaliau ir patys prancūzai pradeda tai pripažinti, rašoma telegraph.co.uk.

Vienas jų – Ericas Rieweris, įtakingo „Gault Millau“ restoranų gido vyno degustuotojų komisijos pirmininkas. Jam pritaria šios komisijos narys Markas Williamsonas, 1980 m. Paryžiuje, Luvro pašonėje, atidaręs dabar visame pasaulyje žinomą barą „Willi’s Wine Bar“. Paklaustas, kaip dažnai patiekia angliško vyno Paryžiaus bankininkams, p. Williamsonas sako: jie būna priblokšti, sužinoję, kad tai, ką ragavo, yra ne šampanas.

Svetimšalio žvilgsniu

Šampano ekspertas Rytis Jurkėnas, britų žurnalo „Decanter“ pasaulinių vyno apdovanojimų teisėjas, sako, kad Anglija ilgą laiką išsiskyrė tuo, kad neturėjo „savo“ vyno, tad anglai buvo vadinami objektyviausiais vertintojais.

„Tačiau kai jie taip kalba apie savo putojantį, kartais to objektyvumo ir pasigendi“, – šypteli p. Jurkėnas. Anot jo, viena pagrindinių angliško vyno kilimo priežasčių yra ta, kad anglai noriai renkasi vietos produktus: „Po Prancūzijos Anglija yra daugiausia šampano išgerianti šalis, taigi dabar, kai atsirado galimybė turėti savo putojantį gėrimą, jis tampa populiarus.“

Nepasitikrinus kainų e. parduotuvėse, būtų galima manyti, kad britus vilioja geras vietos produktų kainos ir kokybės santykis, palyginti su šampanu arba putojančiais vynais iš Italijos ar Ispanijos. Tačiau p. Jurkėnas sako, kad jie nėra tokie jau pigūs – kaina panaši kaip „non vintage“ šampano: „Žinoma, prestige cuvee šampanas brangesnis. Tačiau prosecco 90% pigesnis už daugumą Anglijos vynų.“

Pono Jurkėno nuomonė nebūtinai sutampa su prancūzų ekspertų.

„Mano asmenine nuomone, angų putojančiųjų kokybė nėra pribloškianti. Esu ragavęs 2003 m., kurie visoje Europoje buvo itin karšti, „blanc de blanc“ vyno, kurio kokybė prilygo labai gero šampano (nepasakyčiau, kad pranoko pačių geriausių šampanų kokybę!), tačiau taip pat esu ragavęs ir daug tikrai nuviliančio“, – sako jis. Eksperto galva, iš dalies anglų putojantys vynai yra rinkodaros produktas.

„Britų rinka – labai didelė ir svarbi putojančiam vynui. „Taittinger“ gamintojas įžengė į Angliją su trenksmu įsigydamas 40 ha žemės vynuogynams ir taip sustiprino savo šampano pozicijas toje rinkoje. Jei kalbame apie vertinimą – TOP šampano ir putojančio vyno ekspertų Richardo Juhlino ir Nealo Martino sudarytuose geriausiųjų sąrašuose angliško putojančio vyno nerasime“, – kalba p. Jurkėnas.

Britų vynas ir skaičiai

Didėjantis angliškų vynų populiarumas nėra vienpusis reiškinys. Antai „Bloomberg“ agentūra neseniai pranešė, kad 2015 m. Anglijoje 40% padidėjo vynuogynų plotai. Tiesa, yra čia ir galų nuopelnų: jau minėta, kad šampano gamintoja milžinė „Taittinger“ įsigijo apie 40 ha Kento grafystėje ir užsimojo buvusį obelyną apsodinti vynuogėmis.

Apie 70% viso kiekio Anglijos putojančių vynų pagaminama Kente ir Sasekse, Pietvakarių Anglijos grafystėse, turinčiose panašų kalkinį dirvožemį kaip Prancūzijos Šampanės regionas.

Didžiosios Britanijos putojantieji daugiausia gaminami iš tų pačių vynuogių veislių, kaip ir šampanas, – daugiausia iš ‚Chardonnay‘, ‚Pinot Noir‘ ir ‚Pinot Meunier‘.

„The Guardian“ skaičiuoja, kad 2015 m. JK vynai įvairiose pasaulio varžybose gavo 365 apdovanojimus, iš jų 46 – aukso.

2014 m. šie skaičiai atitinkamai buvo 265 ir 25.

2014 ir 2015-uosius anglų vyndariai vadina rekordinio derliaus – tais metais vidutiniškai pagaminta po 5 mln. putojančio vyno butelių kasmet (palyginti, „Moet & Chandon“ – apie 30 mln. butelių kasmet). Tikimasi, kad iki 2020 m. JK putojančių vynų gamyba pasieks 10 mln. butelių per metus.

2016 m. anglai savo putojančio vyno eksportavo į 27 šalis, 2015 m. – į 19. Industrijos tikslas – iki 2020 m. eksportą padidinti dešimteriopai.

Anglų putojančio vyno pardavimai auga ir visoje Jungtinėje Karalystėje – 2016 m. „Marks & Spencer“ tinklas pardavimus padvigubino. Kitas prekybos tinklas „Waitrose Ltd.“ skelbiasi putokšlio pardavimus padidinęs 50%.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Kavos krizė: nukritus pupelių kainoms, ieško sprendimo, kaip išsaugoti industriją Premium 2

Dėl rekordinio derliaus nukritus kavos pupelių kainai, pasaulį gali ištikti kavos krizė – daugybei augintojų...

Pramonė
2019.07.17
Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29
Artimos ateities mėsa – iš mėgintuvėlio Premium 9

Savaitgalį grilyje čirškinant kepsnius, sunku įsivaizduoti, kad jau 2040 m. didžioji dalis pasaulyje...

Laisvalaikis
2019.06.28
Finišas pasiektas: paskelbti 30 geriausių Lietuvos restoranų 1

„Gero maisto akademijos“ (GMA) rengiami geriausių Lietuvos restoranų rinkimai birželio 27-osios vakarą išėjo...

Laisvalaikis
2019.06.27
Z karta maitinasi kitaip 7

Tūkstantmečio karta iš meniu paraščių į topus ištraukė bolivinę balandą, skrebutį su avokadu ir visą maistą...

Laisvalaikis
2019.06.27
Paskelbti geriausi pasaulio restoranai 7

Singapūre birželio 25-osios vakarą paskelbtas 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašas „The World’s 50...

Laisvalaikis
2019.06.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau