Smulkieji stengiasi investuoti į ateitį, bet reikėjo išlaukti

Publikuota: 2020-12-27
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Regionų smulkieji dar besidorojantys su iššūkių metais, per antrąjį karantiną nusiteikę ne tik optimistiškiau, bet dar ir rengiasi ateičiai – kaip būti efektyvesniems ir patogesniems, kai bus galima grįžti prie įprasto darbo. Nors dar kovą skaičiuota, kiek pavyks išgyventi.

Prienuose įsikūrusi picerija „Tango Pizza & Grill“, kaip ir dauguma maitinimo įstaigų, kaip ir pavasarį, gamina maistą tik išsinešti ir pristato į namus. Iššūkių ir taupymo metais bendrovė deda pamatus ateičiai – atnaujino užsakymų sistemą internetu, taip pat – įdiegė technologijų, kurios palengvintų darbą restorano viduje, kai šis jau galės dirbti.

nuotrauka:: 1 left

Jaunius Mališauskas, UAB „Tango Pizza“ savininkas, sako, šiemet užsidarymus dėl karantino išnaudojo anksčiau planuotiems, bet nepabaigtiems dalykams įgyvendinti. Taip pat – ir naujienoms, kurios leistų patogiau klientams užsisakyti maistą dabar, ir vėlesniam efektyvumui, kai jau bus galima priimti svečius viduje. Reikėjo išlaukti ir bandyti, nes dar pavasarį, per pirmąjį karantiną, užsakymų į namus nepasipylė, o verslininkas skaičiavo, kiek išgyvens.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
  • UAB „Tango Pizza“
  • Veikla: maitinimas, maistas į namus
  • Sprendimas dėl COVID-19: maisto pristatymas, investicijos į IT, e. parduotuvė
  • Restoranas ir būstinė: Prienai, Biršonas
  • Darbuotojų skaičius: 31

Taigi šiais taupymo metais, Prienų ir Birštono maitintojai, dar rado lėšų ir investicijoms, kurios, nors ir skausmingos dabar, duos naudos ilguoju laikotarpiu.

Pirmiausia atnaujinta interneto svetainė – ji tapo tarsi e. parduotuve, nes klientai joje gali ir užsakyti maistą, ir už jį atsiskaityti. O netrukus bus integruotai ir „Pay Pal“ mokėjimų sistema.

„Matėme poreikį ir dėl saugumo, nes paskambina žmonės, kurie yra saviizoliacijoje, Birštone yra likę nemažai užsieniečių, krepšininkų, klausia, ar gali atsiskaityti pavedimu, nes grynais negalima“, – apie e. parduotuvę pasakoja J. Mališauskas.

Kitos investicijos į technologijas susijusios su klientų aptarnavimu picerijos viduje. Todėl jų prireiks tik ribojimams pasibaigus.

 „Kiek įmanoma, nuolat investuojame į technologijas. Per karantiną įrengėme antrą kompiuterinę kasą, kad kai pradėsime dirbti viduje, būtų patogiau aptarnauti klientus, taip pat įsigijome nešiojamų terminalų padavėjams prie staliukų priimti užsakymus – jie taupo darbuotojų laiką. Maitinimo sektoriuje darbo jėgos reikia daug ir ji tik brangsta, todėl vienkartinės investicijos į automatizuotas sistemas, kur galima jas pritaikyti, yra didelės, bet per ilgą laiką jos atsiperka, nes sumažėja darbo sąnaudos“, – paaiškina J. Mališauskas.

Jis skaičiuoja, kad šiemet investicijos į technologijas – interneto svetainę ir pačioje įstaigoje – sudarė apie 5.000 Eur.

