Senojoje „Švyturio“ darykloje gamyba sustojo, laukiama naujosios starto

Publikuota: 2018-01-02
Bendrovės nuotr.
Bendrovės nuotr.

Sausio 2 d. Klaipėdos „Švyturio“ alaus darykloje oficialiai nebeliko nei vieno darbuotojo, praneša AB „Švyturys“ profesinė sąjunga. Tačiau UAB „Švyturys–Utenos alus“ atstovai teiginį, jog „Švyturyje“ neliko nei vieno darbuotojo, vadina melagingu ir sako, kad darbuotojai bus perkelti į naują įmonę „Švyturys Brewery“.

„Nuo sausio 2-osios nutrūksta 233 metus skaičiuojančios „Švyturio“ alaus daryklos istorija“, – išplatintame pranešime teigia Raimondas Tamošauskas, AB „Švyturys“ profesinės sąjungos komiteto pirmininkas.

Pasak jo, iki š.m. sausio Klaipėdos „Švyturio“ darykloje dar dirbo 35 žmonės. Tačiau nuo sausio 2 d. jų visų nebeliko, daliai personalo – 20 žmonių – buvo pasiūlyta pereiti dirbti į greta senosios daryklos kylančią naująją, kurią valdo UAB „Švyturys Brewery“, likusieji darbuotojai atleisti. Gamyba Klaipėdos darykloje nebevyksta.

Ponas Tamošauskas pabrėžia, kad su atleidžiamais darbuotojais „Švyturys–Utenos alus“ atsiskaitė sąžiningai.

Vadovaujantis kolektyvine sutartimi, jiems išmokėtos didesnės išeitinės, nei numato senasis Darbo kodeksas, o priešpensinio amžiaus žmonėms, tiems, kas turi vaikų, ilgą stažą ir pan. pridėta ir papildomų išmokų.

„Tiesiog įsimintinas pats faktas, kad sausio 2 d. yra paskutinė „Švyturio“ gamyklos gyvavimo diena. Po šios dienos „Švyturio“ gamykla Klaipėdoje nustoja egzistavusi“, – teigia profsąjungos vadovas.

1784 m. įkurta Klaipėdos „Švyturio“ alaus darykla yra seniausia Lietuvoje darykla.

Užtikrina – „Švyturys“ niekur nedingsta

Su tokiais profsąjungos vadovo teiginiais nesutinka Dainius Smailys, „Švyturio-Utenos alaus“ (ŠUA) korporatyvinių reikalų direktorius. Jis pabrėžia, kad Klaipėdos „Švyturio“ darykla „yra ir bus ten, kur ji ir buvo įkurta 1784 metais – Kulių vartų kvartale Klaipėdoje“.

Ponas Smailys pasakoja, kad šiuo metu vyksta „Švyturio“ alaus daryklos rekonstrukcija, kurioje dalyvauja ir JAV „craft“ alaus gamintoja „Brooklyn Breweries“.

nuotrauka::1right

„Siekiant suderinti investicijų finansinius srautus ir vėliau valdyti naująjį kompleksą, yra įkurta nauja bendrovė „Švyturys Brewery“, kuriai perduodamas visas „Švyturio“ daryklos gamybos valdymas. Į šią naująją bendrovę bus perkelti ir „Švyturio“ darbuotojai, todėl pasakymas, kad „Švyturyje“ neliko nei vieno darbuotojo, yra melagingas – jie darbuojasi naujoje bendrovėje „Švyturys Brewery“. Į naująją gamybos liniją investuojama 7 mln. Eur ir tikrai ne tam, kad ji stovėtų be darbo. Šiuo metu baigiami naujojo korpuso statybos darbai ir prasidės gamybinių įrenginių derinimas. Atidarymą planuojame pavasarį“, – teigia p. Smailys.

Rolandas Viršilas, ŠUA generalinis direktorius, VŽ paaiškino, kad šiuo metu Klaipėdos darykos darbuotojai ir toliau yra ŠUA darbuotojai, o bendrovėje „Švyturys Brewery“ jie pradės dirbti pavasarį, kai ši pradės realią veiklą.

„Švyturys Brewery“ yra bendra JAV aludarės „Brooklyn Brewery“ ir „Švyturio–Utenos alaus“ akcininkės „Carlsberg Group“ įmonė. Jį įregistruota praėjusių metų rugpjūtį ir šiuo metu turi vieną darbuotoją.

