„Rhum Room“: karibų virtuvė Vilniuje

Romo žinovas Simonas Laukaitis, neretai juokais pavadinamas vieninteliu Lietuvoje „romeljė“, sako, kad iš toli atkeliavusios patiekalų idėjos ir vietiniai sezoniniai produktai restorano virtuvėje susipins į vieną – tai bus „europietiškam skoniui priimtina egzotika, juolab ruošiant kai kuriuos patiekalus naudojamas romas.
Daugiau nei 120 romo rūšių iš 20 pasaulio šalių turinčio restorano „Rhum Room“ valgiaraštyje – patiekalai nuo Trinidado apkepo ir Jamaikos prieskoniais apibertos „jerk“ vištienos, kreolinio upėtakio su lengvu romo prieskoniu bei Karibų desertų.
Ką atsimins svečiai
Restorano meniu sudarė virtuvės meistras Jure’as Glumacui.
„Valgiaraščio idėjos pagrindas – augantis poreikis naudoti vietinius produktus. Taigi frazė „think global, cook local“ (lietuviškai – „mąstyk globaliai, bet gamink pagal vietos tradicijas“) čia tinka. Ypatingų patiekalų šioje virtuvėje yra ne vienas. Manau, labiausiai lietuviams neįprasta bus lietuviškojo upėtakio interpretacija, o ilgiausiai svečiai, tikiuosi, atsimins bananų desertą su romo taure“, – sako p. Glumacas.
Virtuvės meistras yra dirbęs įvairiose šalyse, įvairiuose restoranuose. Jis yra ir vilniečių mėgstamo kulinarinio projekto „Open Kitchen“ vienas sumanytojų bei organizatorių.
Nedidelis restoranas – smagiau
„Rhum Room“ virtuvėje nuolat suksis ne p. Jure’as, o šefas Lukas Dūda Gulijevas. Patirties jis sėmėsi svetur, ja pademonstruos Vilniaus restoranuose „Marche de Provence“ ir „Jurgis ir drakonas“.
„Dabar dirbu „Rhum Room“. Man patinka, kad tai nedidelis restoranas, todėl turėsiu galimybę prisiliesti prie kiekvieno patiekalo, kuris keliaus „pro langelį“ ant lankytojų stalų“, – šypteli p. Dūda Gulijevas.
Atidarymo šventėje p. Jure’as pristatė patiekalų iš egzotiškojo meniu.
„Rhum Room“ šeimininkai – prancūzai Jonathanas Rollandas bei Marcas d‘Erceville‘as ir olandas Bernie Ter Braakas. (VŽ)