Senojoje „Švyturio“ darykloje gamyba sustojo, laukiama naujosios starto

Publikuota: 2018-01-02
Bendrovės nuotr.
Bendrovės nuotr.

Sausio 2 d. Klaipėdos „Švyturio“ alaus darykloje oficialiai nebeliko nei vieno darbuotojo, praneša AB „Švyturys“ profesinė sąjunga. Tačiau UAB „Švyturys–Utenos alus“ atstovai teiginį, jog „Švyturyje“ neliko nei vieno darbuotojo, vadina melagingu ir sako, kad darbuotojai bus perkelti į naują įmonę „Švyturys Brewery“.

„Nuo sausio 2-osios nutrūksta 233 metus skaičiuojančios „Švyturio“ alaus daryklos istorija“, – išplatintame pranešime teigia Raimondas Tamošauskas, AB „Švyturys“ profesinės sąjungos komiteto pirmininkas.

Pasak jo, iki š.m. sausio Klaipėdos „Švyturio“ darykloje dar dirbo 35 žmonės. Tačiau nuo sausio 2 d. jų visų nebeliko, daliai personalo – 20 žmonių – buvo pasiūlyta pereiti dirbti į greta senosios daryklos kylančią naująją, kurią valdo UAB „Švyturys Brewery“, likusieji darbuotojai atleisti. Gamyba Klaipėdos darykloje nebevyksta.

Ponas Tamošauskas pabrėžia, kad su atleidžiamais darbuotojais „Švyturys–Utenos alus“ atsiskaitė sąžiningai.

Vadovaujantis kolektyvine sutartimi, jiems išmokėtos didesnės išeitinės, nei numato senasis Darbo kodeksas, o priešpensinio amžiaus žmonėms, tiems, kas turi vaikų, ilgą stažą ir pan. pridėta ir papildomų išmokų.

„Tiesiog įsimintinas pats faktas, kad sausio 2 d. yra paskutinė „Švyturio“ gamyklos gyvavimo diena. Po šios dienos „Švyturio“ gamykla Klaipėdoje nustoja egzistavusi“, – teigia profsąjungos vadovas.

1784 m. įkurta Klaipėdos „Švyturio“ alaus darykla yra seniausia Lietuvoje darykla.

Užtikrina – „Švyturys“ niekur nedingsta

Su tokiais profsąjungos vadovo teiginiais nesutinka Dainius Smailys, „Švyturio-Utenos alaus“ (ŠUA) korporatyvinių reikalų direktorius. Jis pabrėžia, kad Klaipėdos „Švyturio“ darykla „yra ir bus ten, kur ji ir buvo įkurta 1784 metais – Kulių vartų kvartale Klaipėdoje“.

Ponas Smailys pasakoja, kad šiuo metu vyksta „Švyturio“ alaus daryklos rekonstrukcija, kurioje dalyvauja ir JAV „craft“ alaus gamintoja „Brooklyn Breweries“.

nuotrauka::1right

„Siekiant suderinti investicijų finansinius srautus ir vėliau valdyti naująjį kompleksą, yra įkurta nauja bendrovė „Švyturys Brewery“, kuriai perduodamas visas „Švyturio“ daryklos gamybos valdymas. Į šią naująją bendrovę bus perkelti ir „Švyturio“ darbuotojai, todėl pasakymas, kad „Švyturyje“ neliko nei vieno darbuotojo, yra melagingas – jie darbuojasi naujoje bendrovėje „Švyturys Brewery“. Į naująją gamybos liniją investuojama 7 mln. Eur ir tikrai ne tam, kad ji stovėtų be darbo. Šiuo metu baigiami naujojo korpuso statybos darbai ir prasidės gamybinių įrenginių derinimas. Atidarymą planuojame pavasarį“, – teigia p. Smailys.

Rolandas Viršilas, ŠUA generalinis direktorius, VŽ paaiškino, kad šiuo metu Klaipėdos darykos darbuotojai ir toliau yra ŠUA darbuotojai, o bendrovėje „Švyturys Brewery“ jie pradės dirbti pavasarį, kai ši pradės realią veiklą.

„Švyturys Brewery“ yra bendra JAV aludarės „Brooklyn Brewery“ ir „Švyturio–Utenos alaus“ akcininkės „Carlsberg Group“ įmonė. Jį įregistruota praėjusių metų rugpjūtį ir šiuo metu turi vieną darbuotoją.