„Gyvenimo taisyklė – rūpintis dėl to, ką gali pakeisti, o jei ne – prisitaikyti prie situacijos. Dabar daug kas sako – mums sunku, reikia suprasti, kad esame vienoje valtyje, dalį to reikia prisiimti kiekvienam. Darbuotojai gauna kiek mažesnes algas, bet visi tai pasidalijame, kalėdinės dovanos – irgi kuklesnes nei pernai, bet turime optimizmo. Svarbiausia, kad žmonės saugotųsi. Per pirmąjį karantiną maitinimo įstaigas uždarė pirmiausia, o visa kita veikė – buvo skaudu žiūrėti, atrodo, stengiesi, ką nors aukoji, bet kai reikia išmesti maistą, stabdyti veiklą, kai dezinfekuoji visus meniu, perki kaukes už 100 Eur per mėnesį, o paskui vedžioji šunį, žiūri – dvi komandos, Kauno ir Prienų, žaidžia futbolą, „Žalgirio“ arena pilna žmonių“, – prisimena J. Mališauskas.

Anksčiau skaičiavo, kaip išgyventi mėnesį

Nors dabar Prienų maitintojai nusiteikę optimistiškiau, kai tik prasidėjo pirmasis karantinas ir restoranams buvo įvesti ribojimai, „Tango pizza“, nors ir iškart padėjo maistą gaminti išsinešti ir pristatyti į namus, nuotaikos buvo niūresnės – užsakymų nesipylė. Tada verslininkas skaičiavo, kad jeigu pagalbos nebus ir darbuotojus reikės išlaikyti patiems, — mėnesio neišgyvens.

„Sprendėm, ką daryti, ieškojome kitų priemonių be darbuotojų atleidimo. Turėjome 3 mokines, kurioms dar nebuvo pasibaigęs bandomasis laikotarpis, kurios turi jas galinčius išlaikyti tėvus. Kausėme, kas nenori dirbti, ar norėtų išeiti atostogų, gal bijo dėl sveikatos. Buvo 25 darbuotojai, iš jų 6 nedirba: 3 atleisti, 3 atostogauja ir dabar sprendžiame, ką daryti su 8–9 žmonėmis, – kovo viduryje, tik prasidėjus karantinui VŽ sakė J. Mališauskas. — Yra maisto produktų, kuriuos nurašėme, alaus tiekėjai sakė pasiims dalį neatidarytų statinių. Dienos pietums turime paruošę daug produktų, neaišku, kaip juos sunaudosime, ar bus paklausa, bet prognozuojame, kad bus sunku.“

Daugiau apie verslininkų sprendimus per karantiną skaitykite VŽ Premium.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Tema „Gazelė“
Kainų šokas parduotuvėse: mažesni kiekiai, sėkmė vietos gamintojams Premium

Ryški infliacija ir karas Ukrainoje neabejotinai koreguoja vartotojų nuotaikas ir nusiteikimą išlaidauti.

Prekyba
09:03
Infliacija perskirsto turtą: kas vakar buvo vargšas, šiandien – turtuolis ir atvirkščiai Premium 9

Daug kalbama apie žalingą infliacijos poveikį, jos padarinius, it pelių graužiamas santaupas, tačiau kainų...

Finansai
05:45
Pilnėjantys restoranai – tik pagražintas atspindys, realybėje – gresiantys bankrotai Premium

Kredito rizikos vertinimas rodo, kad maitinimo sektoriaus įmonių padėtis per metus šiek tiek gerėjo, dalis...

Prekyba
05:45
IT specialistė kaime rado laimę: sukūrė tradicinį verslą, bet kitaip Premium

Sostinė siūlo apsčiai galimybių, tačiau vis daugiau šeimų ją palieka ir keliasi gyventi į kaimą. Nors...

Gazelė
2022.05.25
Jauno verslo formulė: rėmėsi mokslu, augo 10 kartų ir neatsigina investuotojų Premium

Kosmetikos ir odos priežiūros priemonių prekės ženklas „Math Scientific“ antraisiais metais šovė į viršų 10...

Gazelė
2022.05.24
Verslininkas, kuris bijo baubo po lova 11

Savo kasdienėje veikloje analizuodami informaciją, įvairius duomenis ir rašydami straipsnius dažniausiai...

VŽ požiūris
2022.05.23
Verslas sukūrė platformą „Svetingi.lt“: kaip pakviesti vakarienės ukrainiečius ir prasmingai įtraukti darbuotojus Premium

Verslas ir visuomenė nuo pat karo Ukrainoje pradžios vasario 24 d. skyrė visokeriopą paramą: kuriam laikui...

Gazelė
2022.05.23
Seime svarstomas draudimas skirti 1,2% GPM biudžetinėms įstaigoms

Iš valstybės biudžeto išlaikomus vaikų darželius, mokyklas, bibliotekas ar gydymo įstaigas, taip pat garažų,...

Finansai
2022.05.22
Į dviračių saugyklas Tauragėje investuota per 700.000 Eur 24

Tauragėje pradėjo veikti dviračių saugyklos. Panašūs darnaus judumo projektai pasaulyje – ne naujiena,...

Gazelė
2022.05.22
Saulę įdarbino per 1.000 įmonių: domisi ir smulkiausieji 1

Lietuvoje saulės elektrines įsirengę maždaug 1.100 įmonių, o didėjant sąskaitoms už elektros energiją,...

Gazelė
2022.05.22
„Invega“ primena: finansavimo galimybės rizikingam, bet visiems naudingam verslui

Socialinis verslas ir socialinio poveikio projektų vykdytojai gali pasinaudoti ir valstybės pagalba –...

Gazelė
2022.05.22
Kaip auginti verslą: 13-oje „Spiečių“ praktinė verslo akceleravimo programa

13-oje Lietuvos miestų veikiančiuose „Spiečiuose“ gegužę ir birželį prasideda verslo akceleravimo programa,...

Gazelė
2022.05.21
Kai verslininkai „apvalgo“ prie stalo sėdinčius kolegas Premium 2

Nuslėptais mokesčiais ne tik apvagiama valstybė, bet ir sukuriama nesąžininga konkurencija. Ypač didelis...

Gazelė
2022.05.21
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Estų bendrovė augina kriptovištas. Įmonės savininkas vadiną ją „kolūkiu 2.0“ Premium 6

Prieš trejus metus Tanelis Tangas Saremos saloje įkūrė bendrovę „Saaremaa Mahemunad“ (liet. – Saremos...

Finansai
2022.05.19
Efektyvus įsigijimas: kaip „Rivilė“ pasiekė startuolio spurto į sparčiausiai augusių Europoje sąrašą Premium

Trisdešimtmetį veikiančios įmonės sukaupta patirtis ir žinios kartu su nauju požiūriu į darbuotoją ir klientą...

Gazelė
2022.05.19
„Invega“ paskolos itin daug susidomėjimo iš vežėjų nesulaukė Premium

Pirmadienį baigėsi terminas teikti paraiškas „Invega“ teikiamoms lengvatinėms paskoloms apyvartinėms lėšoms...

Logistika
2022.05.19
Užderėjo startuolių sandorių: ko reikia Lietuvai, kad galėtų pasileisti plaukus Premium

Rekordiniais 2021 m. lietuviški startuoliai pritraukė daugiau nei 430 mln. Eur investicijų, tačiau šie metai...

Inovacijos
2022.05.19
Pokalbis apie psichinę darbuotojo sveikatą: pasitikėjimo vadovu ženklas Premium

Pokalbiai apie psichikos sveikatą tarp vadovo ir kitų komandos narių turėtų būti normalizuoti – teiginiui...

Vadyba
2022.05.19
Subsidijos Ukrainos verslui: už įsikūrimą Lietuvoje – 10.000 Eur 1

Ukrainos verslai, po vasario 24 d. pradėję veiklą Lietuvoje, galės gauti subsidijas už įsikūrimą ir darbo...

Gazelė
2022.05.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku