2025-08-10 13:55

Dėl sviesto karštinės už kruasanus ir pyragus teks mokėti daugiau

Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Rekordinės sviesto kainos kelia nerimą kepykloms, konditeriams ir gurmanams visame pasaulyje. Mažėjanti pieno gamyba, auganti paklausa ir išrūgų pramonės bumas daro šį riebųjį ingredientą vis brangesnį, o kruasanai, pyragai ir kiti sviestiniai kepiniai tampa nekasdiene preke.

Vienas iš mažų gyvenimo malonumų – atsikąsti šviežiai iškepto kruasano – kainuoja vis daugiau. Visame pasaulyje rekordinės sviesto kainos grasina paversti šį kasdienį malonumą prabanga.

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos sviesto kainų indeksas birželį pasiekė aukščiausią lygį istorijoje. Pasiūlos ir paklausos disbalansas leidžia prognozuoti, kad artimiausiu metu kainos greitai nesumažės. Naujausiame „Global Dairy Trade“ aukcione, kuris formuoja pasaulines pieno produktų kainų tendencijas, sviesto kaina pasiekė daugiau nei 7.200 USD už toną. Nors tai šiek tiek mažiau nei gegužę, bet kaina vis dar 54% didesnė nei prieš dvejus metus, rašo „Financial Times“

52795
130817
52791