VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS
2020-03-24 01:01

Gėrimų pramonės lyderė pirmauja ir tvarios gamybos srityje

Gėrimų pramonės lyderė pirmauja ir tvarios gamybos srityje
Praėjusį mėnesį oficialiai paskelbta, kad bendrovei „Švyturys-Utenos alus“ priklausančiai „Utenos“ daryklai suteiktas „carbon neutral“ statusas. Pastarasis patvirtina, jog joje vykdoma gamyba neteršia atmosferos pridėtiniu anglies dvideginiu ir naudoja tik atsinaujinančius energijos šaltinius. Tai – reikšmingas, bet ne vienintelis „Carlsberg“ grupei priklausančios Lietuvos gėrimų pramonės lyderės žingsnis įgyvendinant tvarumo strategiją „Kartu link nulio.“

Apie tai, kad gėrimai pagaminti gamykloje, kuri laikosi tvarios gamybos principų, bus informuojami ir pirkėjai. Visos Utenos daryklos gėrimų pakuotės nuo šiol žymimos ženklu „Produktas, sukurtas naudojant žaliąją energiją.“ Anot bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ ir „Carlsberg“ grupės Baltijos šalyse vadovo Rolando Viršilo, taip siekiama skatinti vartotojų ir verslo sąmoningumą.

„Klimato kaita veikia mus visus. Galime sakyti, kad esame per maži ką nors pakeisti, o galime pradėti nuo savęs, nuo savo pasirinkimų kasdienybėje ir judėti pirmyn. Mes, kaip verslas, tikrai nesiruošiame sustoti ir prisiėmėme ambicingus įsipareigojimus. Esu tikras, jog suvienijus požiūrį ir pajėgumus, verslas bei jo atstovai aplinkos išsaugojimo klausimu pasiektų kur kas daugiau“, – sako R. Viršilas. Be „Utenos“ daryklos, visoje „Carlsberg“ grupėje šį statusą turi tik Švedijoje veikianti Falkenbergo darykla, o mūsų šalies mastu – tai vienintelė alaus darykla, kuriai suteiktas toks įvertinimas. Saulės energijos jėgainės užima 13 000 kv. m. daryklos stogo – anot bendrovės vadovo, čia generuojama apie 14 proc. reikalingos energijos. Likęs kiekis perkamas iš gamintojų, gaunančių energiją iš atsinaujinančių šaltinių.

Ambicingi įsipareigojimai

„Carlsberg“ grupei priklausančios įmonės jau kurį laiką vadovaujasi tvarumo programos „Kartu link nulio“ (angl. Together Towards Zero) strategija. Pagal ją įsipareigojama per dešimtmetį visų grupės daryklų CO2 emisijas sumažinti iki nulio, o CO2 pėdsaką visoje vertės grandinėje – 30 proc. „Švyturys-Utenos alus“ jau 2022 m. planuoja į aplinką išleisti 50 proc. mažiau CO2 ir naudoti vien tik iš atsinaujinančių šaltinių gaunamą energiją.

„Energijos vartojimą mažiname įvairiais būdais: pradedant nuo paprasčiausių dalykų kaip automatinis LED apšvietimas ir baigiant kur kas sudėtingesniais projektais, kuriais optimizuojame gamybinius procesus nepakenkdami kokybei“, – pristatydamas bendrovės 2019 m. rezultatus kalbėjo R. Viršilas.

Vienas iš reikšmingiausių investicinių projektų, pradedamas vykdyti šįmet – technologija, leidžianti alaus gamybose procese išsiskiriančią angliarūgštę panaudoti kitiems bendrovės gazuotiems gėrimams gaminti. Į projektą investuojama 850 000 Eur, jį ketinama užbaigti iki 2022 m. Skaičiuojama, kad įgyvendinus pokyčius, į atmosferą kasmet nebepateks 2500 tonų CO2.

Be CO2 emisijos neutralizavimo, „Švyturys-Utenos alus“ aktyviai rūpinasi ir investuoja į visas aplinkosaugos sritis, tarp jų – plastiko mažinimą.  Vien per praėjusius metus naudojamo plastiko kiekiai sumažėjo daugiau nei 140 tonų.

To pasiekta pasirinkus plonesnę plastiko plėvelę paletėms vynioti, taip pat naudojant lengvesnius plastikinius kamštelius bei PET butelių ruošinius.  Pavyzdžiui, tuščias „Švyturio-Utenos alaus“ gaminamo „Vichy Classique“ 0,5 l vandens buteliukas šiandien sveria nebe 22 g., o 14,5 g. 

Dar viena aplinkosaugos sritis, kurioje imamasi pokyčių – vandens naudojimas. Iki 2022 m. daryklose bendrovė įsipareigoja sunaudoti 25 proc. mažiau vandens ir aktyviai to siekia. Prieš pusmetį optimizavus butelių plovimo įrengimus, sutaupyti 4,5 proc. vandens.

Kompanija sugalvojo būdą darsyk panaudoti vandenį, kuriuo praskalaujami buteliai prieš išpilstant į juos gėrimus – plauna juo dėžes. Vien skalavimo vandens panaudojimas dėžėms plauti sumažino metines vandens sąnaudas 2 tūkstančius kubinių metrų, o iš viso per metus vandens pakartotinai sunaudojama net 40 tūkstančių kubinių metrų.

„Kai tik atėjau dirbti į aludarystės sritį, 1 litrui alaus pagaminti tekdavo sunaudoti apie 5 litrus vandens. Išsikėlėme tikslą iki 2022 m. sumažinti šį kiekį iki 2,87 litrų“, – ambicingais planais dalijasi R. Viršilas.

Ne tik aplinkosauga

Strategija „Kartu link  nulio“ apima ne tik aplinkosaugą, bet ir įsipareigojimus darbo saugos srityje. „Utenos“ darykla jau dabar sėkmingai juos vykdo: beveik ketverius metus – 1394 dienas – gamybos skyriuje neužfiksuota nelaimingų atsitikimų.

2019 m. darbuotojų saugos ir sveikatos priemonėms kompanija skyrė daugiau nei 50 000 Eur. Bendrovėje veikia prevencinė pranešimų apie galimas pavojingas situacijas sistema, kuria darbuotojai noriai naudojasi. Praėjusiais metais net 90 proc. darbuotojų informavo apie nesaugias situacijas, 84 proc. rizikų buvo pašalintos.

52795
130817
52791