Per 2017-uosius metus „Švyturio–Utenos alaus“ darbuotojų skaičius sumažėjo 46 – nuo 413 iki 367, rodo „Creditinfo“ pateikiami „Sodros“ duomenys.

Ką gamins Klaipėdoje

Pasak p. Smailio, Klaipėdoje nuo šiol bus koncentruota „Švyturio tradicinės kolekcijos“ alaus rūšių bei vadinamojo „craft“, „Raudonų plytų“ išskirtinio skonio alaus gamyba.

nuotrauka::2right

„Virsime ir visiškai naujas alaus rūšis, kurias kursime bendradarbiaudami su „Brooklyn“. Naujojoje linijoje galima gaminti mažesnes partijas, tačiau daug didesnį asortimentą – vienu metu iki 18 skirtingų alaus rūšių. Išliks ir „Švyturio“ pasididžiavimas – horizontaliojo brandinimo alaus rūsiai, kuriuose galima alų brandinti statinėse. „Švyturio“ alus buvo ir bus verdamas Klaipėdoje, tad mūsų profesinių sąjungų vadovams nederėtų klaidinti žmonių melagingais teiginiais“, – sako p. Smailys.

Jis priduria, kad dalis „Švyturio“ alaus rūšių yra ir dabar verdama Utenoje ir tai nėra paslaptis.

Permainos neišvengiamos

Anot bendrovės atstovo, gamybos pajėgumų pokyčiai yra neišvengiami taip sparčiai krentant alaus rinkai.

„Deja, pokyčius diktuojame ne mes, o Seimas, nutaręs daugiau kaip dvigubai pakelti alui taikomus akcizo mokesčius ir nukreipęs pirkėjus į Latviją bei Lenkiją. Todėl per pastaruosius trejus metus alaus rinka susitraukė daugiau kaip 25% ir tokie gamybiniai pajėgumai, kuriuos turėjome iki šiol, tapo nereikalingi. Vienintelė alaus kategorija, kuri Lietuvoje auga – tai vadinamasis „craft“ alus, tad Klaipėdą ir matome kaip „craft“ alaus gamybos centrą“, – aiškina p. Smailys.

Jis primena, kad „Švyturio“ darykla nuo jos atidarymo 1784 metais iki šių dienų nuolat keitėsi – keitėsi jos dydis, pavadinimas, savininkai, technologijos ir t.t.

„Tačiau ji buvo ir bus aukščiausio meistriškumo ir kokybės alaus gamintoja. Didžiuojamės tęsdami šią tradiciją ir užtikriname, kad tikrai dar per anksti dėti tašką „Švyturio“ istorijoje. Dar ne šį šimtmetį“, – kalba p. Smailys.

Didžiausios Lietuvos aludarės „Švyturio-Utenos alaus“ pajamos 2016 m. buvo 124,7 mln. Eur, – 2% mažesnės nei 2015 m., kai jos sudarė 127,6 mln. Eur. 2016 m. buvo patirtas 5,8 mln. Eur grynasis nuostolis, kai 2015 m. pelnas siekė 1,5 mln. Eur, rodo „Creditinfo“ pateikiami Registrų centro duomenys.

FOTOGALERIJA 2017 01 31 pradėta „Švyturio“ craft alaus daryklos rekonstrukcija (14 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Brexit“: kaip keisis prekyba lietuviškais produktais JK

Iki oficialaus Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) likus mažiau nei dvejiems...

Pramonė
2019.02.19
„Arimex“ įkūrėjas A. Jurskis: jau nebesvarbu, ar įmonė uždirbs 4, ar 6 mln. Eur Premium 28

Prieš penkerius metus nuo verslo valdymo atsitraukęs Arnas Jurskis, riešutais ir džiovintais vaisiais...

Pramonė
2019.02.19
Estijos „BaltCap“ leista perimti „Sveikų produktų“ ir „Bio Salos“ kontrolę

Konkurencijos taryba leido vykdyti koncentraciją Estijos bendrovei „BaltCap“ netiesiogiai per fondą „BaltCap...

Pramonė
2019.02.18
„Coca-cola“ 2019 m. prognozės – ne optimistiškos

„Coca-cola“, prognozuodama, kaip seksis šiemet, nėra nusiteikusi optimistiškai – dėl globalaus ekonomikos...

