Senojoje „Švyturio“ darykloje gamyba sustojo, laukiama naujosios starto
„Nuo sausio 2-osios nutrūksta 233 metus skaičiuojančios „Švyturio“ alaus daryklos istorija“, – išplatintame pranešime teigia Raimondas Tamošauskas, AB „Švyturys“ profesinės sąjungos komiteto pirmininkas.
Pasak jo, iki š.m. sausio Klaipėdos „Švyturio“ darykloje dar dirbo 35 žmonės. Tačiau nuo sausio 2 d. jų visų nebeliko, daliai personalo – 20 žmonių – buvo pasiūlyta pereiti dirbti į greta senosios daryklos kylančią naująją, kurią valdo UAB „Švyturys Brewery“, likusieji darbuotojai atleisti. Gamyba Klaipėdos darykloje nebevyksta.
Ponas Tamošauskas pabrėžia, kad su atleidžiamais darbuotojais „Švyturys–Utenos alus“ atsiskaitė sąžiningai.
Vadovaujantis kolektyvine sutartimi, jiems išmokėtos didesnės išeitinės, nei numato senasis Darbo kodeksas, o priešpensinio amžiaus žmonėms, tiems, kas turi vaikų, ilgą stažą ir pan. pridėta ir papildomų išmokų.
„Tiesiog įsimintinas pats faktas, kad sausio 2 d. yra paskutinė „Švyturio“ gamyklos gyvavimo diena. Po šios dienos „Švyturio“ gamykla Klaipėdoje nustoja egzistavusi“, – teigia profsąjungos vadovas.
1784 m. įkurta Klaipėdos „Švyturio“ alaus darykla yra seniausia Lietuvoje darykla.
Užtikrina – „Švyturys“ niekur nedingsta
Su tokiais profsąjungos vadovo teiginiais nesutinka Dainius Smailys, „Švyturio-Utenos alaus“ (ŠUA) korporatyvinių reikalų direktorius. Jis pabrėžia, kad Klaipėdos „Švyturio“ darykla „yra ir bus ten, kur ji ir buvo įkurta 1784 metais – Kulių vartų kvartale Klaipėdoje“.
Ponas Smailys pasakoja, kad šiuo metu vyksta „Švyturio“ alaus daryklos rekonstrukcija, kurioje dalyvauja ir JAV „craft“ alaus gamintoja „Brooklyn Breweries“.
„Siekiant suderinti investicijų finansinius srautus ir vėliau valdyti naująjį kompleksą, yra įkurta nauja bendrovė „Švyturys Brewery“, kuriai perduodamas visas „Švyturio“ daryklos gamybos valdymas. Į šią naująją bendrovę bus perkelti ir „Švyturio“ darbuotojai, todėl pasakymas, kad „Švyturyje“ neliko nei vieno darbuotojo, yra melagingas – jie darbuojasi naujoje bendrovėje „Švyturys Brewery“. Į naująją gamybos liniją investuojama 7 mln. Eur ir tikrai ne tam, kad ji stovėtų be darbo. Šiuo metu baigiami naujojo korpuso statybos darbai ir prasidės gamybinių įrenginių derinimas. Atidarymą planuojame pavasarį“, – teigia p. Smailys.
Rolandas Viršilas, ŠUA generalinis direktorius, VŽ paaiškino, kad šiuo metu Klaipėdos darykos darbuotojai ir toliau yra ŠUA darbuotojai, o bendrovėje „Švyturys Brewery“ jie pradės dirbti pavasarį, kai ši pradės realią veiklą.
„Švyturys Brewery“ yra bendra JAV aludarės „Brooklyn Brewery“ ir „Švyturio–Utenos alaus“ akcininkės „Carlsberg Group“ įmonė. Jį įregistruota praėjusių metų rugpjūtį ir šiuo metu turi vieną darbuotoją.
Per 2017-uosius metus „Švyturio–Utenos alaus“ darbuotojų skaičius sumažėjo 46 – nuo 413 iki 367, rodo „Creditinfo“ pateikiami „Sodros“ duomenys.
Ką gamins Klaipėdoje
Pasak p. Smailio, Klaipėdoje nuo šiol bus koncentruota „Švyturio tradicinės kolekcijos“ alaus rūšių bei vadinamojo „craft“, „Raudonų plytų“ išskirtinio skonio alaus gamyba.
„Virsime ir visiškai naujas alaus rūšis, kurias kursime bendradarbiaudami su „Brooklyn“. Naujojoje linijoje galima gaminti mažesnes partijas, tačiau daug didesnį asortimentą – vienu metu iki 18 skirtingų alaus rūšių. Išliks ir „Švyturio“ pasididžiavimas – horizontaliojo brandinimo alaus rūsiai, kuriuose galima alų brandinti statinėse. „Švyturio“ alus buvo ir bus verdamas Klaipėdoje, tad mūsų profesinių sąjungų vadovams nederėtų klaidinti žmonių melagingais teiginiais“, – sako p. Smailys.
Jis priduria, kad dalis „Švyturio“ alaus rūšių yra ir dabar verdama Utenoje ir tai nėra paslaptis.
Permainos neišvengiamos
Anot bendrovės atstovo, gamybos pajėgumų pokyčiai yra neišvengiami taip sparčiai krentant alaus rinkai.
„Deja, pokyčius diktuojame ne mes, o Seimas, nutaręs daugiau kaip dvigubai pakelti alui taikomus akcizo mokesčius ir nukreipęs pirkėjus į Latviją bei Lenkiją. Todėl per pastaruosius trejus metus alaus rinka susitraukė daugiau kaip 25% ir tokie gamybiniai pajėgumai, kuriuos turėjome iki šiol, tapo nereikalingi. Vienintelė alaus kategorija, kuri Lietuvoje auga – tai vadinamasis „craft“ alus, tad Klaipėdą ir matome kaip „craft“ alaus gamybos centrą“, – aiškina p. Smailys.
VERSLO TRIBŪNA
Jis primena, kad „Švyturio“ darykla nuo jos atidarymo 1784 metais iki šių dienų nuolat keitėsi – keitėsi jos dydis, pavadinimas, savininkai, technologijos ir t.t.
„Tačiau ji buvo ir bus aukščiausio meistriškumo ir kokybės alaus gamintoja. Didžiuojamės tęsdami šią tradiciją ir užtikriname, kad tikrai dar per anksti dėti tašką „Švyturio“ istorijoje. Dar ne šį šimtmetį“, – kalba p. Smailys.
Didžiausios Lietuvos aludarės „Švyturio-Utenos alaus“ pajamos 2016 m. buvo 124,7 mln. Eur, – 2% mažesnės nei 2015 m., kai jos sudarė 127,6 mln. Eur. 2016 m. buvo patirtas 5,8 mln. Eur grynasis nuostolis, kai 2015 m. pelnas siekė 1,5 mln. Eur, rodo „Creditinfo“ pateikiami Registrų centro duomenys.