2025-09-12 11:06

Pasaulio sušių čempionas A. Zapašnikas: ne darbuotojo klaida, jeigu jis prastai dirba

Yra dalykai, kurie pradeda labai stipriai kelti apyvartą, o kai ji ima kilti, tada gali pradėti žaisti su sąnaudomis – atlyginimams, maistui.

Airis Zapašnikas, Pasaulio sušių čempionato nugalėtojas. Organizatorių nuotr.
Airis Zapašnikas, Pasaulio sušių čempionato nugalėtojas. Organizatorių nuotr.
„Planas buvo ne toks, buvau nusiteikęs laimėti kitais metais. Dalyvaujant antrą kartą laimėti tokį čempionatą yra nerealu“, – sako virtuvės šefas Airis Zapašnikas, šių metų Pasaulio sušių čempionato („World Sushi Cup Japan“) nugalėtojas ir sykiu – pirmasis lietuvis, laimėjęs „Michelin“ žvaigždutę. VŽ jis pasakoja apie Tokijuje vykusias varžybas, planus Lietuvoje, taip pat apie Oslo sušių restoraną „Sabi Omakase“, kurio bendraturtis jis yra ir kuris, „galima sakyti, buvo ištrauktas iš bankroto“.

Nuo 2013 m. rengiamas „World Sushi Cup Japan“ – ne Japonijos piliečiams skirtas čempionatas, jį rengia dvi japonų organizacijos: „World Sushi Skill Institute“ (WSSI) ir „All Japan Sushi Association“ (AJSA), vienintelė Japonijos vyriausybės oficialiai akredituota sušių gamintojų asociacija. 

Čempionatą japonai pradėjo rengti neapsikentę, kad pasaulyje išpopuliarėjęs tradicinis jų patiekalas svetur yra ruošiamas nesilaikant nei gamybos tradicijų, nei higienos. Be to, minėtosios organizacijos, saugodamos ir gindamos sušių garbę, įvairiose šalyse rengia seminarus, kuriuos ir vainikuoja čempionatas, nes jame gali dalyvauti tik turintieji tų seminarų baigimo sertifikatą, kurį gauti nėra paprasta. Šiemet varžybose rungėsi 28 sušių meistrai.

52795
130817
52791