Šparagų sezonas tęsiasi iki Joninių

Lietuvos laukuose auginamų šparagų – pirmųjų pavasario daržovių – sezonas baigiasi maždaug apie Jonines. Parduotuvėse atvežtinių rasi beveik kiaurus metus, dažniausiai tai – žalieji šparagai; pavasarį greta jų atsiranda ir baltųjų. Tai tie patys smidrai, tik auginami šiek tiek kitaip. Virtuvės meistras Egidijus Lapinskas kita proga VŽ aiškino, kad baltiesiems augintojai neleidžia išlįsti į saulę – ūgliai vis apkasami žemėmis, o kai užauga reikiamo dydžio, atkasami ir nupjaunami. Dėl šios priežasties baltieji smidrai storesni – žalieji auga saulėje, tad kuo greičiau stiebdamiesi į ją nespėja sustorėti.
Skirtingų spalvų šparagų ir skoniai šiek tiek kitokie, skiriasi jų tekstūra – žalieji minkštesni už baltuosius, bet pastarieji intensyvesnio skonio. Šparagams galioja ta pati taisyklė kaip visiems maisto produktams – kuo šviežesni, tuo skanesni. Šparagų šviežumo koeficientas – jų traškumas.
„Jeigu šparagas lengvai susilenkia iki „V“ raidės ir neperlūžta, tokį palikite gulėti lentynoje. Švieži šparagai taip paprastai nesilanksto – tai tvirta daržovė“, – mokė virtuvės meistras.
Paprasti deriniai
Smidrų paruošimo būdų daug – galima juos kepti orkaitėje, keptuvėje ar garuose, bet dažniausiai jie dedami į puodą. Nepatyrusiems šeimininkams virtuvės meistrai pataria prieš dedant augalus į puodą surišti juos ryšeliais – traukiami iš puodo jie ne taip greit sulūš. Virti juos patariama nedideliame kiekyje pasūdyto vandens, su trupučiu cukraus. Į vandenį galima įspausti šiek tiek citrinos, kai kurie profesionalai deda ir sviesto.
Ne mažiau gardūs šparagai paruošiami ir orkaitėje. Tai paprasta: daržoves išdėlioji skardoje, negailėdamas palaistai alyvuogių aliejumi, pasūdai, pabarstai šviežiai maltais pipirais, sumeti kelias skilteles česnako – jo geriau nepadauginti, kad neužmuštų šparagų skonio, ir kepi.
Šparagams išvirti ar iškepti užtenka 10–15 min., jei patinka kietesni – dar trumpiau. Verdant ar kepant reikia atsižvelgti ir į ūglių storumą. Verta prisiminti, kad žalieji šparagai subliūkšta greičiau nei baltieji.
Ištraukus daržoves iš puodo ar orkaitės, jas galima pašlakstyti trupučiu alyvuogių aliejaus (jei daržovės virtos), citrinų sulčių, balzaminiu actu ar užberti tarkuoto parmezano ir patiekalas paruoštas.
Kuo paprasčiau – tai vienintelė taisyklė gaminant valgius iš šparagų. Daržovės vertinamos už savitą švelnų skonį, o įmantrūs priedai ir pagardai netrunka jį užgožti.
Vienas iš tradicinių derinių – ūgliai su garstyčių padažu ir šonine. Klasikiniu patiekalu p. Lapinskas vadina šparagus su olandišku padažu (riebus padažas iš sviesto, kiaušinių trynių, citrinų sulčių ir prieskonių) ir virtomis bulvėmis. Vokiečiai šį valgį pagardina ir kelių rūšių kumpiu – virtu ir šaltai rūkytu.
Apskirtai šparagai mėgsta padažus. Prie jų ypač tinka kiaušininiai padažai: minėtasis olandiškas, panašiai ruošiamas Bearno padažas, baltojo vyno su grietinėlė ar sūrio (tik ne pelėsinio, o lengvesnio) padažai.
„Šparagų siūlyčiau prie veršienos, kiaulienos išpjovos, paukštienos – prie lengvesnės mėsos. Nerekomenduočiau jų prie žvėrienos patiekalų – tokiai mėsai ši daržovė per „silpna“ ir apskritai šie produktai nelabai dera. Užtat šparagai tinka prie menkių, garintų lašišų, otų“, – pataria p. Lapinskas.
Savaitgalio receptai
Šparagai su mėtomis ir žaliosiomis citrinomis Reikės:Ryšelio šparagų
Alyvuogių aliejaus
Druskos, pipirų
Poros šaukštų žaliųjų citrinų šviežių sulčių
Šaukšto smulkiai sukapotų arba grūstuvėje sutrintų šviežių mėtų
Aliejų įkaitinkite keptuvėje, sudėkite į jį nesmulkintus šparagus, pagal skonį pasūdykite, pabarstykite pipirais ir kepkite apie 5 minutes, kol sušils ir šiek tiek suminkštės.
Išdėlioję daržoves lėkštėje pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite mėtomis.
Orkaitėje kepta lašiša su šparagais ir bulvėmis Reikės:Lašišos gabalėlių su oda (tiek, kiek valgytojų)
Bulvių (kai užaugs šviežios, galima ir neskusti)
Ryšelio šparagų
Alyvuogių aliejaus
Sukapotų šviežių krapų
Citrinos žievelių
Poros smulkiai sukapotų česnako skiltelių
Druskos, pipirų
VERSLO TRIBŪNA
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Į didelį, gilų kepimo indą sudėkite perpus arbe, jei didelės, į ketvirčius supjaustytas bulves, apipilkite jas aliejumi. Šaukite bulves į orkaitę maždaug 10–12 minučių, paskui apverskite ir kepkite dar apie 10 min.
Dubenyje sumaišykite pasmulkintus (į 2 ar 3 dalis) šparagus, kapotus krapus, citrinos žieveles, česnakus, druską ir pipirus pagal skonį. Daržoves sudėkite į kepimo indą prie bulvių.
Sykiu su šparagais sudėkite ir lašišos gabalus.
Viską kepkite apie 10–15 minučių, arba kol iškeps žuvis.
Prieš patiekiant, žuvies odą galima nulupti.
Valgį apibarstykite šviežiais krapais, patiekite su citrinos skiltele.