Per 2017-uosius metus „Švyturio–Utenos alaus“ darbuotojų skaičius sumažėjo 46 – nuo 413 iki 367, rodo „Creditinfo“ pateikiami „Sodros“ duomenys.

Ką gamins Klaipėdoje

Pasak p. Smailio, Klaipėdoje nuo šiol bus koncentruota „Švyturio tradicinės kolekcijos“ alaus rūšių bei vadinamojo „craft“, „Raudonų plytų“ išskirtinio skonio alaus gamyba.

nuotrauka::2right

„Virsime ir visiškai naujas alaus rūšis, kurias kursime bendradarbiaudami su „Brooklyn“. Naujojoje linijoje galima gaminti mažesnes partijas, tačiau daug didesnį asortimentą – vienu metu iki 18 skirtingų alaus rūšių. Išliks ir „Švyturio“ pasididžiavimas – horizontaliojo brandinimo alaus rūsiai, kuriuose galima alų brandinti statinėse. „Švyturio“ alus buvo ir bus verdamas Klaipėdoje, tad mūsų profesinių sąjungų vadovams nederėtų klaidinti žmonių melagingais teiginiais“, – sako p. Smailys.

Jis priduria, kad dalis „Švyturio“ alaus rūšių yra ir dabar verdama Utenoje ir tai nėra paslaptis.

Permainos neišvengiamos

Anot bendrovės atstovo, gamybos pajėgumų pokyčiai yra neišvengiami taip sparčiai krentant alaus rinkai.

„Deja, pokyčius diktuojame ne mes, o Seimas, nutaręs daugiau kaip dvigubai pakelti alui taikomus akcizo mokesčius ir nukreipęs pirkėjus į Latviją bei Lenkiją. Todėl per pastaruosius trejus metus alaus rinka susitraukė daugiau kaip 25% ir tokie gamybiniai pajėgumai, kuriuos turėjome iki šiol, tapo nereikalingi. Vienintelė alaus kategorija, kuri Lietuvoje auga – tai vadinamasis „craft“ alus, tad Klaipėdą ir matome kaip „craft“ alaus gamybos centrą“, – aiškina p. Smailys.

Jis primena, kad „Švyturio“ darykla nuo jos atidarymo 1784 metais iki šių dienų nuolat keitėsi – keitėsi jos dydis, pavadinimas, savininkai, technologijos ir t.t.

„Tačiau ji buvo ir bus aukščiausio meistriškumo ir kokybės alaus gamintoja. Didžiuojamės tęsdami šią tradiciją ir užtikriname, kad tikrai dar per anksti dėti tašką „Švyturio“ istorijoje. Dar ne šį šimtmetį“, – kalba p. Smailys.

Didžiausios Lietuvos aludarės „Švyturio-Utenos alaus“ pajamos 2016 m. buvo 124,7 mln. Eur, – 2% mažesnės nei 2015 m., kai jos sudarė 127,6 mln. Eur. 2016 m. buvo patirtas 5,8 mln. Eur grynasis nuostolis, kai 2015 m. pelnas siekė 1,5 mln. Eur, rodo „Creditinfo“ pateikiami Registrų centro duomenys.

FOTOGALERIJA 2017 01 31 pradėta „Švyturio“ craft alaus daryklos rekonstrukcija (14 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
E. cigaretės, kaip elektromobiliai, ir traukia, ir baido investuotojus 1

„Philip Morris International“, didžiausios pasaulyje tabako bendrovės, akcijos biržoje ketvirtadienį...

Rinkos
2018.04.21
Ekologiški produktai: paklausa skatina gamybą Premium

Susidomėjimas sveika gyvensena ir mados augina ekologiškų maisto produktų paklausą. Bet tendencijos skiriasi:...

Agroverslas
2018.04.20
Darželiuose ir mokyklose neliks rūkytos mėsos, patiekalų džiuvėsėliuose, dalies padažų 1

Nuo rugsėjo įsigalios naujos vaikų maitinimo taisyklės: darželiuose ir mokyklose negalės būti siūloma pieno...

Agroverslas
2018.04.19
Internetinei prekybai ekologiškais produktais – nauji reikalavimai

Norintiems ekologiškais maisto produktais prekiauti nuotoliniu būdu, įsigalioja nauji reikalavimai. Balandžio...