Pramonė
2019.02.18
EK: produktai su pluoštinių kanapių ekstraktais negali būti tiekiami rinkai

Europos Komisija (EK) paskelbė, kad pluoštinės kanapės ekstraktai ir iš jų gauti produktai, kurių sudėtyje...

Pramonė
2019.02.14
Verslo idėją parsivežė iš JAV: lietuviai nustemba, bet valgomas puokštes perka Premium

Į nematytą produktą pirkėjai žiūri atsargiai, todėl UAB „Vaisiai ir šokoladas“ pasirinko kiek neįprastą...

Gazelė
2019.02.11
„Žuvies pašto“ istorija: susitelkė į filė, o klesti šamo plėšiko kotletai Premium 2

Vartotojai nori skirti mažiau laiko maistui ruošti, bet valgyti kokybiškai. Todėl augintojai kuria naujus...

Gazelė
2019.02.11
Kaip įsitvirtinti perpildytoje rinkoje: kepyklų įkūrėjų patirtis 1

Kuo didesnė konkurencija, tuo labiau išlošia pirkėjas, nes gali rinktis ir pagal kainą, ir pagal kokybę ar...

Gazelė
2019.02.10
Lietuva nepritarė EP raginimui nutraukti ES sutartis su didžiaisiais tabako gamintojais 2

Lietuvos Vyriausybė šią savaitę nusprendė nepritarti Europos Parlamento raginimui nutraukti Europos Sąjungos...

Pramonė
2019.02.08
Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono gali nebelikti 2

Turto bankui nepavykus parduoti dėl finansinių sunkumų nebeveikiančios žuvies perdirbimo bendrovės Klaipėdos...

Pramonė
2019.02.08
Mėsos perdirbėjai nusiteikę pozityviai: investuoja į plėtrą Premium

Nors gausu nepalankių aplinkybių – kiaulių maras, sudėtinga eksporto plėtra ar kaimynų konkurencija, šalies...

Pramonė
2019.02.08
„Vilniaus pergalės“ patirtis: svarbu išdrįsti išeiti iš komforto zonos Premium 11

Saldumynų gamintoja „Vilniaus pergalė“ nuėjo ilgą bandymų kelią jungdama ir vėl atskirdama įmonės rinkodaros...

Rinkodara
2019.02.08
Kepyklėlių bumas sugrįžta: kaip šiame versle nenusvilti Premium 6

Nedidelė kepykla – verslas, kuris reikalauja palyginti nedaug investicijų, o prekės čia greito apyvartumo.

Gazelė
2019.02.06
Tendencijos gaiviųjų gėrimų pramonėje: grožio ir skonio nebeužtenka Premium

Gaiviųjų gėrimų pramonėje skonio ar dailaus pakuotės dizaino nebepakanka – vartotojai vis dažniau daugiau...

Pramonė
2019.02.04
Džiovintų vaisių ir riešutų pardavėjų plėtra: vieni į Skandinaviją, kiti – į Rytus Premium

Džiovintų vaisių ir riešutų pardavėjams praėję metai buvo sėkmingi – savo apyvartą bendrovės didino 10–13%.

Pramonė
2019.02.04
Ilga vasara ir naujovės sustabdė gaiviųjų gėrimų rinkos kritimą Premium

Ilga ir šilta vasara pernai augino gaiviųjų gėrimų pardavimus – ne vienus metus besitraukusi nealkoholinių...

Pramonė
2019.02.01
Lietuvos įmonėse rasta neaiškios kilmės jautienos iš Lenkijos 1

Lenkijos žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie šalies skerdykloje galbūt nelegaliai skerdžiamus...

Pramonė
2019.01.31
Kainų aritmetika: verslas PVM lengvatos dar nelaidoja Premium 1

Vyriausybei atmetus PVM lengvatą, smulkieji dar kartą įsitikino, kad konkurencingumo didinimas yra tik jų...

Gazelė
2019.01.31
„KG Group“ į naują pakavimo įrangą investuos 600.000 Eur 5

Įmonių grupė „KG Group“ planuoja atnaujinti gaminamos produkcijos pakavimą. Užtikrinant mažesnį plastiko...

Pramonė
2019.01.29
„BaltCap“ fondas perka ekologiškų produktų parduotuvių tinklus „Livinn“ ir „Biosala“ 17

Didžiausio privataus kapitalo fondų valdytojo Baltijos šalyse „BaltCap“ fondas „BaltCap Growth Fund“ (BGF)...

Pramonė
2019.01.29

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau