„Vilniaus duona“ investicijas kreipia į technologijas ir tvarumą

Vilniuje investicijos bus nukreiptos didinti gamybos linijų efektyvumą. Bus įdiegta modernesnė gaminių pakavimo sistema. Planuojama automatizuoti dėžių plovyklas, kad būtų galima sutrumpinti jų plovimo, džiovinimo bei paruošimo naudojimui laiką.
Panevėžyje bus padidintas bendras gamybos efektyvumas, atnaujintas administracinių patalpų korpusas.
Didžiausia dalis investicijų numatyta technologijų atnaujinimui, ketvirtadalis – įmonės įsipareigojimams tvarumo srityje.
„Ketvirtadalis šių metų investicijų bus skirta mūsų strateginiam įsipareigojimui tvarumo srityje, mažinti CO2 kiekį ir palaipsniui pereiti nuo iškastinio kuro prie atsinaujinančių energijos šaltinių. Panevėžyje įrengiame šilumogrąžos sistemą, kuri padės panaudoti per kaminus išeinančią energiją šildymui ir karštam vandeniui. Per metus aplinką tai apsaugos nuo maždaug 240 t CO2 emisijos“, – bendrovės pranešime cituojamas Artūras Kokoškinas, vykdomasis direktorius.
Investiciniai projektai pradėti įgyvendinti nuo metų pradžios, pirmasis užbaigtas kovo mėnesį – Kauno rajone pertvarkytas tiekimo ir logistikos modelis. Bendrovė pasirinko logistikos partnerį ir perdavė jam ne tik distribuciją, bet ir užsakymų komplektavimą. Tai padeda lengviau valdyti pristatymus daugiau nei 300 šio regiono klientų.
Per Estijos bendrovę „Leibur“ UAB „Vilniaus duona“ priklauso „Lantmannen“ įmonių grupei.
Vilniaus ir Kauno kepyklos per parą Lietuvos vartotojams iškepa beveik 100 t duonos kepinių. Įmonėje dirba apie 360 darbuotojų.
Per pastaruosius metus kepinių sektorius, rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ duomenimis, sumažėjo 2%. Vartotojai tapo jautresni kainų pokyčiams ir renkasi pigesnes prekes, o tai lemia dar didesnę konkurenciją ir mažesnes maržas.
Greitojo vartojimo produktų įmonių grupė „Fazer“ balandį pranešė svarstanti galimybę Baltijos šalių kepyklas sujungti į vieną gamybos padalinį Ogrėje, Latvijoje. Suomijos korporacijai „Fazer“ priklauso kepyklos Kaune ir Ogrėje.
„Fazer Bakery Baltics“ nurodė inicijuojanti konsultacijas, po kurių Kaune darbo gali netekti iki 185 darbuotojų.
„Šiandien užimame stiprią 2 vietą Lietuvoje ir Latvijoje bei 3 Estijoje – mūsų tikslas yra sustiprinti savo pozicijas. Su vienu modernizuotu gamybos padaliniu turėtume galimybę išplėsti žinomus prekių ženklus ir produktų asortimentą į naujas kategorijas, taip dar geriau nei anksčiau patenkindami skirtingus vartotojų poreikius“, – bendrovės pranešime buvo cituojama sako Anne Mere, generalinė „Fazer Bakery Baltics“ direktorė.
Iki šiol pardavimus auginusi duonos kepykla UAB „Biržų duona“ praėjusių metų rezultatų dar nepaskelbė.