Agroverslas
2018.04.19
Latvijos „Maximose“ neliks „Borjomi“ 15

Šiandien išplatintame pranešime „Maxima Latvija“ skelbia apie nutraukiamą sutartį su Gruzijos mineralinio...

Ekologiško pieno rinka plečiasi: daugiau moka ir perdirbėjai, ir pirkėjai 2

Ekologiškų pieno produktų rinka Lietuvoje plečiasi. Tokių gaminių pagaminama vis daugiau. Anksčiau ekologiškų...

Agroverslas
2018.04.16
JAV – salmoneliozės protrūkis: iš rinkos pašalinta 207 mln. kiaušinių

Amerikoje apie 207 mln. kiaušinių, tiektų vienos fermos Šiaurės Karolinoje, buvo pašalinti iš rinkos.

Agroverslas
2018.04.16
Skaitmeninė maisto pramonė: į „blockchain“ jau sujungė ir vištas

Prancūzijos prekybos tinklas „Carrefour“ savo vartotojams siūlo „vištas su istorija“ – pasitelkusi...

Agroverslas
2018.04.14
EK kyla į kovą su nesąžiningos prekybos praktikomis

„Mažesni veiklos vykdytojai, tarp jų ir ūkininkai, kenčia nuo kitų grandinės partnerių taikomos nesąžiningos...

Agroverslas
2018.04.13
EK nori drausti dvejopos kokybės maisto produktus, gamintojai nežino, kas tai yra Premium

Europos Komisija pristatė pasiūlymą, kuriuo siekiama Bendrijoje uždrausti dvejopos kokybės maisto produktus,...

Agroverslas
2018.04.13
Per ketvirtį Lietuvoje sulaikytos 66 t nesaugių maisto produktų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) per pirmąjį šių metų ketvirtį dėl įvairių neatitikimų...

Agroverslas
2018.04.12
Padažų gamintojai šoka pagal sveikos gyvensenos madas Premium

Ekologijos ir sveikos gyvensenos mados palietė ir padažų sektorių – parduotuvėse jau galima įsigyti ir...

Agroverslas
2018.04.12
EK siekia uždrausti dvejopos kokybės maisto produktus

Europos Komisija (EK) trečiadienį pateikė pasiūlymą dėl Naujų galimybių vartotojams dokumentų rinkinio,...

Agroverslas
2018.04.12
EK imasi veiksmų dėl maisto švaistymo

Iki 2030 m. iššvaistymo maisto kiekius sumažinti dvigubai – tokį įsipareigojimą prisiėmė Europos Sąjungos...

Agroverslas
2018.04.10
„Lidl“ mažina leistiną pesticidų likučių kiekį savo asortimente 7

Prekybos tinklas „Lidl Lietuva“ paskelbė vaisių ir daržovių asortimento pirkimų strategiją. Viena iš...

Agroverslas
2018.04.10
Suirutė Europos cukraus rinkoje: išgyvens tik stipriausieji 1

Iš gamybos kvotų kokono „išvaduoti“ Europos cukraus gamintojai dabar kovoja, kad galėtų išgyventi...

Agroverslas
2018.04.10
T. Barštys: turėsime vieną pajėgiausių įmonių Europoje 9

Alytaus savivaldybei du sklypus Pramonės parke išnuomojus AB „Kauno grūdai“, netrukus prasidės greitai...

Pramonė
2018.04.09
Verslas su japonais: pasitiki, bet pakontroliuoja 1

Nuo importo priklausoma Japonijos maisto pramonė Lietuvos įmonėms – saldus kąsnis, nors nelengvai...

Agroverslas
2018.04.07
Japonijos IKEA lankytojai bus maitinami lietuviška sriuba 2

Bendrovė „Auga Group“ sutarė dėl bendradarbiavimo su prekybos tinklu IKEA – Japonijoje esančių parduotuvių...

Agroverslas
2018.04.06
Dėl sveikesnio produkto „Nestle“ pakeitė naudojamo cukraus struktūrą 1

„Nestle“ pranešė, kad nuo šiol jos gaminamuose batonėliuose „Milkybar Wowsomes“ bus 30% mažiau cukraus nei...

Agroverslas
2018.04.04

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau